Nederlandse Vereniging van journalisten

16/9/2003 NVJ Algemeen
Saner Thoenes-lezing
Wat te doen voor de gevangenen collega's op Cuba?

Vrij Nederland en de NVJ organiseren op dinsdag 23 september voor de vierde keer de Sander Thoenes-lezing in De Balie in Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats om de journalist Sander Thoenes te herdenken die op 21 september 1999 door Indonesische militairen werd doodgeschoten op Oost-Timor. Thoenes werkte in Indonesië als correspondent voor Vrij Nederland en de Financial Times. De Sander Thoenes lezing heeft als terugkerend thema 'persvrijheid en democratie'.

Deze keer gaat de lezing over Cuba waar het afgelopen voorjaar 75 journalisten, vakbondsactivisten en democratische opposanten van Fidel Castro zijn veroordeeld tot maximaal 30 jaar. Journalist en Cuba-kenner Edwin Koopman (Trouw, Elsevier, Wereldomroep) verzorgt de lezing.
Na de pauze is er een debat over de vraag of Europa een boycot tegen Cuba moet instellen en of ontwikkelingsorganisaties door moeten gaan met hun projecten op het eiland. Aan het debat nemen deel:
- Bert Koenders (kamerlid PvdA),

- Allard van Ham (directeur Hivos)

- een vertegenwoordiger van Novib.

- Harm Ede Botje (redacteur Vrij Nederland) leidt de discussie.

Voorafgaand aan de lezing geeft algemeen secretaris van de NVJ Hans Verploeg een korte uitleg over het onderzoek naar - en de vervolging van de daders van de moord op Sander Thoenes.

Voor informatie kunt u contact opnemen met
Harm Ede Botje (Vrij Nederland): 06-50622876
of met de NVJ: 020-6766771

Dinsdag 23 september, 20.30 uur De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR AMSTERDAM

Toegang gratis; gelieve te reserveren bij de kassa 020 - 5535100