Gemeente Heerlen

Contract verlengd tot eind 2005

Verschil in tarieven voor Reisnet-gebruikers

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 23 september vraagt het college van B&W de raad het budget vast te stellen voor het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV), ofwel Reisnet. Daarnaast wordt de raad op de hoogte gebracht van een aantal wijzigingen waarover al besloten is door het college van Burgemeester en Wethouders en de Stuurgroep Reisnet Parkstad Limburg. Daarbij gaat het over het verlengen van het contract met Personenvervoer Zuid Nederland (PZN), over het invoeren van tariefdifferentiatie en over het wijzigingen van de tarieven.

Bij de gebruikers van CVV Reisnet zijn grofweg twee doelgroepen te onderscheiden. In de eerste plaats gaat het om gehandicapten en ouderen die op basis van een indicatie voor det wet WVG (Wet Voorziening Gehandicapten) een vervoersvoorziening krijgen. Een tweede groep gebruikers zijn 'gewone' burgers, die Reisnet gebruiken als openbaar vervoer, ofwel omdat ze dat gemakkelijk vinden, maar ook omdat het normale openbaar vervoer niet of niet tijdig genoeg in hun wijk komt.

Tariefdifferentiatie
De kosten van Reisnet worden voor een groot deel door de gemeente betaald. Wat betreft de WVG'ers is dat terecht omdat de uitvoering van de WVG een gemeentelijke taak is. Gewoon openbaar vervoer is echter geen gemeentelijke taak en daarom wil de gemeente de kosten daarvoor binnen de perken houden. Om die reden is er gekozen voor voor tariefdifferentiatie: verschillende tarieven voor verschillende groepen gebruikers.

Beter betaalbaar
Op dit moment reizen de twee doelgroepen nog steeds voor hetzelfde tarief: 0,72 euro per strip. Met ingang van 1 oktober verandert dat voor de 'gewone' burgers. Zij gaan vanaf dat moment één euro per strip betalen. Het tarief voor WVG'ers blijft dan ongewijzigd. Met ingang van 1 januari 2004 veranderen de prijzen opnieuw. De 'gewone' burgers gaan dan 1,25 euro per strip betalen en de WVG'ers nog maar 0,41 euro. Op deze manier wordt deze vorm van vervoer beter betaalbaar voor de mensen die ervan afhankelijk zijn. De 'gewone' burgers die voor Reisnet kiezen als een vorm van alternatief openbaar vervoer moeten meer gaan betalen. Vergoeding
Het feit dat het tarief voor WVG'ers met ingang van het volgend jaar drastisch wordt verlaagd, betekent niet per definitie dat deze doelgroep nu veel geld overhoudt. Met ingang van dezelfde datum wordt immers de vergoeding afgeschaft die de WVG'ers nu gebruiken voor de compensatie van de hogere kosten van Reisnet ten opzichte van regulier openbaar vervoer. Alleen de mensen die op basis van een medische indicatie niet met Reinet kunnen reizen behouden hun vergoeding.

Gelijke behandeling
Het positieve van deze ontwikkeling is volgens verantwoordelijk wethouder Peter van Zutphen dat hiermee een gelijke behandeling is onstaan van gehandicapte mensen ten opzichte van niet gehandicapten. "Ze betalen hetzelfde bedrag en kunnen binnen de regio onbeperkt reizen, zowel in afstand als frequentie."

Contract
Een ander onderdeel van het wijzigingsvoorstel is de verlenging van het contract met Personenvervoer Zuid-Nederland (PZN) dat de CVV-regeling uitvoert. Het oorspronkelijke contract van drie jaar is eind vorig jaar verlengd met één jaar tot eind 2004. Het college heeft inmiddels ingestemd met nogmaals een verlenging van één jaar tot 31 december 2005. De raad hoeft hierover geen beslissing te nemen. Na afloop van het huidige contract moet er een gezamenlijk CVV-systeem komen voor heel Zuid-Limburg.

Gemeente Heerlen, 10 september 2003
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl