Ministerie van Buitenlandse Zaken

Petersburg

Nationaal Geschenk voor St. Petersburg

St. Petersburg viert deze dagen haar 300ste verjaardag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt hieraan bij met de aanbieding, namens Nederland, van een nationaal geschenk en een uitgebreid cultureel programma. Tegelijkertijd zijn er handelsmissies, medische conferenties en diverse bezoeken van Nederlandse bestuurders gepland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de restauratie en inrichting van de kazemat en onderaardse tunnel in het Tsarenbastion van de Peter en Paul Vesting, de grondlegging van de nieuwe hoofdstad St. Petersburg in 1703. Het budget bedraagt circa EUR 400.000,- en wordt betaald uit reguliere middelen voor buitenlands beleid.

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht de openingshandeling op dinsdagmiddag 23 september. Atzo Nicolaï, Staatssecretaris van Europese Zaken en mede verantwoordelijk voor het internationaal cultuurbeleid zal bij deze gelegenheid een korte speech houden.

De Nederlandse culturele banden met St. Petersburg zijn zo oud als de stad zelf. Daar herinneren oude bouwwerken als het Tsaren Bastion aan, die met behulp van Nederlandse timmerlieden is gebouwd. Ook vandaag de dag zijn de banden sterk. Rusland behoort tot een van de dertien prioriteitslanden waar Nederland cultureel mee samenwerkt op het gebied van film, dans, schilderkunst, beeldende kunst en design. Deze kunstvormen komen tot 30 september aan bod in het feestprogramma `Venster op Nederland/Days of Dutch Culture', georganiseerd door het Nederlands Consulaat-Generaal in St. Petersburg en de Stichting SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten). Het volledige programma is te vinden op www.holland2003.spb.ru en www.petersburg2003.nl.

Voor informatie over de banden tussen Rusland en Nederland surft u naar www.minbuza.nl en klikt u op buitenlands beleid.