Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 185
Datum: 23-09-03

Noordelijke provincies en gemeenten dringen aan op oplossing problemen
garnalenvisserij

DE GEZAMENLIJKE WADDENPROVINCIES EN -GEMEENTEN HEBBEN DONDERDAG 18 SEPTEMBER IN EEN BRIEF AAN DE TWEEDE KAMER OPNIEUW AANGEDRONGEN OP HET VINDEN VAN EEN OPLOSSING VOOR DE PROBLEMEN IN DE GARNALENSECTOR. ZIJ WILLEN DAT ER INTERNATIONALE AFSPRAKEN KOMEN VOOR DE REGULERING VOOR DE GARNALENVANGST. MET DEZE BRIEF WILLEN DE WADDENPROVINCIES - EN GEMEENTEN TEVENS EEN PETITIE ONDERSTEUNEN DIE OP 23 SEPTEMBER IN DEN HAAG WORDT AANGEBODEN AAN DE VASTE KAMER COMMISSIE VOOR LANDBOUW NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT. DEZE PETITIE IS ONDERTEKEND DOOR VERSCHILLENDE MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES, ONDER MEER DE NEDERLANDSE VISSERSBOND, FNV /CNV EN DE WADDENVERENIGING.

De problemen in de garnalensector zijn ontstaan doordat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) aan de producentenorganisaties van garnalenvissers - samenwerkende vissers - een boete heeft opgelegd. Reden hiervoor was dat deze organisaties afspraken maakten om te zorgen dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar werden afgestemd. Een goede prijs en een ecologisch verantwoorde manier van vissen waren het resultaat van deze werkwijze. Nu dit overleg is afgestraft met een boete is de afstemming tussen vraag en aanbod zoek: de prijzen per kilo zijn gedaald en de kans is groot dat de koelhuizen vol raken. Juist de kleine gespecialiseerde garnalenvissers in Noord Nederland kunnen onder deze omstandigheden het hoofd nauwelijks boven water houden. Door minder bedrijvigheid in de vissershavens vrezen provincies en gemeenten een afname van aanverwante werkgelegenheid in deze economisch zwakke regio's.

Bij de gemeenten Dongeradeel en De Marne zijn reeds verschillende verzoeken om financiële bijstand binnengekomen, wat onderstreept dat de garnalenvissers inmiddels in ernstige financiële problemen zijn geraakt. In de afgelopen periode heeft de situatie tot heftige emoties geleid bij vissers en betrokkenen. De openbare orde is verschillende malen verstoord door de spanning die is ontstaan. Ook tussen groepen vissers onderling bestaat grote spanning, wat is gebleken uit vernielingen aan schepen en vistuig.

Daarnaast zijn er negatieve gevolgen voor natuur en milieu. De garnalenvissers moeten meer vis vangen om dezelfde opbrengst, te krijgen. Hierdoor zal onbedoeld en jonge platvis worden meegevist, waardoor de kraamkamers voor deze vis extra worden verstoord.

De Waddenprovincies- en gemeenten vinden dat moet worden voorkomen dat een groot aantal bedrijven in Noord-Nederland onnodig failliet gaat. Zij vinden dat de garnalenvisserij moet op een verantwoorde en duurzame manier blijven bestaan.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --