Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

29-08-2003
Samenwerking Alkemade-Jacobswoude
Gezamenlijke informele vergadering op 23 september

Op dinsdag 23 september a.s. wordt een gezamenlijke informele vergadering van de gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders van Alkemade en Jacobswoude gehouden. Dit naar aanleiding van een voorstel van de colleges van burgemeester en wethouders om de samenwerking tussen beide gemeenten te intensiveren. De vergadering wordt gehouden in het gemeentehuis van Alkemade te Roelofarendsveen en begint om 20.00 uur. Deze vergadering is openbaar.

Het voorstel aan de beide gemeenteraden omvat de volgende hoofdpunten:
1. Alkemade en Jacobswoude gaan bestuurlijk en ambtelijk intensief samenwerken. De diverse mogelijkheden worden in het voorstel geschetst. In maart 2004 zal een projectplan aan de raden worden gepresenteerd.

2. In de periode tot 1 januari 2006 zal dit projectplan worden uitgevoerd en zullen de beide gemeentebesturen en ambtelijke organisaties 'naar elkaar toe groeien'.

3. Beide gemeentebesturen sluiten daarbij niet uit dat het intensieve gezamenlijke traject zal leiden tot een vrijwillige fusie van beide gemeenten. In januari 2006 zou dan op basis van een evaluatie van de ervaringen tot dat moment kunnen worden besloten tot een zodanige fusie per 1 januari 2008.

4. Om de uitwerking van de regionale samenwerking te vergemakkelijken, kiest Jacobswoude ervoor om in principe op termijn tot de Leidse Regio toe te treden.

Met deze voorstellen menen de colleges de positie van de beide gemeenten te kunnen verstevigen en ook voor de langere termijn een daadkrachtig bestuur voor een robuuste Groene Hart-gemeente te kunnen realiseren.

Tijdens de bijeenkomst op 23 september 2003 zullen de beide gemeenteraden in de gelegenheid zijn om gezamenlijk een standpunt naar aanleiding van het voorstel te bepalen.