Ingezonden persbericht

INTEL TOONT EERSTE OP PCI EXPRESS GEBASEERDE CHIPS

Update product-roadmap en introductie nieuwe programma's voor ontwikkelaars

Kontich, 23 september 2003 - Intel Corporation heeft tijdens het Intel Developer Forum in San José (VS) de eerste chips op basis van PCI Express-technologie gedemonstreerd en een update gegeven over de manier waarop Intel de nieuwe interconnect-specificaties gaat integreren in haar computer- en communicatieproducten. Daarnaast introduceerde het bedrijf verschillende nieuwe hulpmiddelen en programma's om het gebruik van de PCI Express-technologie te versnellen, waaronder het PCI Express IT Network, dat samen met Dell is opgericht.

Tijdens het Developer Forum demonstreerde Intel voor de eerste keer nieuwe chipsets voor servers en werkstations - codenamen 'Lindenhurst' en 'Tumwater' - met geavanceerde PCI Express-mogelijkheden. Bij de demonstratie van de serverchipsets werd een Gigabit Ethernet (GbE)-netwerkapplicatie gebruikt om te laten zien hoe PCI Express directe verbindingen met breedband-adapters mogelijk maakt zonder de nu nog gangbare en dure I/O bridge.

De demonstratie van de werkstationchipset was gericht op de mogelijkheid van PCI Express om de AGP8X grafische interface te vervangen. PCI Express-technologie verdubbelt de prestaties van de AGP8X van 2 GBps naar 4 GBps en komt daarmee tegemoet aan de eisen van het toenemende aantal breedbandapplicaties, zoals digitale fotografie van hoge kwaliteit, multimedia, geavanceerd computerondersteund ontwerp en digitale video-editing. PCI Express komt ook beschikbaar in de volgende generatie desktopchips. Naar verwachting komen al deze chipsets in 2004 beschikbaar.

Verwachte PCI Express-producten
Intel kwam tevens met details over toekomstige Ethernet-controllers, I/O-processors, bridges en moederborden voorzien van PCI Express. De eerste producten, verwacht in 2004, zijn onder meer:
* nieuwe Intel Ethernet-controllers, waardoor dankzij PCI Express voor de eerste keer full-duplex GbE- en 10 GbE-connectiviteit mogelijk wordt tussen desktops en servers. De controllers komen beschikbaar in de nieuw desktop- en Lindenhurst-chipsets;
* Intels nieuwe I/O storage-processor, codenaam 'Dobson', integreert PCI Express en Intel® XScaleTM-technologieën om hoogwaardige RAID op het moederbord met SCSI, SATA en Fibre Channel een integraal onderdeel te maken van systemen op basis van de Lindenrust-chipset;
* verschillende op PCI Express gebaseerde moederborden voor servers en desktops die PCI- en PCI Express-slots bieden voor een efficiënte migratie naar de nieuwe interconnect-technologie;
* de nieuwe Intel® 41210 Serial-to-Parallel PCI Bridge: een PCI Express-to-PCI/PCI-X 1.0 bridge die legacy-adapters en insteekkaarten in staat stelt te werken op PCI Express-platformen. Het complementaire Intel® 41210 Developer Platform versnelt de transitie van legacy-PCI-kaarten naar de nieuwe interconnect-technologie. De bridge kost $ 32 bij 10.000 stuks en het ontwikkelplatform $ 1.300. Beide producten zijn naar verwachting in beperkte hoeveelheden beschikbaar in het vierde kwartaal van 2003;
* geïntegreerde client-chipsets voor de ondersteuning van de nieuwe ExpressCard- en Card ElectroMechanical-interfaces, die zijn gebaseerd op PCI Express-technologie en die de huidige Cardbus- en PCI-technologieën zullen vervangen.

Nieuwe programma's voor ontwikkelaars
Intel kondigde tijdens het forum tevens de oprichting aan van het PCI Express IT Network. Dit netwerk biedt IT-professionals directe toegang tot experts en productevaluaties. Meer informatie is beschikbaar op www.expresslaneitnet.org.

Intel ontvouwde verder plannen voor het PCI Express Interoperability Lab, dat zich richt op het bereiken van interoperabiliteit tussen op Intel gebaseerde platforms en producten van derden. Daartoe wordt een volledige set van elektrische configuratie- en protocoltesten toegepast op desktop-, server- en werkstationplatforms.

Om het ontwerpen te vereenvoudigen, introduceerde Intel nieuwe ontwikkeltools, waaronder de eerste Intel PCI Express Product Development Kits (PDK's). Deze bestaan uit voor PCI Express geschikte platforms op basis van de Lindenhurst- en Tumwater-chipsets voor de ontwikkeling van server- en werkstationoplossingen. In het vierde kwartaal van 2003 zullen de twee PDK's in beperkte aantallen beschikbaar zijn en $ 8.000 kosten.


---

Over PCI Express
Intel en andere bedrijven uit de computer- en communicatie-industrie nemen PCI Express in gebruik als opvolger van bestaande PCI- en PCI-X-architecturen. De PCI Express-architectuur biedt schaalbare bandbreedte van 2,5 tot 80 Gbps en geavanceerde features voor het tegemoetkomen aan de I/O-eisen van nieuwe systemen met kloksnelheden van 10GHz en meer, snelle graphics, GbE en 10 GbE en seriële I/O-applicaties voor zakelijk gebruik. Meer informatie is beschikbaar op de website van het Intel Developer Network for PCI Express Architecture: www.express-lane.org.

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Noud Heijna
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: noud@lvtpr.nl

Intel, Intel XScale are trademarks or registered trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries. Other names and brands may be claimed as the property of others.