Gemeente Heusden


Prijsvraag Maak je eigen dorp de moeite waard
Elshoutse en Oudheusdense jongeren kanshebbers eerste prijs

Jongeren uit Elshout en Oudheusden hebben deelgenomen aan de prijsvraag Maak je eigen dorp de moeite waard, die uitgeschreven is in het kader van de Brabantse Dorpendag. De twee projecten die door de Elshoutse en Oudheusdense jongeren zijn ingediend, behoren tot de vijf projecten die tot de laatste ronde zijn doorgedrongen. Omroep Brabant filmt alle vijf de projecten voor Omroep Brabant Nieuws, dat dinsdag 23 september om 18.30 uur wordt uitgezonden. Vanavond worden er opnames gemaakt in Oudheusden.

De Brabantse Dorpendag is een tweejaarlijkse leefbaarheidsmanifestatie voor bewoners en professionals van het Brabantse platteland. Op 27 september staan in een feestelijke ambiance ontmoeting en uitwisseling van informatie en ervaringen centraal. Dit jaar wordt bijzondere aandacht geschonken aan de positie van jeugd in de kleine kernen. In het voorjaar 2003 is daarom een prijsvraag uitgeschreven met als titel Maak je eigen dorp de moeite waard. Jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar werden uitgedaagd projectvoorstellen in te dienen om de leefbaarheid in hun kleine kern te verbeteren. In totaal hebben vijftien ideeën de weg naar de jury gevonden. Een tweetal van deze inzendingen is afkomstig uit de gemeente Heusden.

Jongerenkrant voor Elshout
Onder begeleiding van een aantal studenten van de HAS uit s-Hertogenbosch hebben de jongeren uit Oudheusden en Elshout twee projectvoorstellen geschreven. Een groep Elshoutse meiden is op het idee gekomen om een jongerenkrant, voor en door jongeren, op te zetten. De krant moet educatief, informatief en natuurlijk ook vermakelijk zijn. Door samen aan de krant te werken of hem te lezen wordt de betrokkenheid met en de inspraak in het dorp vergroot.

Jongerenruimte voor Oudheusden
In Oudheusden is er geen specifieke plek voor jongeren, maar een groep meiden wil daar wat aan gaan doen. In buurthuis De Schakel willen ze een ruimte inrichten specifiek voor jongeren. Van daaruit willen ze een jongerencomité oprichten dat activiteiten voor jongeren organiseert. In overleg met de buurtbewoners, de gemeente, de brandweer en stichting Sphinx hopen ze de jongeren van 12 tot 25 jaar een plek te kunnen bieden.

Tijdens de Brabantse Dorpendag in het provinciehuis in s-Hertogenbosch presenteren de bedenkers van de vijf geselecteerde projecten hun voorstellen in standjes en met podiumpresentaties. De uiteindelijke prijswinnaar zal die dag bekend worden gemaakt.