Provincie Limburg

Grondwateronttrekking bruinkoolmijn Inden (204) Provincie: geen verlaging grondwaterstand

Gedeputeerde Staten lichten dinsdag 23 september hun bezwaar toe tegen de vergunningsaanvraag van RWE Rheinbraun AG voor grondwateronttrekking voor de bruinkoolmijn Inden (Duitsland). De vergunningsaanvraag van RWE staat haaks op het beleid van de waterhuishouding in Limburg. Op 28 januari heeft de Provincie, na overleg met de overige Nederlandse betrokkenen, in een gezamenlijke reactie schriftelijk bezwaar aangetekend bij de Bezirksregierung Arnsberg.

RWE Rheinbraun AG heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor het onttrekken en afvoeren van grondwater ten behoeve van de bruinkoolmijn Inden. Deze aanvraag bevat een uitbreiding van 120 naar 135 miljoen m3. De uitbreiding betekent een verlaging van de grondwaterstand van 10 centimer. In het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) stellen GS zich als doel de jaarlijks onttrokken hoeveelheid grondwater terug te dringen. Hierbij wordt primair gekeken naar het tegengaan van (droogte)schade aan de grondwaterafhankelijke natuur en mogelijk negatieve gevolgen voor onder andere landbouw en infrastructuur. De Provincie verleent geen vergunning als de onttrekking groter is dan 5 centimeter. Bovendien staat deze aanvraag haaks op een aantal door de Provincie uitgevoerde projecten waarin juist gestreefd wordt naar grondwaterstandverhoging.

Naast de Provincie Limburg zijn de gemeenten Onderbanken, Echt, Landgraaf, Brunssum en Kerkrade, de Stichting Milieufederatie Limburg, de N.V. Waterleidingmaatschappij Limburg, het Zuiveringschap Limburg, Staatsbosbeheer en het Waterschap Roer en Overmaas betrokken instanties.
22-9-2003 16:32