Openbaar Ministerie

Breda, 23 september 2003

Eerste Tilburgse straatracers voor de rechter

Op dinsdag 23 september staan acht Tilburgse straatracers gepland op de kantonzitting in Tilburg (stadhuisplein Tilburg). Zij worden verdacht van overtreding van de wegenverkeerswet door deelname aan de straatrace op 29 juni 2003 in Tilburg-west.

De gemeente Tilburg, Politie Midden en West Brabant en justitie (arrondissementsparket Breda) zijn samen verantwoordelijk voor de (strafrechtelijke) handhaving van de openbare orde. Allen - vertegenwoordigd in het Veiligheidshuis - zien straatraces als een probleem dat een gezamenlijk aanpak vereist om opgelost te worden.

In de zomermaanden van 2001 werd de politie Tilburg geconfronteerd met snelheidswedstrijden die gehouden werden op verschillende locaties in Tilburg. De politie heeft direct waarschuwingen gegeven. De racers gehoorzaamden, maar het fenomeen trok vele belangstellenden. Steeds meer automobilisten van heinde en verre kwamen rond Tilburg bijeen om de pk's
van hun voertuigen met elkaar te meten. Ook hiertegen is door de politie telkens streng opgetreden. Races werden verboden en onmogelijk gemaakt door veelvuldig surveilleren van de politie en door snelheidsremmende maatregelen uitgevoerd door de gemeente Tilburg. Echter geheel uitbannen bleek onmogelijk.

Strafbare feiten
Straatracers overtreden artikel 10 van de wegenverkeerswet (het houden of het deelnemen aan een wedstrijd op de weg). Bij een straatrace houden bestuurders zich ook vaak bezig met andere gevaarlijke 'stunts', zoals spinnen en burn outs. Deze bestuurders maken zich schuldig aan overtreden van artikel 5 (gevaarlijk weggedrag). Daarnaast is een straatrace in Tilburg in strijd met de Algemene Plaatselijke Politieverordening (artikel 8, lid 2). Naast het gevaar voor de veiligheid van deelnemers en omstanders zorgen de races voor lawaai, vernieling van het wegdek en afval. Maar ook fout parkeren en het tegenhouden van overig verkeer om te kunnen racen, en de dreiging die van de vaak massale bijeenkomsten uitgaat zijn kenmerken van de illegale straatrace. Het benodigde politietoezicht bij races zorgt er bovendien voor dat overige politiewerkzaamheden niet kunnen worden opgepakt. Ook niet onbelangrijk; de schade die tijdens een wedstrijd ontstaat wordt door verzekeraars altijd uitgesloten van dekking.

Mix van preventie en repressie
De aanpak heeft zich tot de zomer van 2003 grotendeels gericht op preventieve maatregelen, zoals veelvuldige surveillances, waarschuwen (met o.a. brieven) en het plaatsen van fysieke obstakels op populaire racelokaties. Ook zijn door de gemeente gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van autoclubs. Tijdens de race op 29 juni 2003 heeft de politie een aantal processen-verbaal gemaakt, een aantal rijbewijzen ingevorderd en een aantal voertuigen in beslag genomen. Deze repressieve maatregelen maken deel uit van het 'zero-tolerance' beleid tegen straatracers van de (kern)partners in het Veiligheidshuis Tilburg.

Kijk ook eens op: www.verkeershandhaving.nl