NFO TRENDBOX BV

CDA-stemmers herkennen zich nauwelijks in kabinetsbeleid

NFO Trendbox onderzoekt al 14 jaar de houding van Nederlanders ten aanzien van een groot aantal maatschappelijke onderwerpen. Daartoe wordt gebruikt gemaakt van een analyse op waarden die in het kader van het onderzoek Life & Living wordt uitgevoerd. De meest recente metingen van afgelopen zomer, geven duidelijk aan dat CDA-stemmers zich het minst kunnen identificeren met drie belangrijke issues van dit moment.

CDA-stemmers, qua waardenoriëntatie sterk gericht op ordelijkheid en zorgzaamheid, hebben veel minder vertrouwen in de effecten van het huidige kabinetsbeleid dan mensen die hun stem aan partners VVD en D'66 gaven. Dit blijkt uit meest recente resultaten van Trendbox' Life & Living onderzoek, deze zomer uitgevoerd.

Uit een groter aantal onderwerpen hebben wij er drie geselecteerd die momenteel veel aandacht krijgen. Ten eerste het vertrouwen dat Nederlanders hebben in een economisch herstel in 2004. Ten tweede de mening over de algemene staat van de gezondheidszorg in Nederland. En tenslotte de algemene indruk van het kabinet: is deze regering goed voor Nederland?

We hebben gekeken bij welke kiezersgroep het vertrouwen groot of juist klein is, welke levenshouding deze groep het beste typeert en tevens hoe veel Nederlanders het met de stelling eens zijn. De resultaten zijn gebaseerd op 2919 waarnemingen bij een representatieve steekproef van stemgerechtigde Nederlanders.

Een op de vijf Nederlanders denkt het dat Nederland in 2004 een opleving van de economie kan verwachten. Dit zijn voornamelijk de optimistische, individualistisch ingestelde en hoger opgeleide landgenoten. Qua politieke oriëntatie zitten ze zo'n beetje tussen VVD, D'66 en PvdA in. Mensen die bij de laatste verkiezingen CDA stemden, zijn in deze groep nauwelijks vertegenwoordigd.

Dan de gezondheidszorg. Hoewel het -eerlijk is eerlijk- geen objectieve beoordeling is van de absolute kwaliteit van de zorg, leeft toch vrij breed (bij 58%) de overtuiging dat het met de gezondheidszorg in Nederland redelijk goed gesteld is. Deze mening is in alle lagen van de bevolking wel vertegenwoordigd, zij het dat het politieke midden, zo tussen PvdA en CDA in, zich het meest in de stelling kan vinden. Maar het ligt zeker niet dicht bij de overtuiging der CDA-stemmers.

Dan de meest algemene stelling van de drie: is dit kabinet goed voor Nederland? Ja, zegt zo'n kwart van de Nederlanders. Het zijn hier meer de onafhankelijke, op eigen verantwoordelijkheden ingestelde Nederlanders die de stelling kunnen onderschrijven. We zien hier opvallenderwijs vrij veel D'66 aanhang achter staan, terwijl ook VVD en PvdA in deze groep redelijk vertegenwoordigd zijn. Opvallend is weer hoe ver de gemiddelde CDA-stemmer afstaat van deze opinie.

We kunnen vaststellen dat deze resultaten aansluiten waar eerder en ander onderzoek ook al naar wijst: de typische CDA-kiezer vindt maar weinig terug van zijn of haar hang naar zorg, zekerheid en ordelijkheid in het huidige politieke verkeer. Voor een partij die zich na zo'n lange tijd weer in het centrum van de politieke macht heeft weten te manifesteren een gevaarlijke ontwikkeling, al was het alleen maar omdat pessimisme bij de eigen achterban sterker aanwezig is dan bij concurrerende politieke stromingen. In die zin heeft Balkenende de 'oude politiek' wel weten te omzeilen. Althans, als het minder nadrukkelijk herkenbaar zijn voor de eigen achterban daartoe gerekend mag worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Schipper van NFO Trendbox: fred.schipper@nfoeurope.com, telefoon 020-669 44 14

(Life & Living is een onderzoek dat NFO Trendbox ieder kwartaal uitvoert onder een steekproef van Nederlanders van 16 jaar en ouder. Op jaarbasis worden 6.000 Nederlanders ondervraagd over een veelheid van onderwerpen. Internationaal heeft het onderzoek de laatste zes jaar in meer dan 50 landen met een jaarlijkse frequentie plaatsgevonden. De waardenanalyse, door Trendbox als Vbox sinds 1996 toegepast, is een integraal onderdeel van dit onderzoek. Voor meer informatie kunt u www.trendbox.nl of www.lifeandliving.com raadplegen.)

23 sep 03 10:28