Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 23-09-2003

Invoering prestatiebekostiging (DBC's) vanaf 2004

Per 1 juli 2004 zal de overstap worden gemaakt naar een prestatiegericht bekostigingssysteem in de ziekenhuiszorg: DBCs (Diagnose Behandeling Combinaties). Een Diagnose Behandeling Combinatie is een medische procesbeschrijving en omvat het geheel van activiteiten van ziekenhuis en medisch specialist. Hier wordt vervolgens een prijskaartje aan gehangen. Met deze wijze van bekostiging wordt beoogd de ziekenhuiszorg transparanter en doelmatiger te maken. De DBCs zijn nodig om ziekenhuizen en zorgverzekeraars te kunnen laten onderhandelen over het aanbod van ziekenhuiszorg.

Dit is vandaag gezamenlijk overeengekomen in een bestuurlijk overleg tussen minister Hoogervorst van VWS en betrokken partijen, te weten de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Vereniging Academische Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland, Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, College voor zorgverzekeringen en het College tarieven gezondheidszorg.

Deze invoering zal in drie fasen plaatsvinden.
In de eerste fase tot 1juli 2004 - zal het huidige experiment, waarin ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor een beperkt aantal DBCs vrije prijsafspraken kunnen maken, worden voorgezet. Dit experiment Ruimte voor resultaat heeft al voor aanzienlijke dynamiek in de zorgsector gezorgd. Vele ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben eerste ervaringen kunnen opdoen met het onderhandelen over DBCs.

In de tweede fase vanaf 1 juli 2004 - wordt een verdere stap gezet op weg naar meer marktwerking. Voor 10 procent van de ziekenhuisproductie
- en dat is vooral de planbare ziekenhuiszorg geldt vanaf dat moment vrije prijzen. Dat is een uitbreiding ten opzichte van het huidige aantal DBCs die 6 procent van de ziekenhuisproductie beslaan. Minimaal 90 procent van de ziekenhuisproductie, waaronder in ieder geval de acute zorg en de beschikbaarheidsfunctie van het ziekenhuis, blijft bekostigd op basis van het huidige ziekenhuisbudget. Enkele functies zoals de topreferente zorg, opleiding en innovatie zullen buiten het DBC-systeem worden geregeld.

In de derde fase - vanaf 2005 - zal het aantal DBCs waarvoor de prijs in de vrije markt tot stand kan komen, steeds verder worden uitgebreid. Het voorstel uit het bestuurlijk overleg zal half oktober door minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Het voornemen is om gedurende het overgangstraject een landelijk uurtarief voor medisch specialisten vast te stellen. Nadere besluitvorming hierover vindt dit najaar plaats. Ook over de omgang met privacygevoelige patiëntgegevens zullen nog nadere afspraken worden gemaakt.

Dit systeem zal bijdragen aan meer marktwerking in de zorg. Voor het gedeelte van de DBCs met vrije prijzen zullen onderhandelingen gaan plaatsvinden tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Dit past eveneens in de kabinetsvoornemens voor de stelselherziening in de zorg. In de huidige wijze van bekostiging is er geen relatie tussen budgetopbrengsten enerzijds en geleverde prestatie en bijbehorende kosten anderzijds.