Gemeente Maassluis

Persberichten

23-9-2003

Antwoorden schriftelijke vragen PvdA fractie over ID banen

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door fractie van de Partij van de Arbeid zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over ID banen in de gemeente Maassluis heeft het college een antwoordschrijven verzonden. Het college beantwoordt de vragen van de fractie van de Partij van de Arbeid als volgt:

In de vergadering van 25 februari heeft het College besloten om de vacaturestop op ID banen (de zgn. melketiers) op te heffen. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de fractie van de PvdA, maar met instemming van een grote meerderheid van de raad, alleen de VVD was tegen. Tevens is besloten om werkgevers te bewegen om 16 ID banen tot reguliere banen te maken. De gemeente zou daarvan 4 reguliere banen voor haar rekening nemen, t.w. 4 veiligheidsassistenten. Daarvoor is geld opgenomen in de kadernota.

Op 9 augustus heeft u, in het kader van artikel 37 van het Reglement van Orde, lid 1, per brief de volgende vragen gesteld. Deze vragen zullen wij puntsgewijs beantwoorden.

Vraag 1
Hoeveel vacatures voor ID banen zijn er gepasseerd in het College en weer ingevuld, want volgens het besluit van 25 februari wilde u elke vacature langs het College hebben.
Sinds het besluit van 25 februari 2003 zijn er geen vacatures het college gepasseerd en weer ingevuld.
Op 25 februari 2003 is besloten het aantal ID-banen terug te brengen van 74 naar 58 door het regulier maken van 16 banen. Er zijn (nog) geen vacatures ontstaan binnen de 58 resterende banen.

Vraag 2:
Hoeveel van de 16 ID banen zijn al omgezet in een reguliere baan en bij welke werkgevers.
Er zijn 4-ID banen omgezet in een reguliere baan en wel bij de Holland Accent Onderwijsgroep, Raster en de Stichting Onder Een Dak. Over de omzetting van 8 banen zijn wij nog in gesprek met de Zorggroep NWN, de Stichting Islamitisch Centrum Maassluis en de Stichting Kinderopvang Maassluis. De 4 door de Gemeente Maassluis om te zetten banen hangen samen met vaststelling van de gemeentebegroting. Het ligt in de lijn der verwachting dat per 1 januari 2004 het aantal ID-banen is gereduceerd tot 58. Het werkgelegenheidsvolume blijft 74 doordat 16 mensen een reguliere baan krijgen.

Vraag 3:
Bij besluit van 25 februari heeft u ook verzocht om de sector Welzijn regelmatig te laten rapporteren over de uitstroom van de ID medewerkers. Kunnen wij de gepasseerde rapportages ter inzage krijgen.

De regelmatige rapportage van de sector Welzijn heeft mondeling plaatsgevonden aan de verantwoordelijk wethouder. Deze rapportage betrof de stand van zaken met betrekking tot de reguliere uitstroom.

Vraag 4:
Ons hebben berichten bereikt dat het aantal veiligheidsassistenten nog steeds niet op peil is ondanks de opheffing van de vacaturestop. Kunt u aangeven waarom dat aantal nog niet aangevuld is en wat u voor inspanning geleverd heeft om aan de wens van de raad tegemoet te komen.
Op dit moment zijn er nog 5 functies van veiligheidsassistent ingevuld. Voor de functie van veiligheidsassistent is binnen het bestand van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezocht. De opleiding voor Beveiligingsmedewerker is verzwaard. Dit heeft er mede toe geleid dat er geen geschikte kandidaten gevonden zijn voor een functie als veiligheidsassistent. In een voorgaande selectieronde is, naast het zoeken binnen het bestand, voor deze functie een advertentie geplaatst in De Schakel. Binnenkort zal opnieuw op deze manier een oproep worden gedaan om nieuwe mensen voor de functie van veiligheidsassistent te werven.

Vraag 5:
Bent u het met ons eens, dat de veiligheidsassistenten een belangrijke rol spelen als ogen en oren van de gemeente bij de handhaving van een groot aantal regels en dat het daarom niet acceptabel is dat er straks nog maar 2 overblijven.
Wij zijn het met u eens dat de veiligheidsassistenten een belangrijke rol spelen bij de handhaving in de gemeente Maassluis. Dit is mede reden waarom wij in de Kadernota middelen hebben opgenomen om 4 nieuwe reguliere functies te creëren voor Handhaving. Nadat de gemeentebegroting 2004 door de Raad is vastgesteld en daarmee de middelen structureel beschikbaar zijn gesteld zullen deze functies worden ingevuld.
Onderzocht wordt nog of het financieel mogelijk is, naast deze 4 functies Handhaving, 2 gesubsidieerde banen als veiligheidsassistent te houden.

Vraag 6:
Twee veiligheidsassistenten vertrekken in oktober/november naar een baan in de beveiliging. Heeft u pogingen gedaan om die voor de gemeente te behouden door ze 2 van de 4 gemeentelijke banen aan te bieden. Hoe denkt u anders het besluit om 4 veiligheidsassistenten een reguliere gemeentelijke baan te geven uit te kunnen voeren. De Regeling ID-banen is bedoeld om mensen na een werkervarings- en scholingprogramma regulier te laten uitstromen. De door de Minister ingestelde Stimuleringsregeling uitstroom ID-banen is tot stand gekomen omdat de reguliere uitstroom onvoldoende plaatsvond. Echter binnen de sector Beveiliging vond en vindt de doorstroom wel plaats. Met de uitstroom van de veiligheidsassistenten wordt voldaan aan de doelstelling van de Regeling.
Het door u genoemde besluit betreft het creëren van 4 reguliere gemeentelijke functies voor Handhaving. Er is geen sprake van het geven van een reguliere functie aan (huidige) veiligheidsassistenten. De genoemde functies voor Handhaving komen, na vaststelling van de begroting 2004, vacant waarbij invulling bij voorkeur in eerste instantie vanuit de gemeentelijke ID-banen zal plaatsvinden.

Voor het overige merken wij op dat het budget dat de gemeente ontvangt voor de gesubsidieerde banen fors vermindert. Dit betekent dat gedacht moet worden aan een verdere reducering van het aantal gesubsidieerde banen, of werkgevers zullen een forse eigen bijdrage per ID-werknemer moeten neerleggen. Bij de Gemeente Maassluis zijn nu 17 ID-banen ingevuld. Nog dit jaar zal met commissie Welzijn de discussie gevoerd worden om de hoofdlijnen van het gemeentelijk reïntegratiebeleid, waaronder de gesubsidieerde arbeid, uit te zetten.

Op basis van de Stimuleringsregeling uitstroom ID-banen wordt gewerkt aan uitstroom van ID-werknemers naar reguliere banen door trajectbegeleiding van een extern reïntegratiebureau. De ID-werkgevers zijn verzocht de ID-werknemers, die hiervoor in aanmerking komen, hiervan in kennis te stellen.

Momenteel vindt er onderzoek plaats naar de formatie van de buitendienst van de sector SOB. Bij dit onderzoek zullen de ID-banen die ingevuld zijn ten behoeve van de buitenruimte worden betrokken.