NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Rechercheur De Cock schiet politie weg...

De Nederlandse politie wil fitheid en gezondheid hoog op de agenda houden. Het ziekteverzuimpercentage moet de komende jaren van 9,6 tot 8 procent worden teruggedrongen. Om deze doelstelling kracht bij te zetten zullen ruim tweehonderd politiemensen van de Nederlandse Politiebond, leden van de Raad van Hoofdcommissarissen, van korpsleidingen en van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) meelopen in de businessloop van de Dam tot Damloop op zondag 23 september 2003 in Zaandam. Rechercheur De Cock (met c-o-c-k) uit de succesvolle RTL-televisieserie Baantjer (Piet Römer), is bereid gevonden om rond 12.00 uur het startschot te geven.

Bij laatste CAO-onderhandelingen hebben de minister van BZK en de politievakorganisaties een convenant gesloten om het ziekteverzuim bij de Nederlandse politie terug te dringen. In 2001 was het gemiddelde ziekteverzuim bij de politie 9,6 procent en dat is te hoog. In een Arboconvenant is afgesproken dat de psychische belasting van politiemensen, vooral in de basispolitiezorg, moet worden teruggedrongen. Daarnaast heeft de minister 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om politiemensen faciliteiten te geven om de eigen conditie en fitheid op peil te houden en om andere maatregelen te nemen die het welzijn en de gezondheid bevorderen.

De Dam tot Damloop is na achttien edities nog steeds het grootste en zeker ook één der sfeervolste loopevenementen van Nederland. De 19e editie op zondag 23 september a.s. belooft weer een feestelijk gebeuren te worden. De organisatoren van Le Champion verwachten meer dan 26.000 deelnemers aan de start. Onder hen een aantal wereldtoppers die de vrouw/manwedstrijd over 10 mijl weer een speciale glans zullen geven. Voorts zullen circa 3500 kinderen deelnemen aan de Mini Dam tot Damlopen die in het centrum van Zaandam worden gehouden. De zeven kilometer Damloop in Zaandam, voor een groot deel over het parcours van de originele Dam tot Damloop, zal dit jaar voor de vierde keer worden gehouden. Bij deze loop hebben de Nederlandse Politie Bond en de politietop zich aangesloten. De ziektekostenverzekeraar van de politie, de Dienst Geneeskundige Verzorging Politie DGVP, ondersteunt de organisatie van de loop met een financiële bijdrag.