Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek


INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

PERSUITNODIGING: Expertmeeting Estland en Letland

Expertmeeting
Estland en Letland in de Europese Unie?

Op 14 september vond in Estland het referendum plaats over toetreding tot de EU. De Esten kozen met 66,92% vóór toetreding tot de Europese Unie. Tweederde van de 880.000 stemgerechtigden kwamen naar de stembus.

De bevolking van Letland gaat op 20 september naar de stembus om een definitieve beslissing te nemen over toetreding tot de Europese Unie. In Letland is de scepsis over toetreding gegroeid. Volgens een peiling in juli stemt 49,6% van de stemmers vóór toetreding, terwijl dat in juni nog 57,1% was. Letse studenten hebben vorige week alvast een voorproefje genomen op de formele uitslag door in een studenten-referendum met 58,3% vóór toetreding tot de EU te stemmen.

Naar aanleiding van de referenda in Estland en Letland wordt op dinsdagavond 23 september vanaf 19.30 uur een expertmeeting georganiseerd. Deze expertmeeting is de laatste in een reeks over de referenda in toekomstige EU-landen, een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de Alfred Mozer Stichting (AMS).

In de expertmeeting worden de uitslagen en gevolgen van de referenda en de implicaties (politiek, economisch, sociaal) voor Estland en Letland van eventuele toetreding tot de Europese Unie bediscussieerd, na een aantal korte inleidingen door:


-Drs. J. Douma, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directie West- en Midden-Europa, hoofd afdeling Midden-Europa

-Prof. Dr. H.W. Hoen, Internationale Betrekkingen, Rijksuniversiteit Groningen

-Dhr. R. Sterkman, Economische Voorlichtingsdienst (EVD), informatiemanager Estland en Letland

Zowel de ambassade van Estland als die van Letland zullen tijdens de expertmeeting vertegenwoordigd zijn.

De avond begint om 19.30 uur en wordt rond 21.30 uur afgerond. De expertmeeting vindt plaats in het IPP-tuinhuis, Prinsengracht 911-915, Amsterdam (vanaf CS lijn 16, 24 of 25, halte Keizersgracht).

Meer informatie is te verkrijgen bij het Instituut voor Publiek en Politiek, Judith Baltus, 020-5217656, j.baltus@publiek-politiek.nl.

19 sep 03 11:41