Ministerie van Defensie


---


---

Vliegoefening boven Marnewaard en luchtmachtbasis De Peel

17-09-2003

In verband met de oefening 'Basic Windmill' vinden van dinsdag 16 september tot en met donderdag 18 september vliegoefeningen met militaire vliegtuigen plaats boven het militaire oefenterrein de Marnewaard. Van dinsdag 23 september tot en met donderdag 25 september vliegen ze over bij luchtmachtbasis De Peel.

De deelnemende vliegtuigen vliegen boven de Marnewaard op lage hoogte. Binnen een straal van 15 kilometer vanaf het oefenterrein mag worden gevlogen tot een minimum hoogte van 170 meter, met uitzondering van het Waddengebied. Daar is de minimum hoogte 450 meter.

De oefening 'Basic Windmill' vindt plaats in het kader van de opleiding van de zogenoemde 'Forward Air Controllers'. Dit zijn de militairen van de Koninklijk Landmacht en de Koninklijke Marine die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtbommenwerpers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met Nederlandse F-16's en vliegtuigen van de verschillende NAVO-bondgenoten.