Gemeente Amsterdam

De zelfhulpmodule alcohol van Jellinek is online 23 september 2003 - Johanneke Helmers
Jellinek biedt een online zelfhulpprogramma voor alcoholgebruikers aan. Dit programma helpt bij het minderen of stoppen met het gebruik van alcohol. Het programma is geschikt voor mensen die een beperkte periode overmatig gedronken hebben en geen ziekte of aandoening hebben die door alcohol is ontstaan. Het zelfhulpprogramma is te vinden op www.jellinek.nl

Anoniem

Dit online zelfhulpprogramma hoopt grote groepen mensen te bereiken voor wie de stap naar het Jellinek tot nu toe te groot was. Met deze uitbreiding van het behandelaanbod hoopt Jellinek de drempel voor verslaafden of potentiële verslaafden te verlagen. Gebruikers worden anoniem vanuit eigen thuissituatie via internet begeleid om te stoppen of te minderen. Met behulp van opdrachten, testjes, en e-mail worden gebruikers aangemoedigd.

Vier gesprekken online

Het zelfhulpprogramma is een vertaling van het beproefde vier gesprekken model. Dit vier gesprekken model is een van de lichtere interventievormen van het Jellinek waarmee gebruikers worden geholpen. Tot nu toe verliepen deze gesprekken tussen hulpverlener en gebruiker. Met het online zelfhulpprogramma gaat de gebruiker een dialoog aan met de computer en met de hulpverlener via e-mail. De gebruiker kan het behandelplan onafhankelijk van tijd of plaats volgen.

Tabak, cocaïne, gokken en cannabis

Jellinek gaat ook online zelfhulpprogramma's op het gebied van tabak, cocaïne, gokken en cannabis aanbieden. Komend half jaar zullen deze te vinden zijn op www.jellinek.nl.

© Gemeente Amsterdam