Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Studium Generale, BrabantBalie / De Vorst en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) prsenteren het debat

Wat nou, democratie? Vrede in een nieuwe context

Maarten van Rossem zal in debat treden met Rob de Wijk over het VS-beleid als de hoeder van de democratie.

Door het wegvallen van de Oost-Westblokken en het overblijven van de Verenigde Staten als enige supermacht krijgen vraagstukken van vrede en internationale solidariteit een andere dimensie. Centraal staat het concept democratic peace dat door de VS (Wolfowitz) wordt gehanteerd: de opvatting dat democratie zich steeds verder over de wereld moet verspreiden. De regering Bush gaat uit van de stelling dat democratieën geen oorlog met elkaar voeren en dat zo de vrede wordt versterkt.
Maar juichen we het toe dat de VS de hoeder van democratie in de wereld wil zijn? Gedraagt de VS zich in Irak niet veel meer als een bezetter?

Tijdens dit debat richten we ons niet alleen op vraagstukken ver van ons bed. Ook in de Nederlandse samenleving staat (het functioneren van) de democratie ter discussie, zeker sinds Fortuyn. Zijn er verbanden te leggen tussen de slecht draaiende democratie en de weinig vredige taferelen zoals bedreigingen, vandalisme of zinloos geweld? Zeker is dat de tegenstellingen tussen de islamitische en de autochtone cultuur een sterkere rol zijn gaan spelen. Hebben wij op basis hiervan wel recht van spreken op het gebied van buitenlandse kwesties?

Programma
Dinsdag 23 september 20.00-22.00u
Locatie: Theater De Vorst, Willem II straat 47/49 Tilburg Toegang gratis
Reserveren wordt aanbevolen: 013 5323130
Dit programma vindt plaats in het kader van de Vredesweek 2003

Voorzitter:
Rutger van Santen (journalist)
Sprekers:
Maarten van Rossem (hoogleraar Geschiedenis, Universiteit van Utrecht) Rob de Wijk (Inst. Clingendael)
Jan Hamming (wethouder Tilburg voor o.a. welzijn en wijkzaken) Nanda Oudejans (filosoof)

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een zo breed mogelijke academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, tel 013-4662266

Tilburg, 11 september 2003
Laatst gewijzigd: donderdag 11 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen