Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 39

SNIJDEN IN DE VIERDE MACHT

Ambtenaren aan banden

Ondanks het voornemen van kabinet-Balkenende 1 om het aantal ambtenaren te verminderen, heeft het rijk vorig jaar de 'vierde macht' uitgebreid met maar liefst zesduizend nieuwe klerken. Balkenende 2 heeft onder het motto 'minder regels' plannen om een vijfde van de 126.000 ambtenaren te ontslaan. Of dat gaat lukken en of daarmee de vierde macht wordt ingeperkt valt sterk te betwijfelen. TUMULT organiseert een debat op 23 september, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. De toegang is vrij.

Onder leiding van Jan van Leijenhorst, hoofd Jeugd, Onderwijs en Cultuur Vereniging Nederlandse Gemeenten, debattteren o.a. Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde Universiteit Utrecht, Bernard Tomlow, advocaat te Utrecht en Cees van Oosten, rechtshulpverlener en redacteur Zeurkrant.

In 1969 hield R. Crince le Roy aan de Universiteit Utrecht een openbare les getiteld 'De vierde macht', die tot veel tumult leidde. Crince le Roy wees in zijn lezing op de mogelijkheid die ambtenaren hebben om hun stempel op de beleidsvorming te drukken. Ze zijn met veel en ze beschikken vaak (mede omdat ze veel langer op dezelfde plek zitten) over meer deskundigheid dan de bestuurders. Omdat de bestuurders bovendien genoodzaakt zijn te delegeren hebben veel topambtenaren een behoorlijke poot in de besluitvorming. Op gemeentelijk niveau speelt dit alles misschien nog wel veel sterker. Ambtenaren zouden in ons land te weinig gecontroleerd worden door de bestuurders. Moeten we snijden in de vierde macht? En helpt dat om de macht weer bij de politici te leggen?

TUMULT & Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.