Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


23/09/03 Prins van Oranje en Prinses Máxima bezoeken St.Petersburg

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden brengen dinsdag 23 september en woensdag 24 september een werkbezoek aan St. Petersburg in het kader van de viering van het 300 jarig bestaan van de Russische stad. Ter gelegenheid van deze viering verricht het Paar de openingshandeling van het Nationaal Geschenk van Nederland en bezoeken zij hoogtepunten uit de Nederlandse culturele manifestatie Venster op Nederland/Days of Dutch Culture.

De Prins en Prinses komen dinsdagmiddag 23 september in St. Petersburg aan. Na aankomst vertrekt het paar per boot naar de Petrus en Paulus Vesting. De Vesting is het eerste bolwerk van de stad. De eerste steen is door Tsaar Peter de Grote op 16 mei 1703 gelegd op de plek waar vervolgens het Tsarenbastion werd gebouwd. In de Petrus en Paulus kathedraal brengt het Paar een bezoek aan het graf van Tsaar Peter de Grote en Nicolaas II.

Het Nationaal Geschenk van Nederland bestaat uit de restauratie van de Kazemat en aansluitend ondergronds gangenstelsel (Poterna) van het Tsarenbastion, een van de zes bastions van de Petrus en Paulus Vesting, evenals de inrichting van deze ruimte tot een multifunctionele tentoonstellingsruimte. De Prins en Prinses verrichten de openingshandeling en bezichtigen de openingstentoonstelling in het gerestaureerde complex.

Woensdagmorgen 24 september brengen de Prins en Prinses achtereenvolgens een bezoek aan het St. Petersburg International Center for Preservation of Cultural Heritage, een project voor het behoud van oude kunst en architectuur, het Achmatova-museum (het huis van de Russische dichteres Achmatova), en een van de grootste paleizen in de stad, het Stroganoff-paleis. Het Paar wordt 's middags rondgeleid in een weeshuis en geïnformeerd over het Matraproject, een programma voor de ondersteuning van weeskinderen in St. Petersburg. Hierna bezichtigen zij de Ruysch tentoonstelling in de Kunstkamer en bezoeken zij in het Staats Hermitage museum de Escher/Cobra tentoonstelling.

Venster op Nederland/Days of Dutch Culture is een Nederlandse bijdrage aan de viering van het 300 jarig bestaan van St. Petersburg. Het is een uitgebreid programma van circa 40 evenementen gericht op kunst, cultuur, handel, milieu, gezondheidszorg en juridische samenwerking. Het programma is van 15 tot en met 30 september in St. Petersburg te bezoeken.