Nederlandse Vereniging van journalisten


10/9/2003 NVJ Algemeen

PERSBERICHT
NVJ steunt CNV inzake Cuba
Vierde Sander Thoenes lezing op 23 september in het kader repressie op Cuba.

De NVJ ondersteunt het initiatief van de vakcentrale CNV voor de opschorting van de subsidies aan het bedrijfsleven voor de handelsrelaties met Cuba.
De NVJ is evenals het CNV van mening dat het Nederlandse bedrijfsleven tijdelijk zou moeten stoppen met investeren in Cuba zolang het land 77 dissidenten waaronder 28 journalisten gevangen houdt. Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van informatiegaring, grondrechten waarop niet alleen Nederland maar ook de Verenigde Naties zich hebben vastgelegd bestaan niet op Cuba. Nederland blijkt mondiaal de vierde investeerder in de Cubaanse dictatuur te zijn. De NVJ vraagt ook de besturen van de FNV en van werkgeversorganisaties het initiatief van het CNV te volgen.
De NVJ hoopt dat het initiatief van het CNV en van haar zelf ook tot een scherpere standpuntbepaling over het Cubaanse regiem bij de Internationale Raad van Kerken leidt.
De NVJ is verder van mening dat het zinvol is behalve de bepleite stop op de subsidieverstrekking via Nederlandse bedrijven, evenzeer de rol van Nederlandse medefinancieringsorganisaties in Cuba te bediscussiëren.

De NVJ en het weekblad Vrij Nederland organiseren in het kader van de vierde Sander Thoenes lezing op 23 september aanstaande in De Balie in Amsterdam een debat over de repressie, de media en de oppositie in Cuba.

De NVJ belegde afgelopen voorjaar een stille demonstratie met 28 typemachines uitgestald voor de Cubaanse ambassade in Den Haag. Ook toen is al gepleit voor de vrijlating van de gevangen journalisten en andere dissidenten, veelal veroordeeld tot straffen boven de twintig jaar.
De NVJ ontving daarbij een steunbetuiging van de Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer. Ook de EU toont zich gebelgd over de handelswijze van het Cubaanse regime tegen de dissidenten. Het goede initiatief van het CNV is een noodzakelijke volgende stap.

Hans Verploeg,
algemeen secretaris NVJ, telefoon 020 6766771