SENTER

Bedrijven gezocht met interesse voor investeringen

Bedrijven gezocht met interesse voor investeringen in Bolivia, Thailand,
Vietnam en/of Zuid-Afrika

Nederlandse bedrijven met interesse in samenwerking met bedrijven in Bolivia, Thailand, Vietnam en/of Zuid-Afrika, kunnen hiervoor financiële steun ontvangen via het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geïnteresseerde bedrijven kunnen vanaf 15 september tot en met 3 november (2003) voorstellen indienen voor samenwerkingsprojecten.

PSOM
PSOM is onderdeel van het Bedrijfslevenprogramma van Ontwikkelingssamenwerking. De doelstelling van PSOM is het stimuleren van de economie van opkomende markten in ontwikkelingslanden. Een belangrijk aspect hierbij is dat PSOM Nederlandse bedrijven stimuleert om zakelijke relaties in die landen aan te gaan en er te investeren zodat zij PSOM gebruiken als een opstap naar meer structurele aanwezigheid in die landen.

Bijdrage
De PSOM-bijdrage voor projecten in Bolivia, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika is 50% van de totale projectkosten. De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is EUR 500.000. Voor deze samenwerkingsprojecten geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen.

Sectoren
Voor alle vier de landen geldt dat de projectvoorstellen uit alle sectoren mogen komen. Voor Vietnam zijn er daarnaast drie voorkeurssectoren aangegeven: landbouw en agro-industrie, hi-tech productie en manufacturing industries en consumer goods production. Voor Zuid-Afrika zijn er de voorkeurssectoren agricultuur and agro-business, transport en logistiek, environment and sustainable energy.

Procedure
De indieningstermijn voor projectvoorstellen is van 15 september tot en met 3 november 2003. Dit is de prekwalificatiefase. Op 3 november 2003 moeten om 12.00 uur alle voorstellen bij Senter binnen zijn.

Meer informatie
Bedrijven met interesse kunnen contact opnemen met Senter, dat PSOM uitvoert in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een inschrijvingspakket kunt u downloaden via de site www.senter.nl/psom onder .Tender Opportunities.. Bij telefonisch contact is het raadzaam het land en de sector waarin u geïnteresseerd bent te vermelden. Voor overige informatie kan men contact opnemen met één van de PSOM-adviseurs van Senter, telefoon (070) 373 50 00, of internet raadplegen: www.senter.nl/psom.

Vietnam: Mevr. Bronswijk
Bolivia: De heer Hartsema
Zuid-Afrika: Mevr. Houben
Thailand: Mevr. Bronswijk

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen. Senter Internationaal is een onderdeel van Senter, dat bedrijven adviseert en informeert over financiële ondersteuning bij export, investeringen en internationale economische samenwerking.