BedrijfsautoRAI

23-09-2003

De nieuwe Opel Movano - veelzijdiger en dynamischer

De Opel Movano is compleet opnieuw ontworpen. De nieuwe editie van de Opel Movano, waarvan er sinds 1999 in Duitsland al 20.000 zijn verkocht, viert zijn première in Amsterdam op de Europese bedrijfswagen RAI (17-25 oktober). De nieuwe Movano, met laadvermogen tot 3,5 ton (maximale belasting), is per direct te bestellen en kenmerkt zich door tal van verbeteringen.

* Nieuwe varianten naast enkele en dubbele cabine ook als personenbus

* Nieuwe common rail turbodiesels motoren variërend van 82 tot 136 pk

* Nieuwe besparingen langere service-intervals en als eerste binnen dit segment leverbaar met een 6-versnellingsbak
* Nieuw chassis met nog krachtigere remmen en standaard ABS van de nieuwste generatie

* Nieuw exterieur met typische Opel grille, bredere bumpers en heldere koplampen

* Nieuw interieur met verbeterde stoelen en joystick schakelpook in het dashboard

De Movano komt op de markt met een nieuw en fris ontwerp, een uitgebreider modellenpakket, twee nieuwe common rail turbodiesels (2.5 CDTi, 100 pk/ 3.0 CDTi, 136 pk) en een verbeterd chassis met remassistentie en ABS van de nieuwste generatie. In het interieur zorgen onder andere nieuwe stoelen en handige opbergvakken voor nog meer comfort en functionaliteit, waarbij de joystick schakelpook ergonomisch in het instrumentarium is verwerkt.

Om de verbruikskosten te minimaliseren, biedt Opel de Movano als eerste in dit segment met een 6-versnellingsbak, samen met een service-interval van 40.000 km of 2 jaar (basismotor instapmodel: 30.000 km of 2 jaar). Deze aanvulling is bovenop de reeks zeer zuinige common rail dieselmotoren. De nieuwe Movano is tevens te leveren met een aantal nieuwe opties. Zo zijn parkeer-assistentie, cruise control, on-board computer en een alarmsysteem voortaan op de Movano verkrijgbaar.

De nieuwe Movano is met een groter aantal carrosserievarianten leverbaar zijn dan zijn voorloper. Zo is de enkele cabine leverbaar in drie verschillende lengtes en drie verschillende gewichtsklassen (2,8, 3,3 en 3,5 ton), terwijl de dubbele cabine beschikbaar is in twee verschillende lengtes en alle drie de gewichtklassen. De chassiscabine is leverbaar in twee lengtes en de chassis-dubbele-cabine uitsluitend in de langste variant. Compleet nieuw is de 11 tot 16-persoons bus met een hoogte van 1.90 meter. Gebaseerd op de gesloten bestelvariant in L3H2 configuratie, biedt hij 16 stoelen met 3-punts veiligheidsgordels én verstelbare hoofdsteunen.

Tot op heden is de Opel Movano beschikbaar met drie dieselmotoren (1.9 CDTi met 60 kW/ 82 pk, 2.2 CDTi met 66 kW/90 pk en de 2.5 CDTi met 84 kW/115 pk. Een vijftal common rail dieselmotoren wordt nu aangeboden. De nieuw verkrijgbare diesels zijn een 2.5 CDTi met 75 kW (100 pk) en een 3.0 CDTI met 100 kW (136 pk). Waar de krachtigste 2.5 CDTi al een indrukwekkend koppel laat noteren van 290 Nm, gaat de 3.0 CDTi zelfs nog verder met een koppel van maar liefst 320 Nm. En de Movano biedt nog een ander specifiek kenmerk, uniek in deze klasse: de krachtige 2.5 CDTi en de topdiesel 3.0 CDTi worden standaard geleverd met een 6-versnellingsbak. Het grootste voordeel is dat de Movano minder brandstof verbruikt. Voor de 2.5 CDTi is het gemiddelde verbruik 8,9 liter diesel per 100 km, terwijl de Movano 3.0 CDTi slechts 10,3 liter (voorlopige waarde) per 100 km verbruikt.

De 1.9 CDTI heeft een service interval van 30.000 km of 2 jaar, maar de sterkere CDTi-motoren hoeven slecht elke 40.000 km of 2 jaar naar de dealer voor een onderhoudsbeurt.

De nieuwe Opel Movano beschikt niet alleen over een moderner uiterlijk, maar heeft ook typerende Opel-kenmerken, zoals een chromen strip in het midden van de grille en de forse voorbumper. De voorbumper is nu groter en de onderliggende kreukelzone is verbeterd. Zo is niet alleen het veiligheidsniveau verbeterd, maar zullen bij een eventuele aanrijding de reparatiekosten ook aanzienlijk lager zijn. De nieuwe buitenspiegels bieden een opmerkelijk gebruiksgemak. Ze zijn ontworpen voor een betere aërodynamica en produceren minder rijwindgeluiden.

De nieuw ontworpen koplampen met helder glas produceren een optimale lichtopbrengst, terwijl de achterlichten een sterkere lichtintensiteit hebben en dus een verbeterd zicht van het remlicht bieden.

De cabine van de Movano is verder verbeterd. In aanvulling op het nieuw ontworpen stuurwiel is de aantrekkelijke versnellingspook, als joystick ergonomisch in het instrumentarium verwerkt. De bestuurdersstoel zal standaard geleverd worden met armsteunen en in hoogte verstelbare hoofdsteunen. Aanvullende kenmerken zijn nieuwe bekleding en bekerhouders.

Naast tal van nieuwe opties zijn onder andere verkrijgbaar: een losse passagiersstoel, een multifunctionele passagiersbank en een comfortpakket met speciale kenmerken als elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, elektrische ramen en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Bovendien heeft de centrale deurvergrendeling een automatisch slot dat in werking treedt zodra de auto in beweging is.

De nieuwe, verbeterde rijeigenschappen van de Movano uiten zich in precieze besturing en ook de nieuw ontwikkelde stuurbekrachtiging (die minder kracht vraagt om te sturen) spreekt tot de verbeelding. De remmen zijn verbeterd en zetten nieuwe maatstaven in dit segment: alle versies hebben 16 inch wielen en zijn bovendien voorzien van remassistentie en ABS van de nieuwste generatie.