Gemeente Brunssum



---

Laatste wijziging 24 september 2003
"EEN EXPEDITIE NAAR 2015"

Publicaties - 24 september 2003

ALGEMEEN: UW GEMEENTE:
Grafiekmanifestatie 2003 te Brunssum Delegatie raadsleden bezoekt Emmaterrein
Kermisloten verkrijgbaar op zaterdagmarkt Gemeente Brunssum bezuinigt jaarlijks 1,7 miljoen
Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd U vindt veilig wonen belangrijk?
Contracten voor beter wonen in Brunssum Brunssum presenteert eerste burgerjaarverslag
Brunssum wil meer bewegen Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Raadsvergadering op 23 september 2003
Wijkatlas 2003 op internet Laat uw stem horen via het referendum Koopzondagen 2003 Spreekuren wethouders
Alles wat u wilde weten over Brunssum
Evenementenkalender 2003 JONGEREN IN BRUNSSUM:
Weekmarkt Brunssumse stichting '4 U 2' voor jongeren opgericht Sportpas voor jongeren in Brunssum
BOUWEN IN BRUNSSUM: VERKEER/VERVOER:
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Start aanleg rotonde Maastrichterstraat
Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voetgangersoversteekplaats kruising Dorpstraat/Julianastraat
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Werkzaamheden Rumpenerstraat starten 1 september
Bouwen zonder vergunning? Verkeersspreekuur
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK:
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Nieuwe raadsgriffier Vul uw bouwaanvraag goed in! Dualisme in de gemeentepolitiek Heeft m'n buurman bouwplannen? Inspreekuur voor burgers VEILIGHEID: MILIEU:
Schadelijke stoffen na brand Laatste kans voor halonen en CFK's! U vindt veilig wonen belangrijk? Scheiden van afval? Goed voor uw beurs!
Brunssum wordt veiliger Inleveren asbest
Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven Papier ophalen Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Regels voor bedrijfsafval
Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Zwerfafval? In de afvalbak! STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM: SOCIALE ZAKEN EN ZORG: Sloop Heufke gestart Verhoging tarieven ReisNet In den Kloostertuyn klaar Gratis cursus: 'Een held met weinig geld' 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum Vraag tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan! Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord Informatiepunt voor huursubsidie
Bouw zorgcomplex Emma gestart Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Beperkte overlast bouw Emmastaete Info ReisNet Parkstad Limburg
---

Voor WVG-reizigers verandert er niets
Verhoging tarieven ReisNet

De tarieven van ReisNet gaan vanaf 1 oktober omhoog. Daartoe hebben de gemeenten in Parkstad Limburg besloten. De reden hiervoor is dat meer mensen gebruik maken van ReisNet dan voorzien. Aangezien de deelnemende gemeenten voor iedere gebruiker geld bijleggen, worden ze geconfronteerd met oplopende kosten. Vandaar dat is besloten om de gebruikers zelf méér te laten betalen. Overigens geldt de tariefstijging niet voor WVG-reizigers: zij blijven reizen tegen het oude tarief.

ReisNet werd geïntroduceerd in januari 2001. ReisNet maakt gebruik van kleine personenbusjes die minimaal één uur voor het gewenste vertrek aangevraagd moeten worden. Het busje rijdt de gebruiker dan naar elke gewenste bestemming in Parkstad Limburg en een aantal bestemmingen daarbuiten. Deze van-deur-tot-deur voorziening kwam in 2001 in plaats van het toenmalige WVG-systeem (Wet voorziening gehandicapten), waarbij WVG-reizigers gebruik konden maken van taxi's. Daarbij bood ReisNet niet alleen vervoer voor WVG'ers, maar voor iedereen die woont in gebieden waar het reguliere openbare vervoer op bepaalde tijden onvoldoende komt.
WVG'ers krijgen van de deelnemende gemeenten een jaarlijks bedrag waarmee ze hun ritten met ReisNet kunnen betalen. Overige reizigers betalen uit eigen zak de tarieven. Wel zijn die tarieven lager dan de werkelijke vervoerskosten, waardoor de gemeenten ook voor niet-WVG'ers een deel van de kosten betalen.

Verhoging
In de afgelopen jaren bleek dat veel meer niet-WVG'ers gebruik maken van ReisNet dan voorzien. Dit leidde tot steeds hogere kosten voor de gemeenten. Eind 2002 werd daarom besloten om de tarieven met ingang van 1 januari 2003 met 14 procent te verhogen (WVG'ers kregen die verhoging door de gemeente volledig vergoed). Die stijging leidde echter niet tot een afname van het aantal reizigers. Vandaar dat besloten is om per 1 oktober 2003 een gedifferentieerd tarief in te voeren: een apart tarief voor WVG-reizigers en voor niet-WVG'ers.

Voor WVG-reizigers verandert er niets. De tarieven blijven zeker tot 1 januari 2004 hetzelfde.

Voor niet-WVG-reizigers worden de tarieven verhoogd. Vanaf 1 oktober geldt een tarief van 1 euro per zone, vermeerderd met 1 euro basistarief (opstapzone).

---

"Kunst naar de mensen, mensen naar de kunst brengen" Grafiekmanifestatie 2003 te Brunssum

Van zondag 28 september tot en met 2 november vindt er in d'r Brikke-Oave voor de 7e maal de Internationale Grafiekmanifestatie plaats. Aan de hoofdtentoonstelling doen 60 kunstenaars mee uit de Euregio Maas-Rijn. Belangrijke thema's tijdens deze grafiekmanifestatie: de moderne (computer)technieken voor grafiek, de Grafiekprijsvraag en een Brunssums Bauhaus/basisscholen-project.

De Internationale Grafiekmanifestatie (IFS) is een puur Brunssums product: het is een initiatief van de Ilse Frankenthal Stichting, bedoeld om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met het beste op het gebied van grafiek. De zevende editie van de manifestatie is weer groter, én grootser, dan alle voorafgaande.

martin bourguignon.jpg (204616 bytes)

Te zien op de Internationale Grafiekmanifestatie: een kleurenets van de Belgische kunstenares Martine Bourguignon.

Veel zien, veel beleven
Op de vijf weken durende manifestatie is ontzettend veel te zien en te beleven. Aan de hoofdtentoonstelling doen 60 kunstenaars mee uit de Euregio Maas-Rijn. Bekende kunstenaars die al eerder tentoonstelden, maar ook een reeks nieuwe namen. Enkele namen uit de lange lijst van kunstenaars: Doris Becke uit Maastricht met houtsneden in kleur, Dirk Boulanger uit Olsbeek (B) met grote kleurenetsen, Jean-Luc Herman uit Luik met litho's, Jacques Thannen uit Billingen bij Eupen met houtsneden en lino's, Lou Thissen uit Landgraaf met zeefdrukken en Setsuko Ikai uit Düsseldorf met etsen in groot formaat.

Prijsvraag
In een aparte tentoonstelling worden de werken van jonge 23 kunstenaars getoond die meedingen naar de Grafiekprijsvraag. De Internationale Grafiekmanifestatie heeft een stimuleringsprijs van EUR 2.500,- ingesteld voor jonge grafici. Jonge kunstenaars tot 40 jaar hebben de afgelopen maanden werk kunnen inzenden dat door een internationale jury beoordeeld werd. Het werk van 23 kunstenaars werd in de selectie opgenomen en van ieder worden drie werken tentoongesteld. Bij de opening van de tentoonstelling op zondag 28 september wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Ook te zien: een 'gesammt-Kunstwerk', een grafiekwand bestaande uit vele tientallen handgrafiekjes gewijd aan het thema 'muziek en dans'. Iedere deelnemende kunstenaar maakte speciaal voor de Grafiekmanifestatie twee 'handgrafieken' (formaat 15 x 15 cm). Deze werkjes worden op één wand gepresenteerd. Dit 'Gesammt-Kunstwerk' wordt speciaal opgedragen aan allen die actief zijn (geweest) met de organisatie van de Folkloristische Parade in Brunssum die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert.

Verder is er voor leerlingen van de Brunssumse basisscholen een Bauhaus-ruimte ingericht. In het voorjaar heeft de IFS in samenwerking met Hee-art op de basisscholen van Brunssum het Bauhausproject georganiseerd. Op verschillende wijzen hebben de leerlingen van groep 7 kennis gemaakt met de ideeën en werkwijzen van deze grote kunstschool uit Weimar en Dessau uit de jaren twintig. De deelnemers hebben een groot aantal werkstukken gemaakt, die in een aparte tentoonstelling worden ondergebracht: schilderijen, etsen, foto's, architectonsiche modellen, aardewerk, etc.

marie-jeanne bouduin.jpg (260507 bytes)

Te zien op de Internationale Grafiekmanifestatie: een kleurenets van de Belgische kunstenares Marie-Jeanne Bouduin.

Demonstraties en workshops
En tenslotte, last but not least, lopende de manifestatie kunnen talloze demonstraties en workshops bijgewoond worden. Zo vinden demonstraties plaats waar wordt getoond hoe etsen, litho's, lino- en houtsnedes en zeefdrukken tot stand komen. Zelf aan de slag met grafische technieken kan ook: zowel voor volwassenen ('s avonds) als voor schoolklassen (overdag) worden hiervoor workshops georganiseerd.

Grafiek op straat
In de reclamevitrines langs de openbare weg in Brunssum wordt gedurende de manifestatie een serie grote zeefdrukken van de kunstenaar Yvette de Vries uit Amstenrade tentoongesteld.

Entree
De entreeprijs voor de Internationale Grafiekmanifestatie bedraagt 2,50 euro (vanaf 60 jaar 2 euro). Bij dit bedrag is een consumptiebon inbegrepen. Wie een catalogus aanschaft (12,50 euro) ontvangt een gratis entreebewijs.
De Internationale Grafiekmanifestatie vindt plaats in cultureel centrum d'r Brikke-Oave, gelegen aan het Lindeplein in Brunssum. De openingstijden zijn dagelijks van 13.30 - 17.00 uur, op donderdag tevens van 19.00 - 21.00 uur.

dirk boulanger.jpg (348642 bytes)

Te zien op de Internationale Grafiekmanifestatie: een kleurenets van de Belgische kunstenaar Dirk Boulanger.

Nieuwe grafische technieken
Onder grafiek wordt verstaan: 'kunst in oplagen'. Met behulp van (hand)druktechnieken worden meer dan één exemplaar van het origineel gedrukt door middel van steendruk, ets, houtsnede, linosnede, zeefdruk en monotype. Bij de zevende editie van de Grafiekmanifestatie staat opnieuw de kwaliteit van de grafische kunsten -zowel van de gearriveerde als aankomende kunstenaars - centraal. Het palet van technieken is inmiddels uitgebreid door de komst van de computer: ontwerp, bewerking, montage, kleurscheiding e.d. kunnen met behulp van de computer worden voorbereid. De IFS zal dit thema tijdens de manifestatie 2003 in de vorm van een symposium ter discussie stellen voor een internationaal publiek van deskundigen en geïnteresseerden.

an loozen.jpg (248802 bytes)

Te zien op de Internationale Grafiekmanifestatie: een kleurenets van de Belgische kunstenares An Loozen.
---

Kermisloten verkrijgbaar op zaterdagmarkt

Op zaterdag 27 september en 4 oktober zijn op de Brunssumse weekmarkt gratis loten verkrijgbaar voor de grote Kermisverloting op dinsdag 7 oktober. De hoofdprijs is een PlayStation (met spel), de tweede prijs een XBox (met spel), de derde prijs een GameCube (met spel). Verder worden er nog verschillende troostprijzen uitgereikt.

De loten zijn verkrijgbaar bij diverse marktkooplieden.

Inleveren van de loten kan op dinsdag 7 oktober tussen 18.00 en 20.00 uur in de groene bus die u aantreft op het Koutenveld, bij de poffertjessalon. U maakt alléén een kans op het winnen van een prijs als u tijdens de trekking aanwezig bent. De trekking vindt plaats op dinsdag 7 oktober, vanaf 20.30 uur.

---

Delegatie raads- en commissieleden bezoekt Emmaterrein

Op maandag 8 september bezocht een delegatie van raads- en commissieleden van de gemeente Brunssum de voortgang van de saneringswerkzaamheden op woonvlek II van Parkplan Emma.

Tijdens de rondleiding konden de raads- en commissieleden kennisnemen van de voortgang van de sanering. Inmiddels is men op het Emmaterrein volop bezig met het afgraven van de bovenlaag (die gestort wordt in de aangrenzende slikvijver) en het aanbrengen van geotextiel.

Sanering
Op maandag 16 juni is begonnen met de sanering van Woonvlek II van het Emmaterrein. De sanering duurt tot eind dit jaar. Op dit terrein, gelegen ten zuiden van de Emmaweg, komen straks circa 300 woningen.

De gemeenteraad van Brunssum is op 10 juni akkoord gegaan met een aangepast saneringsplan voor Woonvlek II. Alle grond -dus ook de schone- wordt nu afgegraven. En alle grond wordt, volgens de huidige strenge inzichten, opnieuw bemonsterd en gekeurd. Grond die verontreinigd is, wordt afgevoerd. Op het hele terrein (met uitzondering van de infrastructuur) komt een signaleringslaag in de vorm van geotextiel. De dikte van de leeflaag (twee meter schone grond onder de grondgebonden woningen, één meter onder de infrastructuur en openbaar groen) is conform het saneringsplan uit 1996, maar strenger dan de huidige inzichten, die ook onder grondgebonden woningen één meter leeflaag voorschrijven. De grond die vrijkomt bij de sanering van Woonvlek II wordt afgevoerd naar de slikvijver van de gemeente Heerlen. Deze ligt aan de Passartweg, naast Sportpark Emma. Nadat de slikvijver gevuld is, zal de gemeente Heerlen het depot afdekken met een laag mijnsteen en een meter schone grond.

Met de sanering van Woonvlek II is maandag 16 juni begonnen. Het afgraven van de grond verloopt voorspoedig: 15 september zal alle verontreinigde grond naar de slikvijver zijn afgevoerd. Daarna begint de aanvoer van schone grond. Naar verwachting is de sanering eind dit jaar afgerond. In het eerste kwartaal van 2004 wordt begonnen met de bouw van woningen.

Delegatie
Aan het bezoek namen de raadsleden mevrouw A. Huisman-Peeters, R. de Bruijn, J. Starmans, J. van Nispen, J. Jussen, H. Claessen, G. Gerards, A. Schutte, en E. Geurts deel. Ook twee burgercommissieleden van de commissie Ruimte & Techniek namen deel aan de rondleiding: F. van de Werff en M. Schrijen. Aanwezig waren ook mevrouw G. Jongmans van de GGD, de heer Stevelmans van de begeleidingscommissie Emma, de heren Sistermans en Delissen van Heuvelland BV, en wethouder J. Palmen van Brunssum.

emmaterrein bezoek raad.jpg (1372007 bytes)

Wethouder Jo Palmen (links voor) leidt een delegatie van raads- en commissieleden rond op woonvlek II van het Emmaterrein. De bezoekers lieten zich voorlichten over de voortgang van de saneringswerkzaamheden op dit voormalige terrein van de Staatsmijn Emma waar vanaf het eerste kwartaal van 2004 driehonderd woningen gebouwd zullen worden. (foto: Bert Lie)
---

Start aanleg rotonde Maastrichterstraat/Marebosjesweg/Het Ambacht

Op maandag 6 oktober beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van een rotonde op de kruising Maastrichterstraat / Trichterweg / Marebosjesweg / Het Ambacht. Gedurende de werkzaamheden, die ongeveer zes weken zullen duren, is het doorgaand verkeer op de Maastrichterstraat/Trichterweg gestremd. Het verkeer wordt omgeleid.

De nieuwe rotonde op de Maastrichterstraat/Trichterweg is een zogenaamde mini-rotonde, zonder gescheiden fietspaden. Bij de rotonde worden zebrapaden aangebracht. Voor de aanleg van de rotonde is het nodig om de parkeerplaats en parkeerstroken op deze plek aan te passen.
Via de rotonde worden de aanliggende wijken op een veilige wijze op het hoofdwegennet aangesloten. Met de aanleg van de zebrapaden komt de gemeente tegemoet aan het verzoek van omwonenden en buurtbewoners om op deze plek een goede oversteekvoorziening voor voetgangers te creëren.

Omleiding
Vanwege de aanleg van de rotonde is de kruising Maastrichterstraat / Trichterweg / Marebosjesweg / Het Ambacht vanaf maandag 6 oktober tot medio november afgesloten. Voor doorgaand verkeer wordt de Maastrichterstraat afgesloten ter hoogte van de Sperwerdreef/Wijenweg, en de Trichterweg ter hoogte van de Servatiusstraat. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de route Servatiusstraat, Emmaweg en Akerstraat-Noord en omgekeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, telefoon (045) 527 86 23, of 527 85 81.

---

Voetgangersoversteekplaats bij kruising Dorpstraat/Julianastraat

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om bij de kruising Dorpstraat / Julianastraat / Kasteelstraat een voetgangersoversteekplaats aan te leggen. Het zebrapad komt te liggen ter hoogte van Dorpstraat 80. Tegen dit besluit kunt u nog bezwaar maken.

Met deze maatregel wil de gemeente het voor voetgangers gemakkelijker maken om op deze plek de Dorpstraat over te steken, waardoor de bereikbaarheid van het centrum wordt verbeterd.

Voor informatie kunt u bellen met de heer G. Veltrop, telefoon (045) 527 86 23.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (17 september 2003). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.

---

Sloop Heufke gestart

Het is één van Brunssums oudste gebieden, de hoek Heufkestraat, Dorpstraat en Europalaan. Eeuwen geleden lag hier een kasteel (het Bekshoes) en lang geleden liep hier een beekje. Op deze historische plek zal in de tweede helft van dit jaar begonnen worden met de bouw van moderne appartementen en riante eengezinswoningen. Eind vorige week is de sloop gestart van de bestaande woningen.

Momenteel liggen er aan het knooppunt Europalaan - Dorpstraat 36 etagewoningen (aan de Heufkestraat) en 30 woningen (van het Bexhoes). Deze worden de komende weken gesloopt. Het is de bedoeling om hier 3 woonblokken te bouwen. Op de hoek Heufkestraat/Ridder Bexstraat komen 12 huurappartementen in de duurdere klasse. Aan de rotonde zelf komen 14 koopappartementen te liggen en iets verderop, in de richting van de Europalaan, komt tenslotte een blok met nog eens 12 koopappartementen. Tenslotte voorziet het bouwplan ook in 6 stadswoningen (koop) met tuin. Deze komen aan de Heufkestraat te liggen.

Park
De appartementen worden uitgevoerd in verschillende prijsklassen. Twee woonblokjes krijgen een ondergrondse parkeergarage. De bewoners van de andere appartementen krijgen een parkeerplaats naast het gebouw. Door de centrale ligging ten opzichte van het centrum zijn de appartementen ideaal voor senioren.

Door de situering van de gebouwen ontstaat er een binnenterrein. Dit terrein krijgt een parkachtige invulling. In het parkje wordt een waterpartij aangebracht. Het water staat symbool voor het ontspringen van het historische beekje dat vroeger in de kom van de Dorpstraat stroomde.

Meer variatie
Met de nieuwbouw ontstaat in dit gedeelte van Brunssum-Noord meer woningdifferentiatie (een mix van koop- en huurwoningen) en meer stedenbouwkundige variatie (een betere afwisseling van appartementen, etagewoningen en grondgebonden woningen). Ook zal het aanbod van (duurdere) koopwoningen kapitaalkrachtige kopers aantrekken, wat leidt tot een gevarieerdere bevolkingssamenstelling en een impuls voor de sociale en economische structuur in Brunssum-Noord.

Met de sloop van de bestaande bebouwing is op donderdag 28 augustus gestart. De gebouwen worden eerst 'gestript' en gaan vervolgens tegen de vlakte. Later dit jaar gaat de nieuwbouw van start. De oplevering van de eerste woningen is in 2004.

---

Nieuwe raadsgriffier

De heer H. van de Roer is per 1 september officieel de nieuwe raadsgriffier van de gemeente Brunssum. De raad heeft op 27 mei ingestemd met de benoeming. De heer Van de Roer volgt de heer H. van Malkenhorst op.

De raadsgriffier staat aan het hoofd van de griffie, de ambtelijke organisatie die de raad ondersteunt bij de raadswerkzaamheden.

De heer Van de Roer is 41 jaar en sinds 1983 werkzaam bij de gemeente. Voordat hij tot griffier werd benoemd, bekleedde hij de functie van hoofd afdeling Sociale Zaken.

harrie vd roer.jpg (9097 bytes) De heer H. van de Roer

---

Werkzaamheden Rumpenerstraat starten op 1 september

Op maandag 1 september is begonnen met de herinrichting van de Rumpenerstraat. De wegwerkzaamheden vinden plaats op het gedeelte van de Rumpenerstraat, gelegen tussen het Lindeplein en de aansluiting met de Sweelinckstraat. De werkzaamheden duren tot de tweede helft van oktober. Gedurende die periode is de Rumpenerstraat slechts beperkt bereikbaar.

De herinrichting van de Rumpenerstraat is een voorzetting van het reeds gereconstrueerde Lindeplein en bestaat uit het vernieuwen van de trottoirs en parkeerstroken alsmede het aanbrengen van nieuw asfalt, inclusief belijning en rode fietsvoorzieningen. Ter hoogte van de Oranjerie wordt een oversteekplaats aangelegd en de aansluiting met de Sweelinckstraat wordt aangepast met een zogenaamde inritconstructie. Op verschillende plekken zullen bomen worden geplant.

De werkzaamheden zullen naar verwachting 7 weken duren. Er wordt in 3 fasen gewerkt.

Drie fasen
Fase 1 (ca. 3 weken).
In deze fase worden het trottoir en de parkeerstroken aan de oostzijde vernieuwd. De westelijke rijbaan blijft dan open voor inkomend verkeer richting centrum.

Fase 2 (ca. 3 weken).
In fase 2 wordt het trottoir aan de westzijde vernieuwd en wordt het verkeer over de oostelijke rijbaan afgewikkeld. De rijrichting blijft richting centrum verlopen.

Fase 3 (1 week).
De laatste week van de werkzaamheden betreft het asfalteren. Dan is de Rumpenerstraat tussen de Sweelinckstraat en het Lindeplein geheel voor verkeer gesloten. Na het verwijderen van het oude wegdek wordt een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Vervolgens wordt het wegdek voorzien van nieuwe belijning en rode fietsstroken.

Verkeer komende uit de Sweelinckstraat dient er rekening mee te houden dat de Rumpenerstraat slechts in de eerste fase beperkt bereikbaar is, en dan uitsluitend voor verkeer met bestemming centrum. Tijdens het verdere verloop van de werkzaamheden (fasen 2 en 3) wordt de aansluiting Rumpenerstraat/Sweelinckstraat geheel afgesloten.

Openbaar vervoer
Tijdens de werkzaamheden zijn omleidingen van kracht via de Vijverlaan en Wilhelminastraat. De winkels in de Rumpenerstraat blijven overigens bereikbaar voor het winkelend publiek.

Ook het openbaar vervoer wordt gedurende de werkzaamheden aangepast. In de richting Heerlen vervallen de halteplaatsen van lijn 8 bij de Brikke-Oave en de Rumpenerstraat. Lijn 8 verloopt in deze richting via de Prins Hendriklaan. Gedurende de asfalteringswerkzaamheden (fase 3) zal lijn 8 in beide richtingen over de Prins Hendriklaan worden geleid.

Voor eventuele nadere informatie over de verkeersmaatregelen kunt u bellen met de verkeerscoördinator van de gemeente Brunssum, telefoon (045)527 86 23.

---

Gratis cursus gaat in oktober van start
'Een held met weinig geld'

We weten het allemaal: de euro heeft het leven duurder gemaakt. Vooral voor mensen met een uitkering en een laag salaris is het vaak een hele opgave om rond te komen met het inkomen. Speciaal voor cliënten van Sociale Zaken van de gemeenten Brunssum en Onderbanken vindt er daarom vanaf oktober de cursus 'Een held met weinig geld' plaats. Deze cursus helpt u om op een verstandige manier met geld om te gaan.

De cursus is een initiatief van het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, in samenwerking met de gemeente Brunssum. De directe aanleiding is het toenemend aantal mensen dat, na de invoering van de euro, in de geldproblemen is gekomen en schulden is gaan maken. De cursus leert de deelnemers hoe ze met dezelfde financiële middelen de eindjes beter aan elkaar kunnen knopen, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar het uitgavenpatroon en de financiële huishouding, en naar de mogelijkheden om lasten te verlagen.

Onderwerpen
In de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:


- u leert om inzicht te krijgen in uw eigen financiële situatie. We leren u om bankafschriften en budgetbeheersoverzichten te lezen, de post te ordenen, hoe je geld kunt reserveren of sparen;


- u leert om kritisch te kijken naar uw uitgaven. Hoe hou je rekening met lastenverlagende mogelijkheden (huursubsidie, energiezuinige tips, prijsbewust inkopen) en hoe voorkom je schulden;


- heeft u schulden? Welke mogelijkheden zijn er dan om daarvan af te komen;


- we maken u bewust van de rol die kinderen in het huishoudbudget spelen;


- hoe gaat u om met instanties? Hoe vult je bijvoorbeeld een kwijtscheldingsformulier in, hoe schrijf je een brief, et cetera;


- een mogelijk onderdeel van de cursus is 'Lekker en gezond eten voor weinig geld', gegeven door een diëtiste van de GGD. Zij neemt u mee naar een lokale supermarkt en wijst u op de inrichting en op de mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.

Gratis
De cursus is in eerste instantie alléén bedoeld voor cliënten van Sociale Zaken van de gemeenten Brunssum en Onderbanken. Deelname is gratis. De cursus wordt één keer in de twee weken gehouden en duurt steeds drie uur. In totaal zijn er 6 tot 8 bijeenkomsten.

Bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met uw klantbeheerder bij Sociale Zaken. Die zorgt er dan voor dat u wordt aangemeld. U kunt reageren tot uiterlijk 1 oktober, maar er is plaats voor maximaal 15 deelnemers en wie het eerst komt, het eerst maalt - ben er dus vlug bij!

'Een held met weinig geld': eindelijk een cursus die u geld oplevert!
---

Wanneer informeert de gemeente u, en wanneer niet? Schadelijke stoffen na brand

Op zondag 10 augustus woedde er een brand in een loods aan de Eindstraat in Brunssum. Naar aanleiding van die brand kwamen er bij de gemeente telefoontjes binnen van verontruste bewoners die wilden weten of er bij die brand schadelijke stoffen waren vrijgekomen. Dat bleek niet het geval te zijn. "Waarom maakt de gemeente zoiets dan niet bekend," wilde één van de bellers weten.

Als er ergens brand uitbreekt, kijkt de brandweer altijd of er bij die brand mogelijk gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen - bijvoorbeeld asbest, of PAK's, of chloorverbindingen. Is daar kans op, dan roept de brandweer de meetploegen erbij. Dat zijn gespecialiseerde mensen met meetapparatuur. Die meten vervolgens voortdurend of er stoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn - die metingen worden doorgeseind naar de regionaal deskundige gevaarlijke stoffen die beoordeelt of er risiconormen worden overschreden.

Waar het hierbij om gaat, is het vaststellen van mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Rookgassen die bij brand vrijkomen, zijn natuurlijk nooit schoon en veroorzaken altijd overlast.

Maatregelen
Worden er geen gevaarlijke stoffen in de rookgassen gemeten, dan is er, behalve wat overlast, niets aan de hand. Maar ook wanneer er wél gevaarlijke stoffen worden gemeten, kan het zijn dat er niets aan de hand is, bijvoorbeeld omdat de rookgassen recht de lucht in verdwijnen, waarbij geen risico bestaat dat er iets in woongebieden terechtkomt.

Is er gevaar voor omwonenden, dan werken brandweer en gemeente samen om zo snel mogelijk burgers te informeren en, zo nodig, passende maatregelen te nemen. Die maatregelen kunnen uiteenlopen van het advies om deuren en ramen te sluiten (wanneer er maar kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden aangetroffen) tot evacuaties van complete straten of wijken.
Zijn er geen risico's voor de volksgezondheid, dan gebeurt er gewoon niets.

Bij de brand aan de Eindstraat zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, zo bleek uit metingen. Vandaar dat omwonenden ook verder niet geïnformeerd zijn.

Geen nieuws is in dit geval inderdaad gewoon goed nieuws.
---

Gemeente Brunssum bezuinigt jaarlijks 1,7 miljoen

De gemeente Brunssum gaat vanaf 2004 structureel per jaar EUR 1,7 miljoen bezuinigen. De bezuinigingen zijn nodig om de voorzieningen voor de burgers betaalbaar te houden en de ambities in de toekomst waar te kunnen maken. Het college van B&W wil deze bezuinigingen vooral realiseren door het terugdringen van de kosten.

De bezuinigen zijn nodig omdat inkomsten uit het gemeentefonds door rijksmaatregelen behoorlijk teruglopen. De gemeente Brunssum wil die tegenvallende inkomsten opvangen door te snijden in de uitgaven, waarbij de inwoners van de gemeente Brunssum zoveel mogelijk worden ontzien. Daarbij is vooral gekeken naar kostenbesparing door efficiënter werken, het afstoten van taken die niet behoren tot de wettelijke of kerntaken, en verhoging van een aantal gemeentelijke tarieven die niet kostendekkend zijn.

Bezuinigingsvoorstellen
Tot de bezuinigingsvoorstellen behoren onder andere het afstoten van het zwembad De Zeekoelen, de Heidecamping, het cultureel centrum d'r Brikke Oave. Dit gebeurt door privatisering of anderszins. Deze voorzieningen laten jaarlijks grote tekorten zien die de gemeente moet bijleggen terwijl het exploiteren van dergelijke voorzieningen niet tot de kerntaak van de gemeente behoort.

Het personeelsbestand zal met 10 voltijdse banen worden teruggebracht. Belangrijk is dat, ondanks de efficiencyslag en de taakvermindering, het college van B&W erop inzet dit op te lossen zonder gedwongen ontslagen. Ook wil de gemeente de personeelskosten terugdringen door versobering van de arbeidsvoorwaarden en door aanpak van het ziekteverzuim (nu 5,8 %).

Verzakelijking
De bezuinigingen dwingen de gemeente en het college van B&W om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit in dienstverlening naar de burgers. Wel zal er een stuk verzakelijking optreden. De komende jaren blijft de gemeente Brunssum investeren in een verbeterde service aan de burgers door het realiseren van een nieuw dienstverleningsconcept waarbij de klanten die het gemeentehuis bezoeken vlotter en professioneler zullen worden geholpen. Brunssum zal de komende jaren ook blijven investeren in het realiseren van Brede Maatschappelijke Voorzieningen die straks iedere wijk zullen gaan bedienen met een uitgekiende mix van onderwijs-, sport-, horeca- en gemeenschapsvoorzieningen. "We blijven een ambitieuze gemeente, maar we zullen keuzes moeten maken en kritisch naar onze uitgaven en inkomsten moeten kijken. Zodat we de echte wezenlijke ambities ook de komende jaren betaalbaar houden,"aldus het college van B&W.

---

Is uw invalidenparkeerkaart niet meer geldig:
Vraag tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan!

In oktober 2001 is de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart ingevoerd. Deze kaart vervangt de bestaande invalidenparkeerkaart. Verloopt de geldigheid van uw oude invalidenparkeerkaart, vraag dan tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan. De behandeling van uw aanvraag kan namelijk enige weken duren!

Het grote voordeel van de nieuwe kaart is dat deze geldig is in alle landen van de Europese Unie. Dat past in het streven van de EU om het vrije verkeer van mensen met een handicap te bevorderen. De nieuwe kaart heeft een maximale geldigheidsduur van 5 jaar. Daarna dient u een nieuwe kaart aan te vragen.

Met pasfoto
De nieuwe kaart ziet er heel anders uit dan de oude. Voor een deel komt dat door de beveiligingskenmerken die op de kaart zijn aangebracht om misbruik, namaak en falsificatie te voorkomen. Ook wordt de nieuwe kaart niet afgegeven op kenteken - ter controle is de kaart voorzien van een pasfoto van de gebruiker. Vanwege de extra beveiligingskenmerken is de kaart duurder om te maken dan de oude invalidenparkeerkaart. De nieuwe kaart kost 47 euro.

Houders van de oude invalidenparkeerkaart waren niet verplicht om direct per 1 oktober 2001 over te stappen op de nieuwe kaart, maar kunnen wachten tot het moment waarop de oude kaart verlengd zou moeten worden. Vraag de nieuwe kaart wel op tijd aan, want tussen aanvraag en ontvangst van de gehandicaptenparkeerkaart kunnen enkele weken zitten. Mocht in de tussentijd uw oude kaart ook niet meer geldig zijn, dan moet u tijdelijk parkeren op alternatieve parkeerplaatsen om problemen (bekeuringen) te voorkomen.

---

Informatiepunt voor huursubsidie

Heeft u vragen over huursubsidie? Bij de gemeente vindt u een informatiepunt voor huursubsidie, het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum. Hier krijgt u antwoord op al uw vragen over uw huursubsidie(-aanvraag).

Het informatiepunt van de gemeente is ondergebracht in het gebouw van WWZ Kompas aan de Dorpstraat 19, telefoon (045) 404 81 81.

Enkele antwoorden op uw vragen
Het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum zal u ook regelmatig via de gemeentepagina's in Parelnieuws informeren over actuele ontwikkelingen en antwoord geven op de meest voorkomende vragen.

Definitieve beschikkingen 2003/2004
Heeft u in de periode 2002/2003 huursubsidie ontvangen, dan heeft u in mei of in juni van het ministerie van VROM een huursubsidiebericht ontvangen met het verzoek de beschikbare gegevens te controleren. Bij wijziging van gegevens kon u via een bijgevoegd reactieformulier de gecorrigeerde gegevens naar het ministerie retourneren. In de maand juli kunt u de definitieve beschikking verwachten van het ministerie over de toegekende huursubsidie 2003/2004.

Nieuwe aanvraag indienen?
In het afgelopen jaar heeft het ministerie van VROM het aanvragen van huursubsidie sterk vereenvoudigd. Hierdoor worden vanaf juli 2003 in bijna alle gevallen de huursubsidies gecontinueerd wanneer in de vorige periode (2002/2003) huursubsidies toegekend zijn. Maar let op: in een aantal gevallen moet u voor de periode 2003/2004 een 'eerste aanvraag' indienen, ook al heeft u dat al eerder gedaan. Heeft u voor de vorige periode (2002/2003) een 'eerste aanvraag' voor huursubsidie ingediend, of heeft u voor die periode een wijziging doorgegeven (bijvoorbeeld wegens verhuizing), en heeft het ministerie van VROM op uw aanvraag/wijziging geen beslissing genomen vóór 15 mei 2003, dan moet u voor de komende periode (2003/2004) een nieuwe 'eerste aanvraag' indienen!
Voor de rest geldt: als u verhuist moet u altijd een nieuwe 'eerste aanvraag' indienen voor het nieuwe adres.
U hoeft géén nieuwe 'eerste aanvraag' in te dienen wanneer uw partner komt te overlijden. Het ministerie past de huursubsidie zelf aan uw nieuwe situatie aan.

Meer informatie
Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag voor huursubsidie, kijk dan op internet, www.vrom.nl. Op deze pagina kunt u ook een proefberekening maken om de hoogte van uw huurbsubsidie vast te stellen.
Heeft u andere vragen? Neem dan contact op met het Huursubsidie Informatiepunt gemeente Brunssum, of met uw verhuurder.
---

Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd

Vanaf maandag 1 september 2003 loeit de sirene weer iedere eerste maandag van de maand. Dat gebeurt om klokslag 12.00 uur. Met de invoering van de maandelijkse test komt het oude proefalarm, dat één keer per jaar elke eerste woensdag in juni plaatsvond, te vervallen.

Bij de maandelijkse test is het proefalarm één keer te horen. De sirene zal dan precies 1 minuut en 26 seconden hoorbaar zijn.

Test
Het regelmatig testen van de sirene is nodig om na te gaan of het luide alarm nog goed werkt. Vroeger gebeurde dat testen maandelijks, sinds een aantal jaren was de test jaarlijks.
Uit onderzoek is nu gebleken dat veel burgers het alarmsignaal niet of nauwelijks meer herkennen sinds de testen jaarlijks zijn. Vandaar dat besloten is om het oude systeem van maandelijks testen opnieuw in te voeren.
Het maandelijkse testen van de sirene vindt voor de eerste keer plaats op maandag 1 september, om 12.00 uur. Vanaf die datum zal op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene loeien.

Belangrijk!
Als de sirenes op enig ander moment beginnen te loeien (dus niet op de eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur), dan is er beslist iets aan de hand. Ga in dit geval altijd naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio en/of televisie aan voor verdere instructies. Telefoneer niet, behalve als dat dringend nodig is, teneinde telefooncentrales niet onnodig te belasten.

sirene.jpg (1014158 bytes)

Weet wat je moet doen als de sirene gaat...
---

Maak gebruik van gratis aanbod
U vindt veilig wonen belangrijk?

Bent u ouder dan 55 jaar? Woont u in de gemeente Brunssum? Dan kunt u een gratis veiligheidsadvies op maat aanvragen.

Iedereen wil lang fit en vitaal blijven, lekker genieten en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Een ongeval in of om het huis kan echter een lelijke streep door de rekening trekken. De vervelende gevolgen van ongevallen zijn over het algemeen groter voor mensen boven de 55 jaar. Ook voor veiligheid in en om het huis geldt het oude gezegde: voorkomen is beter dan genezen.

Gratis veiligheidsadvies
Om ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk te voorkomen heeft de gemeente Brunssum, in samenwerking met de GGD, het project 'Veiligheid in en om de woning (55+)' gestart. Het project bestaat onder meer uit een gratis veiligheidsadvies op maat. Tijdens een bezoek bij u thuis wordt een rondgang door uw woning gemaakt en kunnen knelpunten opgespoord worden op het gebied van o.a. brandveiligheid, kinderveiligheid, binnenmilieu en inbraakpreventie. Vervolgens krijgt u een advies over hoe u de knelpunten simpel, doeltreffend en tegen zo laag mogelijke kosten kunt oplossen.

Tevens verzorgt de GGD interactieve voorlichtingsessies over 'veiligheid in en om de woning'. Aan de hand van een videoband, ervaringsverhalen van veiligheidsadviseurs en een rondgang door het huis wordt aandacht besteed aan onveilige situaties in het huis. Voor organisaties in Brunssum kan de GGD deze voorlichting gratis verzorgen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over een gratis veiligheidsadvies op maat of over een voorlichtingsessie, dan kunt u contact opnemen met de GGD Oostelijk Zuid-Limburg (045-573 23 00) en vragen naar Marlou Eggen of Merel Kimman.

---

In den Kloostertuyn klaar

De nieuwbouw aan de Kloosterstraat is klaar. Medio juli zijn de eerste woningen opgeleverd in het nieuwe complex, dat In den Kloostertuyn heet. In den Kloostertuyn, waarvan de bouw in september 2002 startte, biedt woonruimte aan gezinnen, senioren en mensen met een verstandelijk handicap.

Aan de zijde van de Kloosterstraat zijn 10 gezinswoningen met tuin gebouwd. Het gaat hier om huurwoningen met een huurprijs onder de huursubsidiegrens. Verder ligt hier ook een vrijstaande koopwoning. Achter deze rij woningen ligt een appartementencomplex bestaande uit drie lagen (plus ondergrondse parkeergarage). Dit complex bevat 19 koopappartementen die uitermate geschikt zijn voor senioren vanwege de ligging (in het centrum, maar op een rustige plek) en de voorzieningen. Naast dit complex ligt een aparte vleugel van de Stichting Pepijn, met woonruimte voor 18 verstandelijk gehandicapten.

De nieuwbouw werd ook aangegrepen om de omgeving op te knappen, inclusief de getrapte rozentuin en de Kloosterstraat zelf. Daarmee is dit stukje Brunssum een mooie plek geworden om te wonen en te leven.
---

Meer dan 100 miljoen euro voor investeringen in woon- en leefomgeving Contracten voor beter wonen in Brunssum

De gemeente Brunssum heeft op dinsdag 8 juli 2003 met een vijftal woningcorporaties afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de vele uitdagingen en problemen op het gebied van wonen. In de lokale prestatiecontracten zijn afspraken vastgelegd over sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen, huisvesting van speciale doelgroepen en woonruimteverdeling, en investeringen in de woon- en leefomgeving. Met de uitvoering van de prestatiecontracten, die een looptijd hebben van twee jaar, is een bedrag gemoeid van meer dan 100 miljoen euro.

De gemeente heeft de prestatiecontracten afgesloten met Woonservice Het Adres, Balans, Woningstichting De Voorzorg, Wonen Zuid en Wonen Schinnen-Onderbanken. Doel van de prestatiecontracten is het versterken van de kwaliteit van wonen en woonomgeving in Brunssum. De investeringen moeten leiden tot betere woningen, betere opvang en zorg voor senioren en mensen die hulpbehoevend zijn, een betere inrichting van de openbare ruimte (wegen, groen, achterpaden), en tot meer veiligheid. Het afsluiten van contracten stelt gemeente en woningcorporaties in staat om te toetsen of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Mocht uit de jaarlijkse evaluaties blijken dat dit niet (helemaal) het geval is, kan tijdig worden bijgestuurd.

Sloop, nieuwbouw, groot onderhoud
De gemeente Brunssum heeft in totaal drie prestatiecontracten afgesloten: een voor Brunssum Centrum-Noord, een voor Zuid-Oost en een voor West.

In de contracten zijn onder meer de volgende afspraken vastgelegd:

In het stadsdeel Centrum-Noord zal Woonservice Het Adres 306 woningen slopen, 96 huurwoningen en 134 koopwoningen bouwen en groot onderhoud plegen aan 422 woningen. Het gaat hier met name om projecten in de Rozengaard en op de locatie Bexhoes/Heufke, en om de vervanging van de hoogbouwflat Op de Waakboom. Deze nieuwbouw/renovatie vergt een investering van meer dan 50 miljoen euro.
In het stadsdeel Zuid-Oost gaat Het Adres de komende jaar 25 miljoen euro investeren. Hier zullen 27 woningen worden gesloopt en 109 nieuwe woningen worden gerealiseerd (35 huurwoningen en 74 koopwoningen), vooral op de locaties Rembrandtstraat en het Limburgia-terrein. 212 woningen krijgen groot onderhoud.
In stadsdeel West (en dan met name in Treebeek) gaat Wonen Zuid 19 woningen slopen en 140 woningen verbeteren. Verder bouwt Wonen Zuid 48 woningen (waaronder 8 zogenaamde Fokus-woningen voor zwaar lichamelijk gehandicapten) bij het in aanbouw zijnde zorgcentrum Emmastaete. De Voorzorg bouwt op deze locatie ook nog eens 65 woningen (waaronder 7 Fokus-woningen). De totale investering voor Wonen Zuid is 12 miljoen euro, voor de Voorzorg 7 miljoen euro.

De realisering van deze plannen gebeurt gedurende de jaren 2003 tot 2005.

Zorgwoningen
Een belangrijk onderdeel van de prestatiecontracten vormt de bouw van zorgwoningen.

Zorgwoningen zijn er voor mensen met een AWBZ indicatie, dus voor mensen die afhankelijk zijn van (medische) zorg en begeleiding. Deze mensen wonen nu nog vaak in verzorgings- of verpleeghuizen. De trend is echter om zorgbehoevende mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk hun eigen leven leiden. Afhankelijk van de doelgroep beschikken de complexen van zorgwoningen over allerlei speciale voorzieningen. Die voorzieningen bieden vooral medische zorg, maar ook bijvoorbeeld thuiszorg (huishoudelijke hulp) of assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals lichamelijke verzorging en hulp bij het aan- en uitkleden of eten en drinken.

In de prestatiecontracten zijn zorgwoningen voorzien op onder meer de volgende locaties:

- Bronspot

- Huize Louise

- Distelenveld (uitbreiding seniorenflat)

- Kruisberg (bouw van 20 koopappartementen)
- Gregoriuslaan

- locatie Tarcisiusschool

- Emmastaete (113 aanleunwoningen)

- Wijenweg

- locatie KSV (50 zorgwoningen)

- locatie Brede Maatschappelijke Voorziening Oost (50 zorgwoningen)

Parkstad Limburg
De Brunssumse lokale prestatiecontracten zijn een uitwerking van het Regionaal Prestatiecontract dat op 24 februari 2003 werd ondertekend door de zeven Parkstad Limburg-gemeenten en twaalf woningcorporaties die in Parkstad Limburg actief zijn.
Brunssum is een van de eerste gemeenten die dit regionale contract heeft omgezet in lokale afspraken.

prestatiecontract3.jpg (264814 bytes)

De prestatiecontracten worden ondertekend door, zittend van links naar rechts, adjunct-directeur G. Schrijen (Wonen Schinnen-Onderbanken), directeur E. Gieben (Balans), directeur H. Laudy (Woonservice Het Adres), D. Akkermans (loco-burgemeester gemeente Brunssum), directeur J. Eurlings (Wonen Zuid), en directeur F. de Waal (De Voorzorg). Staand: mevr. E. Laarakker (gemeente Brunssum). Foto: Bert Lie
---

Werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg Brunssum': 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum

De gemeente Brunssum wil in de komende jaren ongeveer 250 zorgwoningen bouwen. Dit zijn woningen op maat gemaakt voor mensen die zorg nodig hebben (ouderen, gehandicapten) maar die nog wel min of meer zelfstandig kunnen en willen blijven wonen. Om te komen tot een zo goed mogelijke afstemming tussen vraag naar en aanbod van wonen, welzijn en zorg, organiseerde de gemeente op donderdag 10 juli een werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg'.

Nederland vergrijst. Het aantal ouderen -en daarmee het aantal mensen dat behoefte heeft aan zorg- neemt de komende jaren sterk toe, ook in Brunssum. De gemeente wil stimuleren dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat kan door het bouwen van aangepaste woningen op korte afstand van centrale punten waar medische, therapeutische en verpleegzorg wordt geboden. Het uiteindelijke doel is dat de zorg in alle wijken van Brunssum bereikbaar is voor iedereen, ongeacht de mate van zorg die hij/zij nodig heeft.

Zorgzones
Voor de werkconferentie van donderdag 10 juli nodigde de gemeente een groot aantal partijen uit die verantwoordelijk zijn voor wonen, welzijn en zorg in Brunssum. Daartoe behoren woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties. Samen met de gemeente bespraken ze een zogenaamd concept-masterplan.

Dat masterplan is een soort totaalplan waarin de gemeente vooruit kijkt naar toekomstige ontwikkelingen (de vergrijzing) en aangeeft welke acties nodig zijn (tot op het niveau van de wijken) om goed op die ontwikkelingen in te springen: welke (toekomstige) zorgbehoefte is er in een wijk, welke zorgwoningen zijn nodig, waar moeten ze komen, welke soort zorg en welzijn moeten ze bieden, hoe moeten die georganiseerd worden, wat zijn de mogelijkheden, et cetera.

Een aanpak die in het masterplan wordt voorgesteld, is het inrichten van wijkservice-gebieden in de wijken. Elk gebied kent een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor zorg en dienstverlening. De mensen die het meest hulpbehoevend zijn, wonen in een straal van 200 meter rondom dit centrale punt, mensen die zelfstandiger kunnen functioneren wonen op iets grotere afstand. In het centrale punt kunnen overigens ook algemene diensten worden ondergebracht die andere gebruikers trekken (bijvoorbeeld een kapper, of kinderopvang), dit om maatschappelijk isolement van de hulpbehoevende gebruikers te voorkomen.

Definitief masterplan
Tijdens de werkconferentie konden de deelnemers reageren op de voorstellen in het masterplan. Ook werd in aparte workshops gediscussieerd over de vervolgstappen per wijk. Uiteindelijk moet de inbreng van de werkconferentie leiden tot een definitief masterplan 'Wonen, Welzijn en Zorg in Brunssum'. Naar verwachting zal dit masterplan nog dit jaar klaar zijn.

---

Jongerenmanifestatie en megadance in mei 2004
Brunssumse stichting '4 U 2' voor jongeren opgericht

In Brunssum is de stichting 4 U 2 (For You Too) opgericht. Deze stichting wil onder meer het welzijn en de ontwikkeling van jongeren bevorderen. 4 U 2 wil dit bereiken door de organisatie van activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding, educatie en cultuur.

Een van de geplande evenementen van 4 U 2 is de organisatie van een grootschalige Brunssumse jongerenmanifestatie die op 20 mei 2004 (Hemelvaartsdag) zal plaatsvinden. Deze manifestatie bestaat uit twee gedeelten: overdag een cultureel educatief middagprogramma, 's avonds een megadance. Het wordt, aldus de stichting, een feest voor "duizenden jongeren uit Brunssum en omgeving".

Aanleiding
De directe aanleiding voor de oprichting van de stichting is "het gebrek aan activiteiten en initiatieven voor de Brunssumse jeugd," zegt 4 U 2-voorzitter Rob van Kesteren. Uit onderzoek (onder andere een enquête onder bezoekers van de jongerenavonden 14-Up night) blijkt dat jongeren behoefte hebben aan méér en aan betere activiteiten.

Daarnaast is de stichting een reactie op het toenemende individualisme in de hedendaagse maatschappij, zegt Van Kesteren. "Het stimuleren van contacten en samenwerking tussen groepen jongeren onderling maar ook tussen jongeren en ouderen levert een bijdrage aan een betere samenleving. Daarom willen we alle jeugdigen bij onze activiteiten betrekken, dus ook jongeren met een handicap of jongeren in een achterstandssituatie." Vandaar, zegt Van Kesteren, de naam For You Too.

Blij
Wethouder Klaas Overdijk is blij met het initiatief van 4 U 2: "De jeugd is een ontzettend belangrijke doelgroep - 27 procent van de inwoners van Brunssum is jonger dan 25 jaar. In Brunssum voeren we een actief jeugdbeleid: we bouwen aan nieuwe jongerenaccommodaties, in samenwerking met de wijkteams realiseren we speelvoorzieningen, we hebben het project JOIN dat jongeren en ouderen bij elkaar brengt, et cetera, et cetera. Maar wat je doet, kan altijd beter en efficiënter. In de nota jeugdbeleid, die in de gemeenteraadsvergadering in september aan de orde zal komen, geven we aan wat we als gemeente in de komende jaren extra gaan doen voor de jongeren in Brunssum. Zoals de introductie van een sportpas, het creëren van voldoende en goede voorzieningen voor jongeren, en de oprichting van een jongerenplatform."
Maar wat de gemeente vooral doet, is faciliteren, zegt Overdijk: "We stellen middelen en ruimtes -en soms ook geld- beschikbaar om dingen voor de jeugd mogelijk te maken. Dat is onze taak. Wij, en de jongeren in Brunssum, zijn afhankelijk van particuliere initiatieven om er vervolgens ook echt werk van te maken - initiatieven als het Vijverpark-festival, als de 14-Up night jongerenavonden - en dan nu 4 U 2."

Positief benaderd
Rob van Kesteren sluit zich aan bij het verhaal van de wethouder: de Stichting 4 U 2 wil mede een impuls geven aan het jeugdbeleid dat de gemeente voorstaat. "Jongeren verdienen het dat zij positief worden benaderd en in hen wordt geïnvesteerd. Dat is niet alleen in het belang van de doelgroep zelf, maar ook van belang voor de gehele (Brunssumse) samenleving."

Het stichtingsbestuur van 4 U 2 bestaat, naast voorzitter Rob van Kesteren, uit Jef Breijman (secretaris), Theo Verkoyen (penningmeester) en de leden Gertie van Riet en John Peusch.
---

Brunssum presenteert eerste burgerjaarverslag

Burgemeester Clemens Brocken overhandigt het eerste exemplaar van het burgerjaarverslag aan Richard de Boer, het jongste lid van de gemeenteraad van Brunssum. Dat gebeurde op dinsdag 8 juli. Het is het eerste burgerjaarverslag van de gemeente Brunssum. Het burgerjaarverslag 2002 doet verslag van de kwaliteit van de dienstverlening door de gemeente, en over de wijze waarop en mate waarin de gemeente de burgers betrekt bij beleid en planvorming (burgerparticipatie). Richard de Boer ontving het eerste exemplaar omdat burgemeester Brocken "het jongste initiatief van de gemeente" ook graag aan het jongste raadslid wilde overhandigen.

Het burgerjaarverslag is een rechtstreeks gevolg van de invoering van het dualisme in de gemeentepolitiek, in maart 2002. Bij die invoering werd meer duidelijkheid gegeven over de verschillende taken van burgemeester, wethouders en raadsleden. Een van de taken die de burgemeester erbij kreeg, was het opstellen van een burgerjaarverslag. 2002 is het eerste jaar waarover gerapporteerd diende te worden. Het burgerjaarverslag dient ertoe om burgers meer inzicht te geven over de kwaliteit van de dienstverlening door 'hun' gemeente, en over de wijze waarop en mate waarin de gemeente de burgers betrekt bij beleid en planvorming (burgerparticipatie).

Klachten
Het burgerjaarverslag 2002 bundelt een groot aantal feiten, ontwikkelingen en resultaten. Zo vindt u hier allerlei cijfers terug over de samenstelling van de Brunssumse bevolking en over geboorte en overlijden, huwelijken en scheidingen. U leest er over het werk van Parkstad Limburg en over de wijkteams in Brunssum. Wie kregen in 2002 een Koninklijke Onderscheiding, en wie een Culturele Plaquette? Wie zijn de ereburgers van Brunssum? U leest het allemaal in het burgerjaarverslag.

Ook geeft het burgerjaarverslag inzicht in de werkzaamheden van de gemeente. Hoeveel poststukken kwamen er in 2002 binnen, hoeveel bouwvergunningen zijn er verleend (en geweigerd), hoeveel sloopvergunningen, het aantal adviezen van de welstandscommissie, et cetera. Ook leest u in het burgerjaarverslag op welke wijze de gemeente burgers informeert (via de gemeentepagina, bijvoorbeeld) en laat meepraten over belangrijke onderwerpen: bijvoorbeeld via inspraakprocedures (reconstructie Kerkeveld, herinrichting Lindeplein), en via het invoeren van spreekrecht bij raads- en commissievergaderingen.

Het burgerjaarverslag maakt verder melding van het aantal klachten over de dienstverlening door de gemeente en van binnengekomen klachten over de kwaliteit van onder meer wegen, riolering, en plantsoenen.

Groeiproces
In zijn voorwoord schrijft burgemeester Clemens Brocken dat dit eerste burgerjaarverslag een begin is van een groeiproces: door de invoering van het dualisme in maart 2002 en vanwege het feit dat Brunssum in één jaar tijd drie burgemeesters heeft gekend is "dit eerste jaarverslag van de burgemeester van Brunssum beperkt qua inhoud." De burgemeester benadrukt dat hij het komende jaar de inbreng van de inwoners van Brunssum meer wil gaan betrekken bij het schrijven van het burgerjaarverslag.

Verkrijgbaar
Het burgerjaarverslag werd tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 8 juli aangeboden aan de leden van de gemeenteraad. Vanaf woensdag 9 juli zijn exemplaren van het burgerjaarverslag voor eenieder verkrijgbaar aan de balie van het Bestuurscentrum aan het Lindeplein.

U kunt het jaarverslag ook op internet raadplegen: burgerjaarverslag

de boer.jpg (594988 bytes)

Burgemeester Brocken overhandigt het eerste exemplaar van het burgerjaarverslag 2002 aan Richard de Boer, het jongste lid van de gemeenteraad van Brunssum.
---

Brunssum wil meer bewegen

Brunssum wil bewegen en sporten in de eigen gemeente stimuleren. Daarbij gaat het in het bijzonder om de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. Samen met de gemeenten Onderbanken en Simpelveld wil Brunssum hiervoor een beroep doen op een landelijke subsidie van ruim 600.000 euro. Met dat geld willen de drie gemeenten nieuwe sport- en bewegingsinitiatieven ontwikkelen, samen met wijkteams, sportverenigingen en scholen.

Op dinsdag 8 juli neemt de raad van Brunssum een besluit over deze subsidie-aanvraag.

Leuk en gezond
De rijksoverheid introduceerde in 1999 de breedtesportimpulsregeling: een subsidie voor gemeenten om nieuwe sportprojecten mogelijk te maken. Het idee achter deze subsidieregeling is simpel: Nederlanders bewegen te weinig, terwijl sporten toch zo vele voordelen heeft. Sport is niet alleen gezond, het is ook leuk om te doen. En sport heeft ook een belangrijk maatschappelijk effect: het brengt mensen bij elkaar en is daarmee een sociaal bindmiddel.
Wethouder Jan Steiner van Sport: "Onderzoek van de GGD laat zien dat de gezondheid van de Brunssumer slechter is dan het landelijk gemiddelde. Het college van B&W heeft naar aanleiding daarvan besloten dat we de mensen willen stimuleren om meer te bewegen en te sporten. De breedtesportimpulsregeling is een uitgelezen kans om in Brunssum een groot aantal aansprekende sportprojecten van de grond te krijgen." Belangrijk hierin, zo benadrukt de wethouder, zijn de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. "Jongeren omdat jong geleerd nou eenmaal oud gedaan is. Ouderen omdat goed bewegen bijdraagt aan een gezonde oude dag waarin mensen langer zelfstandig kunnen wonen en leven. En gehandicapten omdat ze via sport op een speelse en natuurlijke wijze kunnen meedoen in onze samenleving. We willen dat al deze mensen weer lol krijgen in bewegen, dat ze kennismaken met het leuke van sport. We willen dat sport iets wordt van iedereen, en niet alleen van toppers."

Sportprojecten
De gemeente Brunssum wil de subsidie gebruiken voor een groot aantal sportprojecten:


- het inrichten van een sportserviceloket. Dit wordt één centraal loket waar de inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld terecht kunnen met alle vragen op het gebied van sport. De medewerkers van het loket geven voorlichting en verwijzen desgevraagd door. Het loket is bereikbaar via een fysieke balie, een eigen telefoonnummer en een eigen website. De medewerkers zullen verder een sportvrijwilligersbank beheren en cursussen aanbieden aan verenigingen en vrijwilligers.


- het stimuleren van beweging en sport bij ouderen. Alle inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld van 55 jaar en ouder zullen benaderd worden voor een onderzoek naar leef- en bewegingsgewoontes. Mensen die meedoen en waarvan blijkt dat ze onvoldoende bewegen, worden vervolgens gevraagd aan te geven in welke takken van sport of actieve recreatie ze graag iets zouden willen ondernemen. Op basis van die behoefte ontwikkelt de gemeente een aantal sportprojecten (bijvoorbeeld georganiseerd wandelen, fietsen of zwemmen).


- het stimuleren van beweging en sport bij jongeren. Lagere scholen kunnen gebruik maken van de diensten van een bewegingsconsulent. Deze consulent kan, samen met de leerkrachten, het gymonderwijs verbeteren (bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe sporten en spelen). Jongeren worden verder gestimuleerd om, buiten de school, kennis te maken met sport, bijvoorbeeld via introductieregelingen bij sportverenigingen. Ook wil de gemeente door de uitgifte van een speciale sportpas (die kortingen geeft op bijvoorbeeld sportabonnementen en aanschaf van sportartikelen) de drempel voor het beoefenen van sport verlagen.
Ook zal sportdeelname op wijk- en buurtniveau worden gestimuleerd. Wijkteams, scholen of verenigingen die activiteiten (wijktoernooien, zeskampen) in de eigen buurt willen organiseren, kunnen daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente. Zo schaft de gemeente sportpakketten aan die ingezet kunnen worden tijdens evenementen, zoals streettennis of streetvoetbal.


- het stimuleren van beweging en sport bij gehandicapten. Hiervoor zullen nog voorstellen worden uitgewerkt.

Vanaf 2004
De subsidie van ruim 600.000 euro heeft betrekking op de jaren 2004-2009. De gemeente Brunssum zal, zodra de raad op 8 juli akkoord is gegaan met de subsidie-aanvraag, de tweede helft van 2003 gebruiken om, in samenwerking met wijkteams, sportverenigingen, scholen, het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, Ouderenwelzijn, de Seniorenraad, de GGD en andere betrokken partijen, de diverse projectvoorstellen nader gaan uitwerken.

---

Verboden per 1 januari 2004
Laatste kans voor halonen en CFK's!

Bedrijven opgelet! Vanaf 1 januari 2004 is het gebruik van halonen (in handbrandblussers) en CFK's (in koelsystemen) verboden. Tot en met 31 december 2003 kunt u deze stoffen tegen een lager tarief kwijt bij een aantal inzamelaars. Vanaf 1 januari 2004 subsidieert het ministerie van VROM deze inzamelingsactie niet meer en kunt u halonen en CFK's alleen nog tegen het volle tarief laten inzamelen en verwerken. Wie na 1 januari 2004 halonen en CFK's nog gebruikt, én in bezit heeft, is strafbaar.

CFK's zitten in koelinstallaties die veel worden gebruikt door detailhandel en voedingsindustrie (productkoeling) en door kantoren, ziekenhuizen en personenauto's (airconditioners). Halonen zitten in handbrandblussers en brandblusinstallaties. Beide stoffen tasten de ozonlaag aan, vandaar dat de overheid het gebruik ervan wil terugdringen en een milieuhygiënische verwijdering en afvoer van halonen en CFK's wil stimuleren.

Tot en met 31 december 2003 kunt u halonen en CFK's nog tegen een gereduceerd tarief aanbieden bij een viertal landelijke inzamelaars. U betaalt dan 5 euro per ingezamelde kilo halonen of CFK, een bedrag dat lager ligt dan de marktprijs (het ministerie van VROM betaalt het verschil). Na 1 januari 2004 betaalt u het volle pond. En let op: vanaf die datum is het gebruik, en in bezit hebben, van halonen en CFK's verboden.

Meer informatie
Wilt u meer weten? Bel met Novem (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu), (030) 239 35 55, of kijk op www.novem.nl
---

Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!

Sinds 1 april 2002 is het in Nederland niet toegestaan om zoogdieren als steenmarters, mollen en woelratten te bestrijden of te verjagen. De gemeente heeft een beperkte bevoegdheid om overlast door deze dieren te bestrijden. Heeft u een steenmarter in huis en zorgt deze voor overlast, dan dient u de gemeente in te schakelen.

Op 1 april 2002 trad de nieuwe Flora en Faunawet in werking. Deze wet beschermt alle in het wild levende dieren, met uitzondering van de huismuis en de zwarte en bruine rat. De dieren mogen niet gedood, gevangen, verwond of bemachtigd worden; ook mogen de nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen niet beschadigd, vernield of verstoord worden.

Steenmarters
In Brunssum zorgen steenmarters, mollen en woelratten regelmatig voor overlast. Mollen zijn actief onder trapveldjes en sportvelden en vormen zo een gevaar voor sporters die letsel kunnen oplopen wanneer ze wegzakken in molshopen of ondergrondse molsgangen. De gemeente heeft de bevoegdheid om op de gemeentelijke sportvelden mollenoverlast te bestrijden.

Steenmarters zijn een ander verhaal. Zuid-Limburg is een van de regio's in Nederland (samen met de regio's Nijmegen en Groningen) waar ze voor nogal wat overlast zorgen. Steenmarters zijn niet mensenschuw en verblijven ook in bewoonde gebieden, bij voorkeur op zolders. Daar maken ze vaak lawaai en dat is meestal ook de meest voorkomende vorm van overlast. Steenmarters zijn niet gevaarlijk; ze vallen geen mensen aan (tenzij in uiterste gevallen, bijvoorbeeld wanneer hun jongen worden bedreigd).
Heeft u een steenmarter in huis en ervaart u hun aanwezigheid als overlast, bel dan met de gemeente. Zij kijken dan samen met u naar de beste oplossing. Telefoonnummer: (045) 527 86 80 (afdeling Beheer).
---

Raadsvergadering op 23 september 2003

De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 23 september 2003 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Voorbereidingsbesluit Kerkstraat/Dorpstraat
In de vergadering van 8 oktober 2002 heeft de gemeenteraad van Brunssum verklaard dat er een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het gebied gelegen tussen de Kerkstraat-Dorpstraat-Julianastraat en Pastoor Moonenhof. In dit gebied wil de gemeente, in samenwerking met projectontwikkelaars, nieuwe bebouwing realiseren, zoals op het oude Unitasterrein waar stadswoningen van een hoge woonkwaliteit zijn voorzien. Inmiddels is het concept-bestemmingsplan voorgelegd aan de Provinciale Commissie Gemeentelijke Plannen. Uit het advies van die commissie blijkt dat een aantal punten nog nader moet worden uitgewerkt. Dat betekent dat het niet mogelijk is om een concept-bestemmingsplan ter inzage te leggen vóór het huidige voorbereidingsbesluit afloopt, per 16 oktober 2003. Om die reden vraagt het college van B&W aan de raad om een nieuw voorbereidingsbesluit voor het betreffende gebied te nemen.

Klankbordgroep Brunssummerheide
Op 27 mei stelde de gemeenteraad van Brunssum de nieuwe beheervisie en het bijbehorende maatregelenplan voor de Brunssummerheide vast. In deze documenten is aangegeven hoe in de komende 12 jaar (tot en met 2014) de natuur- en recreatiewaarden van de Brunssummerheide behouden en versterkt kunnen worden. De hoofddoelstelling voor het beheer van de Brunssummerheide is "het behouden en versterken van een halfnatuurlijk landschap, met een hoge recreatieve waarde gericht op natuur- en landschapsbeleving". In diezelfde vergadering ging de raad ook akkoord met het instellen van een klankbordgroep die de ontwikkelingen rondom de Brunssummerheide zal evalueren. In deze klankbordgroep hebben zitting de verantwoordelijk wethouder, twee raadsleden en vertegenwoordigers van diverse belangenverenigingen. De raad wordt gevraagd het presidium opdracht te geven deze klankbordgroep te formeren.

Milieubeleidsprogramma 2003-2006
De raad wordt gevraagd het milieubeleidsprogramma 2003-2006 vast te stellen. In dat programma legt de gemeente Brunssum de visie, strategie en uitvoering vast op het gebied van milieu, leefkwaliteit en duurzaamheid.

Welstandsnota gemeente Brunssum
Vanaf juli 2004 zijn Nederlandse gemeenten verplicht om een welstandsbeleid te gaan voeren. Dat welstandsbeleid moet door de gemeenteraad worden vastgesteld. Welstand heeft betrekking op de kwaliteit van de bebouwde omgeving, dus van woningen en andere gebouwen. De raad is op 27 mei 2003 akkoord gegaan met de Kadernota Ruimtelijke Kwaliteit Parkstad (waarin de kaders voor het welstandsbeleid van de gemeente Brunssum op Parkstad Limburg-niveau zijn aangegeven) en met de vervolgprocedure Lokale Welstandsnota Gemeente Brunssum. De raad wordt nu gevraagd akkoord te gaan met de 9e begrotingswijziging voor de verdere uitwerking van de Lokale Welstandsnota.

Aanvraag spoedvoorziening als gevolg van inbraak/vandalisme Een aantal scholen heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van inbraak en/of vandalisme. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de vergoeding. Het gaat om de volgende aanvragen:

- Basisschool Fatima, schade (335,82 euro) als gevolg van vandalisme;
- Basisschool Dol-Fijn, schade (4.695,03 euro) als gevolg van inbraak en vandalisme;

- De Eggerank, schade (403,41 euro) als gevolg van vandalisme;
- Emmacollege, locatie Delta, schade (675,95 euro) als gevolg van vandalisme;

- De Eggerank, schade (71,40 euro) als gevolg van vandalisme;
- Basisschool Treebeek, schade (1.937,32 euro) als gevolg van vandalisme.

- Basisschool Treebeek, schade (146,37 euro) als gevolg van vandalisme.

Integraal Huisvestingsplan
De gemeenteraad wordt gevraagd om het 'Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs 2003-2013 gemeente Brunssum' vast te stellen. Dit huisvestingsplan geeft de noodzakelijke en/of gewenste ontwikkelingen weer op het gebied van onderwijshuisvesting. Het plan noemt een aantal maatregelen waarvoor reeds voorzieningen zijn of worden getroffen, waaronder de uitbreiding en aanpassing van basisschool De Langeberg, de uitbreiding van de bijzondere basisschool De Eggerank en de realisatie van de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Brunssum-West. Een nieuw, nog niet gepland element in het Integraal Huisvestingsplan is een onderzoek naar de mogelijkheid om te komen tot een BMV in Brunssum-Centrum.

Jeugd in beeld
De gemeente Brunssum heeft het jeugdbeleid neergelegd in de nota 'Jeugd in beeld'. In die nota constateert de gemeente dat er weliswaar al veel voor de jeugd gebeurt in Brunssum, maar dat er nog het nodige moet gebeuren. De nota geeft hiervoor een aantal speerpunten aan, waaronder de introductie van een sportpas. Andere speerpunten zijn bijvoorbeeld de oprichting van een jongerenplatform en het creëren van voldoende en goede voorzieningen voor jongeren (zowel in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen als daarbuiten). De raad wordt gevraagd de nota vast te stellen.

Langdurigheidstoeslag
De raad wordt gevraagd de 'Langdurigheidstoeslag 2003' vast te stellen. Het betreft een toeslag die bedoeld is als een extra financiële steun voor inwoners van Brunssum (ouder dan 21 jaar, jonger dan 65 jaar) die gedurende minstens drie aaneengesloten jaren op of onder bijstandsniveau leven en die geen of weinig perspectief hebben op het vinden van een baan. De toeslag betekent een eenmalige uitkering van 150 euro voor gehuwden en alleenstaande ouders, en 75 euro voor alleenstaanden.

Jaarverslag 2002 van ABW, IOAW en IOAZ
Met de invoering van de nieuwe bijstandswet is de verantwoordelijkheid voor de controle op de uitvoering van een aantal uitkeringswetten (de Abw, de Ioaw en de Ioaz) verplaatst van het Rijk naar de gemeente. Met het jaarverslag 2002 legt de gemeente verantwoording af over het gevoerde beleid. De raad wordt gevraagd met dit jaarverslag in te stemmen.

Beleidsverslag Sociale Zaken
De raad wordt gevraagd het beleidsverslag 2002 van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Brunssum vast te stellen. In het beleidsverslag wordt informatie verstrekt over de resultaten van het uitgevoerde beleid op het terrein van sociale zaken en arbeid van het afgelopen jaar.

Integraal Veiligheidsbeleid
De gemeente Brunssum wil een gemeente zijn waar het fijn wonen is, met een woonomgeving die kwaliteit biedt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Veiligheid is echter een breed begrip: het is niet alleen bestrijden van criminaliteit en van overlast, maar ook het werken aan verkeersveiligheid, brandveiligheid, en schone straten en plantsoenen. Bij het veilig maken van Brunssum zijn ook veel partijen betrokken: niet alleen politie en gemeente, maar ook brandweer, maatschappelijk werk en woningcorporaties. Al die partijen moeten samen, in een systematische, samenhangende aanpak, komen tot het voorkomen, beperken en bestrijden van risico's en inbreuken op veiligheid. De raad wordt gevraagd in te stemmen met een projectmatige aanpak, gebaseerd op een handreiking van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), om te komen tot een integraal veiligheidsbeleid in Brunssum.

Meerjaren Beleidsplan 2004 e.v.
Het MeerJarenBeleidsplan (MJB) is een uitwerking van het Visiedocument van de gemeente Brunssum. Het Visiedocument beschrijft hoe Brunssum zich de komende 15 jaar zou kunnen ontwikkelen, terwijl het MJB dit doet voor de komende 4 jaar. Het MJB is een product van de gemeenteraad die, in samenspraak met diverse maatschappelijke organisaties (woningcorporaties, verenigingen en welzijnsinstellingen, wijkteams, politie, maatschappelijk werk), elementen uit het Visiedocument vertaald heeft naar onderwerpen voor de komende jaren. Vervolgens worden die onderwerpen vertaald naar begrotingen voor de afzonderlijke jaren: 2004, 2005, et cetera. De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de inhoudelijke resultaten van het traject MeerJarenBeleidsplan.

Inleidend verzoek referendum
Op 11 februari 2003 besloot de gemeenteraad om een inleidend verzoek van mevrouw H. Szlanina tot het houden van een referendum over het al dan niet instellen van een onderzoekscommissie betreffende de coffeeshop-affaire niet-ontvankelijk te verklaren omdat het inleidend verzoek op drie punten afwijkt van de eisen die de 'Referendumverordening voor de gemeente Brunssum' stelt. Mevrouw Szlanina heeft tegen dit raadsbesluit bezwaar gemaakt. De commissie voor de bezwaarschriften heeft dit bezwaar ongegrond verklaard en het college van B&W stelt de raad nu voor om dit advies van de commissie over te nemen en het besluit van de raadsvergadering van 11 februari 2003 -het niet-ontvankelijk verklaren van het inleidend verzoek- te handhaven.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 23 september, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 19 september, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).

---

Gaat u (ver)bouwen?
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit

In Nederland wordt veel gebouwd. Door bedrijven, gemeenten, maar ook door particulieren. Bedrijven en overheden bouwen woningen, kantoren, scholen, bedrijfsgebouwen, (vaar)wegen, viaducten en parkeerplaatsen. En particulieren, die zijn vaak ook druk bezig met (ver)bouwen: woningen, dakkapellen, garages en uitbreidingen aan bestaande woningen. Bij al deze activiteiten komt de bouwer (aannemer, architect, uitvoerder, eigenaar of gebruiker) in aanraking met het Bouwstoffenbesluit. Dit Besluit, dat stamt uit 1999, verplicht iedere bouwer onder meer om te werken met gecertificeerde bouwmaterialen. Hieronder een toelichting.

Het Bouwstoffenbesluit heeft als doel om de bodem en oppervlaktewateren te beschermen tegen verontreiniging. Daarnaast moet het besluit ook bijdragen aan hergebruik van materialen: hierdoor wordt de winning van nieuwe grondstoffen teruggedrongen en is er minder stortruimte in Nederland nodig voor afval.

Zit er een certificaat bij?
Het Bouwstoffenbesluit heeft betrekking op het gebruik van bouwmaterialen (steenachtige materialen en grond) die aan de buitenkant van een bouwwerk worden toegepast: dus in buitenmuren, funderingen en dakbedekkingen.
Steenachtige materialen zijn onder meer bakstenen, dakpannen, klinkers, beton, asfalt, puin. Bij grond gaat het om alle grondsoorten, waaronder zand, zeezand, klei, et cetera. Onder het besluit vallen dus niet vlakglas, metalen, en alle steenachtige materialen die binnen in een werk worden gebruikt. Ook bij de wegenbouw, bij de aanleg van dammen, bij het ophogen van terreinen en dergelijke gelden voorschriften voor de te gebruiken materialen en grond.

Voorwaarde voor het gebruik van die materialen is dat ze voorzien moeten zijn van een certificaat. Dat certificaat is een certificaat Bouwstoffenbesluit (BSB) en/of een KOMO-keur. Bouwmaterialen die van dat certificaat (of keurmerk) zijn voorzien, zijn milieuvriendelijk: ze veroorzaken op de lange termijn (100 jaar) slechts een minimale bodemverontreiniging.
Tegenwoordig leveren de meeste leveranciers gecertificeerde bouwmaterialen - alleen bij kleinere leveranciers -de 'grindboer om de hoek'- is dat niet altijd het geval. Koopt u bouwmaterialen die niet zijn gecertificeerd, dan moet u ze zelf laten keuren - met alle kosten van dien!

Wilt u weten welke bedrijven bij u in de buurt gecertificeerde bouwstoffen leveren, kijk dan op internet, www.vrom.nl of www.bouwkwaliteit.nl. Hier vindt u óók een overzicht van bedrijven die, mochten uw bouwmaterialen níet gecertificeerd zijn, partijkeuringen uitvoeren.

Melden bij de gemeente - wanneer wel, wanneer niet? Als u grond of bouwstoffen wilt (her)gebruiken, dan moet u dat in een aantal gevallen bij de gemeente melden. Het gaat daarbij om partijen grond of bouwstoffen die in meer of mindere mate verontreinigd zijn. Grond en bouwstoffen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Voor grond zijn er drie categorieën: 'schone grond', 'categorie 1' (licht verontreinigd) en 'categorie 2' (matig verontreinigd). Bouwstoffen vallen in 'categorie 1' (licht verontreinigd) en 'categorie 2' (matig verontreinigd) (schone bouwstoffen bestaan niet). Heeft u grond van categorie 1 of 2, of bouwstoffen van categorie 2, dan moet u dit melden bij de gemeente, afdeling Milieu. Schone grond en bouwstoffen van categorie 1 hoeft u níet te melden bij uw gemeente. Tot welke categorie de grond of de bouwstoffen behoren, staat vermeld in het certificaat dat de leverancier dient mee te leveren met de partij.
Overigens geldt deze meldingsplicht alléén voor partijen bouwstoffen die groter zijn dan 5 kubieke meter.

Heeft u vragen? Aarzel niet en bel met de afdeling milieu van de gemeente.

bouwstoffenbesluit.jpg (384263 bytes)

Als u bouwstoffen koopt (grond of steenmaterialen) let er dan op dat het materiaal gecertificeerd is volgens het Bouwstoffenbesluit. Anders moet u zelf een (dure) keuring laten uitvoeren voordat u mag gaan bouwen.

---

Gemeente investeert met jeugdbeleid in Brunssumse jeugd Sportpas voor jongeren in Brunssum

De gemeente Brunssum wil de inwoners van Brunssum een sportpas aanbieden. Deze sportpas geeft onder meer kortingen op deelnames aan sportevenementen, op entreegelden voor sportwedstrijden, en op de aanschaf van sportartikelen. De sportpas is vooral bedoeld voor jongeren, senioren en gehandicapten. Met de sportpas wil de gemeente de deelname van deze groepen aan sport en sportevenementen bevorderen. De sportpas, die vanaf 1 januari 2004 verkrijgbaar is, maakt onderdeel uit van het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum.

Dit jeugdbeleid is vastgelegd in de nota 'Jeugd in beeld'. In die nota constateert de gemeente dat er weliswaar al veel voor de jeugd gebeurt in Brunssum, maar dat er nog het nodige moet gebeuren. In de nota wordt hiervoor een aantal speerpunten aangegeven.

Belangrijke doelgroep
Wethouder Klaas Overdijk: "De jeugd is een ontzettend belangrijke doelgroep. Belangrijk omdat het een grote groep is - 27 procent van de inwoners van Brunssum is jonger dan 25 jaar. Belangrijk ook omdat het een doelgroep is waar problemen -bij zo'n 10 tot 15 procent van de jongeren- een mensenleven lang kunnen blijven doorspelen." "In Brunssum voeren we een actief jeugdbeleid en hebben we in de afgelopen jaren al heel veel bereikt, op allerlei terreinen. Er zijn jongerenaccommodaties bijgekomen, de peuterspeelzalen worden vergaand geprofessionaliseerd, aan uitbreiding van de kinderopvang wordt gewerkt, in nauwe samenwerking met de wijkteams realiseren we speelvoorzieningen, we hebben het project JOIN dat jongeren en ouderen bij elkaar brengt, we hebben een Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid, we voeren -in Parkstad Limburg-verband- een actief beleid om spijbelen terug te dringen, et cetera et cetera. Maar wat je doet, kan altijd beter en efficiënter. En sommige zaken zijn de afgelopen jaren blijven liggen. Om die zaken in kaart te brengen, hebben we een nota jeugdbeleid geschreven."

jeugdbeleid jongeren.jpg (63236 bytes)

Eén van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum: voldoende binnen- en buitenruimte voor de jeugd in de Brunssumse wijken. (Foto: Bert Lie)

Jongerenplatform
In de nota worden diverse speerpunten genoemd die de gemeente de komende jaren wil gaan oppakken - overigens in nauwe samenwerking met diverse partners (zowel professionele instellingen als vrijwillige organisaties). De introductie van een sportpas is zo'n speerpunt. Andere speerpunten zijn bijvoorbeeld het creëren van voldoende en goede voorzieningen voor jongeren, zowel in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen die in de komende jaren in Brunssum gebouwd zullen gaan worden, als daarbuiten. Een van de meest in het oog springende speerpunten is de oprichting van een jongerenplatform.

Wethouder Overdijk: "Belangrijk is dat wat je doet als gemeente, ook draagvlak heeft onder de jongeren. En om draagvlak te krijgen, moet je laten zien dat je de jongeren als gesprekspartners serieus neemt. Vandaar het idee van een jongerenplatform." Hoe dat platform precies vorm gaat krijgen, moet nog nader worden bepaald. "Uiteraard in goed overleg met de jongeren zelf," zegt Overdijk. Het jongerenplatform zal meedenken over de uitvoering van het gemeentelijk jeugdbeleid: van het aandragen van ideeën en uitdragen van meningen tot het geven van gevraagd en ongevraagd advies over het jeugdbeleid.

Overdijk: "Als gemeente zullen we zorgen voor goede faciliteiten (vergaderruimte, PC, werkbudget) en ambtelijke ondersteuning. Eén van de instrumenten waarmee het jongerenplatform zich kan profileren, naar de gemeente toe, maar ook naar de eigen achterban, is een eigen internetsite die ze zelf kunnen opzetten en beheren. Via die site kunnen ze ideeën lanceren, of meningen onder de jongeren peilen."

De gemeente Brunssum zal nog vóór de zomer beginnen met concrete acties voor de oprichting van het jongerenplatform.

jeugdbeleid moeder.jpg (34728 bytes) Eén van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum: uitbreiding van de capaciteit in de kinderopvang, nog vóór 1 januari 2004. (Foto: Bert Lie)

---

Regels voor bedrijfsafval

Net als huishoudens moeten ook bedrijven hun afval netjes scheiden. Dat betekent: aparte afvalcontainers voor papier, voor glas, voor gevaarlijk afval, misschien nog eentje voor GFT-afval en dan nog een voor de rest. Maar vaak zullen nog veel meer containers nodig zijn.

Steeds meer bedrijven gaan bewust om met hun afval. Ze proberen het ontstaan van afval zoveel mogelijk te voorkomen, dat spaart immers kostbare grondstoffen en dus geld.
En als afval wél ontstaat, voeren ze dat gescheiden af. Want ook hier valt geld te verdienen. Voor restafval geldt immers het hoogste afvaltarief. Hoe bruikbaarder de afvalstroom, hoe goedkoper het afvoeren.
Ook het milieu wint: afval dat is gescheiden, belandt minder snel in de afvaloven of op de afvalhoop.

Verplicht
Uitgangspunt bij de aanpak van afval is: scheiden is verplicht "indien dat redelijkerwijs mogelijk is", zegt de wet. Maar wat is redelijk? De bedrijfsdirecteur heeft daar waarschijnlijk andere ideeën over dan de gemeenteambtenaar die het bedrijf komt controleren. Om misverstanden te voorkomen, gelden er een paar globale richtlijnen: 1. Scheiden is altijd verplicht voor: gevaarlijk afval, papier en karton, wit- en bruingoed, en kunststof folies. 2. Scheiden is niet verplicht als er geen afzet is voor een afvalstroom.
3. Scheiden is niet verplicht als aparte afvoer van de afvalstroom meer dan 45 euro per ton duurder is dan afvoer van restafval.

Om dat laatste punt wat te versterken zijn er gewichtsdrempels ingesteld. Boven deze drempels is gescheiden afvoer verplicht. Bijvoorbeeld: voor metaal, voor hout en voor textiel ligt de gewichtsdrempel op 2.000 kilo per jaar. Voor glas is dat 30 kilo per week en voor organisch afval (GFT) is dat 200 kilo per week.

Natuurlijk zijn er altijd bedrijven die zichzelf een uitzondering vinden, die vinden dat de regels in hún specifieke geval wel heel erg ongunstig uitpakken. Die bedrijven kunnen bij het bevoegd gezag (provincie of gemeente) proberen hun gelijk te halen. Ze moeten dan wel zelf aantonen dat ze 'onevenredig worden belast' als ze het afval scheiden.

Meer weten?
Meer weten? U kunt het informatieblad 'afvalscheiding voor bedrijven' opvragen via internet, op www.infomil.nl en op
www.bedrijfsafvalscheiding.nl

---

Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide

Voor de Brunssummerheide is een nieuwe beheervisie en een maatregelenplan opgesteld. In deze documenten is aangegeven hoe in de komende 12 jaar (tot en met 2014) de natuur- en recreatiewaarden van de Brunssummerheide behouden en versterkt kunnen worden. De hoofddoelstelling voor het beheer van de Brunssummerheide is "het behouden en versterken van een halfnatuurlijk landschap, met een hoge recreatieve waarde gericht op natuur- en landschapsbeleving". De gemeenteraad van Brunssum behandelde op 27 mei de beheervisie en het maatregelenplan.

De Brunssummerheide is sinds 1995 in beheer bij de Vereniging Natuurmonumenten. Het gebied is 576 ha groot en ligt in de gemeenten Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Het grootste deel bestaat uit bossen, heidevelden en het bronnengebied van de Rode Beek. De natuur- en recreatiewaarden van het gebied zijn hoog. De Brunssummerheide kent vele tientallen bijzondere planten- en dierensoorten. Om die reden is het gebied in 1995 aangewezen als Beschermd Natuurmonument. Tegelijkertijd is de Brunssummerheide ook populair als recreatiegebied. Jaarlijks wordt het gebied bijna 650.000 keer bezocht voor ontspanning en sport.

Maatregelen
Om de hoge waarde van de Brunssummerheide voor natuur en mens te behouden, is een goed beheer van het gebied nodig. Daartoe zijn de beheervisie (voor de jaren 2003-2014) en een maatregelenplan (voor de jaren 2003-2008) opgesteld. Voor zowel natuur als recreatie is een streefbeeld geformuleerd. Om dit te ontwikkelen, worden de komende jaren maatregelen getroffen.
Zo wordt structuurrijke heide verder ontwikkeld, onder meer door schapenbegrazing. De vorming van meer inheemse bossen wordt bevorderd door het aantal uitheemse dominante boomsoorten plaatselijk in aantal te beperken. In het bronnengebied, de hangvenen en de Rode Beek is het beheer gericht op het behoud van de kwetsbare en bijzondere vegetaties en herstel van de waterhuishouding.

Het streefbeeld van de recreatie wordt bereikt door een recreatieve zonering, waarbij de Brunssummerheide in drie zones wordt verdeeld. In de kernzone, die onder meer het dal van de Rode Beek en het bronnengebied omvat, wordt gestreefd naar een minimalisering van gemarkeerde wegen en paden. Voor de oevers en de achterliggende zandvlakte bij de Rode Beek, die voor dagstrandrecreatie gebruikt worden, zal het beheer zowel op de bijzondere vegetatie als op de dagrecreatie worden afgestemd. In midden- en randzone liggen gemarkeerde wandel-, ruiter-, koets- en fietsroutes. In de randzone, waar de stadsparken Heidserpark, Weggebekker en Carisborg en het bezoekerscentrum liggen, zijn of worden de meer intensievere vormen van recreatie geconcentreerd.

Goedkeuring
De beheervisie en het maatregelenplan moeten worden goedgekeurd door de gemeenten Brunssum, Heerlen en Landgraaf, Regio Parkstad Limburg, Vereniging Natuurmonumenten, Provincie Limburg en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De visie en het plan zoals die er nu liggen, zijn het gevolg van intensief overleg tussen betrokken partijen. Een eerdere poging om te komen tot een beheervisie en maatregelenplan mislukte omdat de gemeente Brunssum onvoldoende waarborgen kon vinden voor het recreatief medegebruik van de Brunssummerheide.

De ambitie van de huidige beheervisie en het maatregelenplan is het geven van voldoende ruimte aan natuur en aan recreatie, waardoor de Brunssummerheide als natuurgebied een grote rol kan blijven vervullen voor het welzijn van de omwonenden en voor de honderdduizenden recreanten die het natuurgebied jaarlijks bezoeken.
---

Zwerfafval? In de afvalbak!

Zwerfafval is afval dat op straat ligt, in plantsoenen en parken, langs wegen en op pleinen. Zwerfafval is lelijk. Het geeft een straat of wijk een verloederd aanzien. Het leidt tot overlast voor omwonenden. En zwerfafval trekt altijd nóg meer zwerfafval aan.

De gemeente Brunssum ruimt zwerfafval op. Dat doen medewerkers van de afdeling Beheer. Tot voor kort konden twee straatreinigers dit werk aan. Maar sinds een jaar of twee neemt zwerfafval in Brunssum sterk toe. Inmiddels zijn vier medewerkers belast met het verwijderen van zwerfafval.
Zwerfafval ontstaat door achteloosheid. In Brunssum staan voldoende afvalbakken - die blijven vaak leeg terwijl in de directe omgeving zwerfafval ligt. Wie zwerfafval maakt (een leeg blikje in de berm gooien, een krant achterlaten, etensresten niet opruimen) maakt troep voor anderen en gedraagt zich asociaal. Want uw afval is úw verantwoordelijkheid, en niet die van anderen!

Houdt Brunssum schoon. Deponeer afval daar waar het thuishoort: in de afvalbak. Alvast bedankt!

zwerfafval.jpg (255246 bytes)
---

Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Op donderdag 25 september vindt er een vergadering plaats van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De vergadering wordt gehouden in de raadzaal in het Bestuurscentrum en begint om 14.00 uur. De bijeenkomst is openbaar en kan door iedere geïnteresseerde worden bijgewoond.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst bouwplannen aan welstandscriteria en brengt hierover advies uit aan het college van Burgemeester en Wethouders.
Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 25 september zal behandelen, ligt ter inzage in het Bestuurscentrum, bij de publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 24 en donderdag 25 september tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op woensdag tevens van 13.30 tot 17.00 uur).

Tijdens de vergaderingen is het alleen aanvragers van behandelde bouwplannen (of gemachtigden) toegestaan om inhoudelijk aan de vergadering deel te nemen.

---

Scheiden van afval? Goed voor uw beurs!

Afval scheiden? In Brunssum wordt het volop gedaan. Ongeveer de helft van het afval dat de Brunssumse inwoners produceren, wordt apart gehouden: als oud papier, bijvoorbeeld, of als glas, textiel, of GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Maar het kan nóg beter. Want veel afval dat u in de grijze afvalcontainer gooit, kan ook heel gemakkelijk nog gescheiden worden. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor uw beurs. Dus ook goed voor u!

Met afval kun je twee dingen doen. Je kunt het opnieuw gebruiken of je moet het weggooien. Veel afval is opnieuw te gebruiken. Textiel, bijvoorbeeld. Of blik. Vaak is dit soort 'afval' zo gewild dat er zelfs voor wordt betaald! Geld dat voor de gemeente is, dus voor de burgers van Brunssum.

En dan heb je dat andere afval, het afval dat je weg moet gooien. Al het afval in uw grijze container, het restafval, gaat naar het stort of naar de verbrandingsoven. Dat levert niets op, sterker: het kost geld. Enkele honderden euro's per ton! Wie dat betaalt? Dat doet u. Via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Kosten
Het mag duidelijk zijn dat hoe minder restafval we met z'n allen produceren, hoe minder hoog de kosten van die afvalheffing. De gemeente Brunssum probeert al jarenlang de afvalkosten voor de burger zo laag mogelijk te houden. Maar u bent zelf de eerste die daar iets aan kan doen. Simpelweg door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk afval in de grijze afvalcontainer verdwijnt. En door ervoor te zorgen dat al het glas naar de glasbak gaat, al het groente-, fruit- en tuinafval in de GFT-bak, al het papier naar de vereniging die het papier ophaalt of in de papiercontainer, et cetera. Met andere woorden: houd uw afval gescheiden! Dat is goed voor uw beurs. En ook voor het milieu, natuurlijk.

Tips
Overigens helpt de gemeente u graag bij het scheiden van het afval. In Brunssum hebben we de afgelopen jaren een prachtig systeem opgebouwd om afval in te zamelen. We halen bij u thuis GFT en oud papier op. U kunt met allerlei soorten afval (papier, blik en textiel) terecht bij de straatcontainers die u altijd in uw buurt vindt. Ook hebben we in Brunssum een milieupark, voor werkelijk elk soort afval dat bestaat. Als u belt, komen we bij u thuis langs om grofvuil op te halen. En in het voor- en najaar op vaste dagen het grofgroen. U ziet: afval scheiden is niet moeilijk.

Wist u dat...
... we met z'n allen in Nederland meer dan 3 miljoen ton papier gebruiken, waarvan we dan ook weer zo'n 2 miljoen ton gescheiden inzamelen voor hergebruik?
... het recyclen van glas niet alleen grondstoffen, maar ook veel kostbare energie bespaart? Door bij het maken van glas glasscherven te gebruiken, kan er bij veel lagere temperaturen glas worden gemaakt. Iedere 10 procent scherven die aan de grondstoffen wordt toegevoegd, levert een besparing op van 2,5 procent.
... 91 procent van de Nederlanders hun glas trouw naar de glasbak brengt? Favoriete moment: tijdens het boodschappen doen. ... jaarlijks zo'n 900 miljoen wegwerpluiers bij het afval belanden? Dat zijn tienduizend vuilniswagens vol.

loesje.tif (790152 bytes)
---

Wijkatlas 2003 op internet

De nieuwe Wijkatlas Brunssum 2003 is uit en u kunt hem thuis op internet bekijken! De online Wijkatlas bevat een schat aan gegevens over de huidige situatie en ontwikkelingen van de dertig wijken die Brunssum rijk is.

De Wijkatlas verschijnt sinds 1997 jaarlijks. Het boekwerkje bundelt een groot aantal gegevens over bevolkingsopbouw, woninggegevens, sociale gegevens en woonomgeving. Zo leest u in de Wijkatlas hoeveel mensen er wonen in uw wijk, welk soort woningen er staan, wat het gemiddelde besteedbare inkomen is, en hoe u en uw buren de leefomgeving ervaren. Ook vindt u in de wijkatlas een overzicht van de scholen in uw buurt, van peuterspeelzalen, gemeenschapshuizen, banken en postkantoren.

De wijkatlas is niet te koop bij de gemeente. Wel kunt u hem (gratis) bekijken en downloaden via internet. De wijkatlas kunt u raadplegen via deze internetsite van de gemeente Brunssum
(www.brunssum.nl/wijkatlas). Op de site vindt u een selectie van de gegevens uit de wijkatlas 2003. U kunt hier ook de complete atlas downloaden.

Verenigingen of instanties die de voorgaande jaren de Wijkatlas toegestuurd hebben gekregen maar dit jaar geen exemplaar hebben ontvangen, kunnen dit melden bij mevrouw Monique Leurs van de gemeente, telefoon 527 84 17. Zij ontvangen dan alsnog de Wijkatlas 2003.

In 2004 verschijnt de volgende editie van de Wijkatlas.
---

Beperkte overlast bouw Emmastaete

Eind februari zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van het woonzorgcomplex op het Emmaterrein: Emmastaete. De bouw van dit zorgcentrum, waar straks ruim 200 ouderen en hulpbehoevenden zullen verblijven, zal ongeveer anderhalf jaar duren. De gemeente Brunssum en de aannemer hebben een aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de bouwoverlast voor direct omwonenden zo beperkt mogelijk blijft.

Emmastaete wordt gebouwd op het Emmaterrein, ten oosten van de Akerstraat-Noord. Het centrale gedeelte bestaat uit het zorgcentrum, van waaruit alle zorg wordt verleend. Aansluitend zijn er twee vleugels met aanleunwoningen. Eén vleugel komt in de hoek Akerstraat-Noord/Treebeekstraat, de andere vleugel wordt aangelegd tegen de zuidzijde van de Aristotelesstraat. De hoogte van het complex bedraagt vier bouwlagen (de vleugel aan de Treebeekstraat loopt af naar drie verdiepingen om zo beter aan te sluiten bij de bestaande bebouwing). In totaal biedt het complex 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte.

Beperking overlast
Tijdens de bouw vinden vele activiteiten plaats op het bouwterrein en daarbuiten. Plaatsingen van bouwketens en bouwhekken, vrachtverkeer, rooien van bomen, tijdelijke opslag van grond, et cetera. De gemeente Brunssum en de aannemer hebben in overleg een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat die overlast tot een minimum wordt beperkt:


- Volgens de eerste bouwplannen zou een deel van het bouwverkeer aan- en afrijden via de Aristotelesstraat. Daar is nu, rekening houdend met de omwonenden, van afgezien. Bouwverkeer zal vooral toegang krijgen tot het bouwterrein via de Akerstraat-Noord.

- Het hele bouwterrein langs de Aristotelesstraat wordt afgezet met bouwhekken zodat sluip-bouwverkeer uitgesloten is.
- De toegang tot één bouwweg was oorspronkelijk gepland aan de Aristotelesstraat. Deze is nu verplaatst naar het begin van de Platostraat, direct achter de rotonde met de Emmaweg en nog vóór de glasbakken. Door deze verplaatsing wordt de Aristotelesstraat ontlast.
- De grond die vrijkomt bij het uitgraven van kruipruimte en parkeergarage wordt opgeslagen op het bouwterrein. In een later stadium wordt die grond verwerkt op het terrein zelf. Er vindt dus geen onnodig (zwaar) transport plaats van materialen.
- Achter Emmastaete wordt een park aangelegd, tegen de Aristotelesstraat gelegen. De aannemer zal de materialen nodig voor de inrichting van dit park zoveel mogelijk aanvoeren voordat daadwerkelijk wordt gebouwd aan het hoofdgebouw en de zijvleugels. Dit voorkomt dat straks de inrichting van het park vanuit de Aristotelesstraat moet gebeuren.

- Aan het begin van de Treebeekstraat, bij het tankstation, komt ook een ingang tot het bouwterrein. Een deel van de Treebeekstraat wordt dan gereserveerd als laad- en losplaats.

- De gemeente zal strikt toezien op naleving van bovenstaande afspraken en maatregelen.

Hoogwaardige zorg
De bouw van Emmastaete zal ongeveer anderhalf jaar duren: per 1 juli 2004 zijn de bouwwerkzaamheden afgerond, zo is de verwachting. Het nieuwe zorgcomplex is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van de huidige bejaardencentra De Kruisberg (Brunssum) en De Schutse (Hoensbroek). Na verhuizing van de bewoners naar het Emmaterrein zullen deze bejaardencentra worden gesloten.
Emmastaete bestaat uit een zorgcentrum (met 96 plaatsen) en twee vleugels met aanleunwoningen (75 woningen). Verder is er ook speciale opvang en woonruimte zowel voor mensen met een verstandelijk handicap als voor mensen met een (zwaar) lichamelijk handicap. Het uitgangspunt van het nieuwe zorgcomplex is ouderen en hulpbehoevenden kwaliteit in wonen en leven bieden, maar hoogwaardige zorg en (medische) begeleiding direct om de hoek.

---

'Emmastaete' gaat in de zomer van 2004 open
Bouw zorgcomplex Emma gestart

De bouw van het nieuwe zorgcomplex op het Emmaterrein is gestart. In februari 2003 is begonnen met de graafwerkzaamheden. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2004 hier terecht. Het zorgcomplex, dat de naam 'Emmastaete' krijgt, bestaat uit een zorgcentrum (met 96 plaatsen) en twee vleugels met aanleunwoningen (75 woningen). Verder is er ook speciale opvang en woonruimte zowel voor mensen met een verstandelijk handicap als voor mensen met een (zwaar) lichamelijk handicap. Het uitgangspunt van het nieuwe zorgcomplex is ouderen en hulpbehoevenden kwaliteit in wonen en leven bieden, maar hoogwaardige zorg en (medische) begeleiding direct om de hoek.

Het nieuwe zorgcentrum op het Emmaterrein, aan de Akerstraat-Noord, is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van de huidige bejaardencentra De Kruisberg (Brunssum) en De Schutse (Hoensbroek). Na verhuizing van de bewoners naar het Emmaterrein zullen deze bejaardencentra worden gesloten.
De naam van het nieuwe zorgcentrum wordt Emmastaete. Daarmee, zegt directeur De Waal van opdrachtgever woningstichting De Voorzorg, "wordt een duidelijke link gelegd met de historie van het voormalige mijnterrein." Het hoofdgebouw van Emmastaete heeft de vorm van een halve cirkel en wordt gebouwd om de plek waar vroeger de hoofdschacht van de staatsmijn Emma stond.

Hoogwaardige zorg
Emmastaete wil ouderen en hulpbehoevenden een hoogwaardige vorm van wonen en leven bieden en huisvest om die reden talloze medische en zorgfaciliteiten. Zo zijn in het zorgcentrum drie huisartsen aanwezig, drie fysiotherapeuten en twee podo-therapeuten (voetverzorging). Verder is in het zorgcentrum ook de Stichting Philadelphia gehuisvest (verstandelijk gehandicapten) en de Stichting Fokus (zwaar lichamelijk gehandicapten). De Stichting Fokus beschikt over een ADL-eenheid (voor hulp bij algemeen dagelijkse levensverrichtingen) en over 15 zogenaamde Fokus-woningen, ondergebracht in de vleugels voor aanleunwoningen. Tevens wordt in een vleugel van aanleunwoningen 24 woningen voor bewoners van de Stichting Philadelphia gebouwd.

Ook bij de inrichting van het gebouw en de omgeving staat kwaliteit van leven en wonen centraal. De woningen zijn geschikt voor rolstoelbewoners, met bijvoorbeeld extra diepe balkons. De gangen zijn ruim, met veel inval van natuurlijk licht. Het zorgcomplex is omgeven door parkachtig groen. Het busoverstapstation aan de Emmaweg ligt op korte afstand. 24-uurs surveillance moet de hoogste veiligheid garanderen voor de bewoners. Ook is bewust gekozen voor het onderbrengen van een peuterspeelzaal ('Hummelhutje') in het complex. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ouderen de directe aanwezigheid van jonge kinderen als zeer prettig ervaren. Verder beschikt het complex over een restaurant (met terras) en een activiteitencentrum voor de hele buurt - op deze wijze worden de bewoners van het zorgcentrum betrokken bij het buurtleven.

Locatie
Het zorgcomplex wordt gebouwd op het Emmaterrein, ten oosten van de Akerstraat-Noord. Het centrale gedeelte bestaat uit het zorgcentrum, van waaruit alle zorg wordt verleend. Aansluitend zijn er twee vleugels met aanleunwoningen. Eén vleugel komt in de hoek Akerstraat-Noord/Treebeekstraat, de andere vleugel wordt aangelegd tegen de zuidzijde van de Aristotelesstraat. De hoogte van het complex bedraagt vier bouwlagen (de vleugel aan de Treebeekstraat loopt af naar drie verdiepingen om zo beter aan te sluiten bij de bestaande bebouwing). In totaal biedt het complex 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte. De plannen voorzien in ruim voldoende parkeergelegenheid, met vanuit de Treebeekstraat toegang tot een parkeergarage en vanuit de Akerstraat-Noord toegang tot (kortdurend) parkeren voor de hoofdingang van het zorgcomplex. Ook aan de Aristotelesstraat komt extra parkeerruimte.

De opdrachtgever voor de bouw van het zorgcentrum en de vleugel aan de Akerstraat-Noord en Treebeekstraat is woningstichting De Voorzorg. Wonen Zuid is de opdrachtgever voor de vleugel aan de Aristotelesstraat. De bouw zal naar verwachting ongeveer 24 miljoen euro gaan kosten.

Trots
De gemeente Brunssum draagt met gemeentelijke subsidies bij in de bouwkosten. Wethouder D. Akkermans: "De gemeente Brunssum heeft zich altijd sterk gemaakt voor de komst van een dergelijk zorgcentrum. Het past in het beeld dat wij willen neerzetten van Brunssum, namelijk als een gemeente met sterke, moderne voorzieningen voor ouderen en hulpbehoevenden. Wat dat betreft ben ik er trots op dat we met Emmastaete het eerste Brunssumse project met aanleunwoningen hebben. En ook heel bijzonder zijn de Fokuswoningen, waar mensen met een zwaar lichamelijk handicap een menswaardig leven kunnen leiden - Brunssum is één van de weinige Limburgse gemeenten die over dergelijke voorzieningen beschikken."
Emmastaete komt het héle woonklimaat in Brunssum ten goede, benadrukt wethouder Akkermans: "We verwachten dat ouderen die nu nog in Treebeek wonen, op termijn naar Emmastaete zullen willen vertrekken - zo blijven ze in hun oude, vertrouwde buurt wonen, maar wel in een moderne omgeving. Door deze trek komen woningen vrij in Treebeek, woningen die we kunnen vervangen door huizen die vooral geschikt zijn voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Op die manier spelen we als gemeente maximaal in op een fundamentele ontwikkeling in onze samenleving: de toenemende vergrijzing en, daarmee gepaard gaande, een groeiende behoefte onder ouderen aan een zelfstandig bestaan in een hoogkwalitatieve woonomgeving."

Meer informatie
Voor meer informatie over wonen in de aanleunwoningen kunt u contact opnemen met woningstichting De Voorzorg, telefoon 522 32 55, of met stichting Wonen Zuid, telefoon 573 74 75.

emmastaete kleur.jpg (261079 bytes)

Een impressie van het nieuwe zorgcomplex op het Emmaterrein: Emmastaete, klaar in 2004.
---

Koopzondagen 2003

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat zij, op basis van artikel 5 van de verordening winkeltijden Brunssum de navolgende zon- en feestdagen hebben aangewezen:

Brunssum-West (Amstenraderveld; De Hemelder; Emma; Haansberg; Klingelsberg; Op de Vos; Treebeek-Noord; Treebeek-Zuid): 21 april, 29 mei, 9 juni, 6 juli, 28 september, 19 oktober, 2 november, 14 en 28 december.

Brunssum-Oost, Zuid en Centrum:
16 maart, 15 juni, 31 augustus, 21 september, 5 oktober, 30 november, 14, 21 en 28 december

---

Extra subsidiemogelijkheden voor Brunssumse verenigingen

Brunssumse verenigingen die actief zijn op het gebied van kunst en cultuur kunnen sinds kort een beroep doen op extra subsidiemogelijkheden. De gemeenten die samenwerken in Parkstad Limburg (waaronder Brunssum) hebben besloten om extra bedragen vrij te maken voor cultuursubsidies. Het gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 120.000 euro (0,45 eurocent per inwoner). De Provincie Limburg ondersteunt dit initiatief door elke uitgekeerde subsidie aan te vullen met eenzelfde bedrag. Hierdoor beschikt Parkstad Limburg over een cultuurbudget van circa 240.000 euro, bovenop de bedragen die de gemeenten al zelfstandig verstrekken aan culturele initiatieven.

In Parkstad Limburg wordt sinds enkele jaren door de deelnemende gemeenten nauw samengewerkt op vele terreinen: economie, ruimtelijke ordening, zorg, milieu, verkeer, werkgelegenheid... Ook op het gebied van kunst en cultuur willen de gemeenten in Parkstad Limburg de krachten en kennis bundelen. Het voordeel van die samenwerking is dat de gemeenten het cultuurbeleid beter op elkaar kunnen afstemmen, waarmee bijvoorbeeld wordt voorkomen dat mooie, nieuwe cultuurinitiatieven buiten de boot vallen.
Overigens bestaat het cultuurpotje van Parkstad Limburg uit extra gelden. Het gaat dus niet ten koste van bestaande gemeentelijke subsidies. Met het Parkstad Limburg-initiatief krijgt de wereld van kunst en cultuur in deze regio dus een flinke impuls.

Aanvragen?
Wie komen voor een subsidie in aanmerking? Eigenlijk iedere vereniging of ieder initiatief voor kunst en cultuur. Voorwaarde is wel dat de subsidie aangevraagd moet worden voor een cultureel evenement of idee dat 'verbredend' of 'vernieuwend' is. Met andere woorden: als uw vereniging honderd jaar bestaat en u wilt een tegemoetkoming in de kosten van het eeuwfeest, dan komt u natuurlijk níet in aanmerking voor de subsidie van Parkstad Limburg. Wilt uw vereniging daarentegen bijvoorbeeld een nieuw festival organiseren, dan maakt u mogelijk wél kans op een subsidie. Wilt u precies weten welke criteria er gelden voor toekenning van een subsidie, raadpleeg dan het aanvraagformulier. Voor meer informatie, of voor het aanvragen van een aanvraagformulier, kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, Culturele Zaken, Ton Schoenmakers, telefoon (045) 527 84 13. Of bel met het Contactpunt Cultuur en Evenementen, mevrouw M. van der Weerden, telefoon (045) 560 45 48.

---

Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?

Vanaf 1 januari 2003 is een nieuwe Woningwet van kracht. Dat betekent dat als u wilt gaan (ver)bouwen, het aanvragen van een vergunning anders geregeld kan zijn - soms heeft u zelfs helemaal geen vergunning meer nodig. Maar wat houden die nieuwe regels precies in? Hieronder nemen we als voorbeeld het bouwen van aan- of uitbouw.

Een aan- of uitbouw is een bouwwerk dat u tegen uw bestaande woning aanbouwt en dat direct in verbinding staat met het woonhuis. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld een garage, een berging, de uitbouw van uw woonkamer, of de uitbouw van uw keuken.
Voor een aan- of uitbouw aan een bestaande woning heeft u in principe altijd een (lichte) bouwvergunning nodig. Soms echter niet. Belangrijk is wáár u wilt gaan bouwen. Alle aan- of uitbouwen die grenzen aan de 'openbare ruimte' zijn meestal níet vergunningvrij - met andere woorden, voor elke aan- of uitbouw die te zien is vanaf de weg (of een pad of plantsoen) heeft u in een (lichte) bouwvergunning nodig. Daarom mag een aan- of uitbouw aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet bouwvergunningsvrij worden gebouwd.

Let op: een aan- of uitbouw bij een bedrijf is nooit vergunningsvrij.

Vergunningsvrij
Wanneer is aan- of uitbouw dan wél vergunningsvrij. Als het bouwwerk voldoet aan álle van de volgende voorwaarden:

1. De aan- of uitbouw moet worden gebouwd aan een bestaande woning of een bestaand woongebouw.
2. De aan- of uitbouw moet op de grond staan.
3. De aan- of uitbouw mag niet groter zijn dan één bouwlaag. 4. Het gebruik van de aan- of uitbouw moet gerelateerd zijn aan het wonen.
5. Voor een aan- of uitbouw aan een oorspronkelijke achtergevel, moet de afstand tussen aan- of uitbouw en de weg of openbaar groen aan alle zijden meer dan 1 meter zijn.
6. Voor een aan- of uitbouw aan de oorspronkelijke zijgevel die niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd is, moet de afstand tussen de aan- of uitbouw en het voorerf en het erf van uw buren minstens 1 meter zijn.
7. De aan- of uitbouw

- mag niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf het aansluitend terrein, zijn.

- mag niet hoger dan 0,25 cm boven de vloer van de eerste verdieping van uw woning zijn.

- mag niet hoger zijn dan de woning waar u tegenaan bouwt. 8. De aan- of uitbouw mag niet breder zijn dan de oorspronkelijke gevel waar deze tegenaan komt en mag niet ten opzichte van die gevel uitsteken.
9. De aan- of uitbouw is minder dan 2,5 meter diep, gemeten vanuit de oorspronkelijke gevel waar tegenaan wordt gebouwd. 10. Het bouwen van een aan- of uitbouw mag niet tot gevolg hebben dat het zij- of achtererf waarop u bouwt niet meer dan de helft is volgebouwd. Eventuele andere bouwwerken op het erf moeten hierbij worden meegerekend.
11. De aan- of uitbouw mag niet worden gebouwd aan een gevel van een tijdelijk bouwwerk. Tevens mag er geen aan- of uitbouw gebouwd worden aan de gevel van een vakantiehuisje of een ander bouwwerk dat niet permanent mag worden bewoond mag niet bouwvergunningsvrij een aan- of uitbouw worden gebouwd.
12. De aan- of uitbouw mag niet worden gebouwd bij een monument of een in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpgezicht.

Geen vergunning nodig?
Heeft u geen vergunning nodig? Hou er dan wél rekening mee dat er andere regels kunnen gelden. Bijvoorbeeld de regels met betrekking tot de veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek voor u gelden. Neem daarom, als u gaat bouwen, altijd contact op met de gemeente. Daar kunnen ze u vertellen waar u allemaal rekening mee moet houden.

Wel een vergunning nodig?
Het aanvragen van een bouwvergunning gaat als volgt in zijn werk

Voor uw aanvraag is een speciaal, landelijk ontworpen aanvraagformulier beschikbaar, de 'aanvraag bouwvergunning'. Dit formulier dient u volledig en correct in te vullen. Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente binnenkomt, zal eerst worden beoordeeld of deze compleet is. Als niet alle gegevens of tekeningen binnen zijn, kan de gemeente u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. Reageert u hier niet op, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag níet in behandeling te nemen.

Het is, met andere woorden, belangrijk dat u uw aanvraag voor een bouwvergunning goed invult en onderbouwt. Het voorkomt vertragingen bij verlening van de bouwvergunning en daarmee mogelijk ook vertraging bij uitvoering van uw bouwplannen.
Er is nog een reden om uw aanvraag zorgvuldig in te vullen. Tegen een verleende bouwvergunning kunnen anderen bezwaar maken. Als blijkt dat een vergunning verleend is op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, dan is de kans zeer groot dat bij het eerste het beste bezwaar de vergunning vernietigd wordt - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

Meer informatie
Bovenstaande informatie en formulieren zijn verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur). Of raadpleeg de internetsite van het ministerie van VROM op www.vrom.nl/woningwet.

---

Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven

De gemeente Brunssum gaat strenger toezien op het nakomen van regel- en -wetgeving. Daartoe heeft de gemeente, samen met politie en brandweer, een stuurgroep Integraal handhaven in het leven geroepen. De stuurgroep zal de gemeente adviseren over knelpunten op het gebied van de huidige handhaving en van daaruit voorstellen doen over een verbeterde aanpak, waarin gemeente, politie en brandweer nauw zullen samenwerken.

Handhaving door de gemeentelijke overheid speelt zich op vele beleidsterreinen af: bouw- en woningtoezicht (worden bouw- en sloopvergunningen nageleefd?), leerplicht (vindt verzuim plaats door leerplichtigen?), milieutoezicht (worden milieuvergunningen nageleefd?), verkeersregelgeving, diverse sociale wetgeving, gebruik van gemeente-eigendom, et cetera.

Veiliger
Toezicht en handhaving is geen vrijblijvende taak van een gemeente. Voorvallen als in Enschede en Volendam laten zien wat er kan gebeuren als een gemeente tekort schiet in het actief controleren op naleving van regels en het actief opsporen van overtredingen. Maar ook op een ander niveau ondermijnt een gebrekkige handhaving het vertrouwen in de overheid: mensen die zich niet aan de regels houden, lijken te worden beloond wanneer de gemeente niet optreedt. Hierdoor ontstaat een stuk rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid voor burgers. De gemeente Brunssum wil strenger gaan handhaven, waardoor Brunssum niet alleen feitelijk veiliger wordt, maar ook voor het gevoel: het handelen van de overheid moet consistent en consequent zijn waardoor iedereen in dezelfde gevallen dezelfde behandeling krijgt.

Afspraken
Bij toezicht en handhaving spelen verschillende partijen een rol. Niet alleen diverse afdelingen binnen de gemeente zelf, maar ook bijvoorbeeld brandweer (brandveiligheid) en politie (openbare orde en veiligheid). De gemeente wil komen tot een integrale handhavingsaanpak waarin de kennis en deskundigheden van alle partijen worden ingebracht, gebundeld en op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen met elkaar afspraken worden gemaakt over prioriteiten en over de gewenste aanpak daarvan.

Op maandag 13 januari 2003 zijn gemeente, politie en brandweer voor het eerst bij elkaar gekomen om te praten over een gezamenlijke handhaving. Tijdens die bijeenkomst is een stuurgroep in het leven geroepen waarin vertegenwoordigers uit alle partijen zitting hebben. Deze stuurgroep zal in een plan van aanpak de handhavingsprioriteiten voor de komende vier jaar benoemen.

---

Monitor Parkstad Limburg:
Alles wat u wilde weten over Brunssum en Parkstad Limburg!

Vanaf 15 januari 2003 beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in cijfermateriaal over wonen, veiligheid, verkeer, werk en inkomen, onderwijs en zorg in Brunssum en Parkstad Limburg: de Monitor Parkstad Limburg. De monitor is een digitaal naslagwerk met een schat aan statistische gegevens over Parkstad Limburg en de gemeenten in deze regio. De Monitor Parkstad Limburg is onder meer via internet beschikbaar.

De Monitor Parkstad Limburg is een regionale monitor met kerncijfers over de buurten, wijken, dorpen en gemeenten in de regio Parkstad Limburg. De monitor bevat gegevens over o.a. de thema's bevolking, wonen, leefbaarheid en veiligheid, verkeer, milieu, beheer en onderhoud, werk en economie, inkomen en sociale zekerheid, onderwijs, zorg en vrije tijd. De informatie is afkomstig uit bevolkingsenquêtes (zoals Burgeronderzoek Parkstad Limburg en de GGD Gezondheidsenquête) en uit diverse registraties (onder meer van politie, gemeenten, CWI en CBS). Het is de bedoeling om de monitor de komende jaren verder uit te breiden en aan te vullen met actuele informatie om zo langere tijdreeksen op te bouwen, zodat ontwikkelingen goed kunnen worden gevolgd.

Volop keuze
Door zijn veelzijdigheid is de monitor niet alleen een nuttig instrument voor professionele gebruikers zoals gemeentebestuurders of ambtenaren, maar ook voor het brede publiek. Door de grote hoeveelheid wijk- en buurtgegevens valt te verwachten dat de monitor bijvoorbeeld veel door buurtwerkers en buurtorganisaties zal worden gebruikt. U kunt deze informatie via de monitor raadplegen, naar keuze in tabellen, kaarten en grafieken. U kunt tabellen kopiëren naar Excel; kaarten en grafieken kunt u plakken in Word om verder te gebruiken. U kiest zelf voor welke gebieden u gegevens wilt bekijken, bijvoorbeeld voor alle gemeenten, of voor alle buurten in een gemeente.

Waar vindt u de monitor?
U vindt de monitor op internet via deze website van de gemeente (kies hiernaast op de pagina 'links', vervolgens 'informatie algemeen', vervolgens 'monitor Parkstad Limburg'), of ga rechtstreeks naar: www.parkstad-limburg.nl/monitor.

De Monitor Parkstad Limburg is in opdracht van de Regio Parkstad Limburg en de acht gemeenten ontwikkeld door Oostveen Beleidsonderzoek en Advies uit Enschede.

---

Brunssum wordt veiliger

Veiligheid. Het is een belangrijk thema in Nederland. Veiligheid op straat, op school, thuis, tijdens het werk en uitgaan. De gemeente Brunssum heeft besloten om de komende jaren extra aandacht te geven aan het vergroten van de veiligheid van de Brunssumse burgers. Dat gebeurt samen met een groot aantal maatschappelijke instanties, zoals politie, brandweer, de wijkteams, het onderwijs, ondernemersverenigingen en woningbouwverenigingen. De gemeente heeft inmiddels voor het project mensen en middelen beschikbaar gesteld.

Veiligheid is een zeer breed thema. Het is niet alleen het bestrijden van geweld op straat of het terugdringen van de bedreiging die uitgaat van rondhangende groepen mensen in de openbare ruimte (zoals wegen, plantsoenen, pleinen, bossen en parken), maar ook het naleven van brandvoorschriften in bijvoorbeeld scholen en café's. Of het goed onderhouden van straten, achterpaden en groenvoorzieningen zodat verloedering wordt tegengegaan en mensen zich prettig voelen in de openbare ruimte. Onveiligheid dreigt overal waar toezicht ontbreekt en overheid en burgers het tolereren dat wetten en regels worden overtreden.

Knelpunten
Veiligheid is de verantwoordelijkheid van velen. Vandaar ook dat de gemeente Brunssum met zoveel mogelijk maatschappelijke instanties de overlast, verloedering en potentieel gevaarlijke situaties goed in beeld wil krijgen en wil gaan aanpakken.
Vanaf 1 januari 2003 gaat de gemeente beginnen met een inventarisatie van de huidige situatie in Brunssum: welke zaken zijn er geregeld op het gebied van openbare orde en veiligheid enerzijds, en toezicht en handhaving anderzijds, en waar bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Vervolgens gaat de gemeente praten met de andere partijen -politie, brandweer, wijkteams, ondernemers, onderwijsinstellingen, woningbouwverenigingen et cetera- over waar de knelpunten liggen en hoe die knelpunten op te lossen. Uiteindelijk zal er een plan van aanpak komen te liggen, met daarin een scala aan activiteiten, óók op wijk- en buurtniveau: de zogenaamde wijk- en buurtveiligheidsplannen. Want dat is een belangrijk element in de aanpak van de gemeente: de uitvoering van de plannen moet zo zichtbaar mogelijk gebeuren, dus bij de mensen in de wijk en in hun straat.

Bijdrage
Onveiligheid is een belangrijk thema. Het is soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Het is soms aanwezig bij u in de straat, of op de school van uw kinderen. Maar het is iets dat ons uiteindelijk allemáál raakt. De gemeente Brunssum neemt haar verantwoordelijkheid en start in 2003 met een serieuze aanpak van dit maatschappelijk probleem. U kunt er ook een bijdrage aan leveren. Via het wijkteam, bijvoorbeeld, of via uw organisatie. In de nabije toekomst zal er wellicht ook op u een beroep worden gedaan om mee te denken en mee te doen aan meer veiligheid in Brunssum. Maak gebruik van die kans!
---

Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg:
WWZ Kompas

Vanaf 1 december is in Brunssum WWZ Kompas actief. WWZ Kompas is er voor mensen die behoefte hebben aan informatie of hulp op het gebied van welzijn, wonen en zorg. In de drie maanden dat WWZ Kompas actief is, zijn al veel mensen geholpen. Met een plaats in een verzorgingshuis. Met woningaanpassing. Met huursubsidie. En nog veel meer.

Em Smit is consulente van WWZ Kompas. "WWZ Kompas voldoet duidelijk aan een behoefte," zegt ze. "Mensen kunnen nu terecht op één adres met allerlei uiteenlopende, persoonlijke vragen."


- Zoals?
"Ik geef een paar voorbeelden. 'Mijn moeder is op leeftijd, zit nog thuis maar hoort eigenlijk in een verzorgingshuis - hoe pak ik zoiets aan, waar zijn nog plekken vrij, waar moet je je aanmelden, welke procedures moet je doorlopen?' Ander voorbeeld: 'Ik heb vanwege mijn gezondheid recht op een taxivergoeding - hoe krijg ik die?' Of: 'Is het mogelijk dat iemand met mij naar het ziekenhuis gaat, ik ben maar alleen'. Of: 'Mijn zoon is gehandicapt - komen wij in aanmerking voor een subsidie voor woningaanpassing?'. Al dat soort vragen komt bij mij terecht."


- Het zijn vooral vragen van hulpbehoevenden? "Ook ja, maar niet alleen. We zijn er bijvoorbeeld ook voor een jong stel dat wil gaan samenwonen, de huur van de nieuwe woning echter maar net kan opbrengen, en graag wil weten of ze voor een huursubsidie in aanmerking komen. Ik bedoel maar, je kunt het zo gek niet bedenken."


-Waaruit bestaat uw werk?
"Ik geef advies. Ik wijs mensen waar ze terecht kunnen. Ik verleen hulp bij het invullen van aanvraagformulieren. Ik bemiddel bij een probleem. Ik help ze, met andere woorden, op weg. Stel, je woont zelfstandig, hebt een partner die erg hulpbehoevend is, en je hebt dringend behoefte aan hulp bij het huishouden of bij de zorg voor je partner. Dan zorg ik ervoor dat er een afspraak wordt gemaakt, bijvoorbeeld met de thuiszorg."


- WWZ Kompas, zegt u, voldoet duidelijk in een behoefte...? "O ja. Kijk, in Nederland hebben we heel veel zaken heel goed geregeld
- voor elk probleem is er wel een instantie. Het probleem is echter dat de mensen door de bomen vaak het bos niet meer zien. En dan, dan is er WWZ Kompas. Wat we doen, is een brug slaan tussen, aan de ene kant, al die mensen die hulp nodig hebben, en aan de andere kant, al die instanties die deze hulp kunnen bieden. Wij trachten mensen via de kortste weg bij de juiste voordeur af te zetten." "Ik doe dit werk nu drie maanden en het is gewoonweg fantastisch als je ziet hoe je mensen kunt helpen. Ik heb mensen gehad die, voordat ze hier kwamen, van het kastje naar de muur werden gestuurd, keer op keer. WWZ Kompas is, wat dat betreft, niet alleen een fantastisch initiatief, maar vooral ook een noodzakelijke aanvulling op de reeds bestaande zorg."

Meer informatie
Dus, heeft u een vraag op het gebied van welzijn, wonen en zorg? Bel WWZ Kompas, telefoon (045) 404 81 90. Of kom langs op Dorpstraat 119 in Brunssum. De balie van WWZ Kompas is open op maandag en woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur en op dinsdag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.wwzkompas.nl.

WWZ Kompas
WWZ Kompas werkt samen met een aantal hulpverlenende instanties. Heeft u vragen met betrekking tot deze instanties, dan kunt u ook hiervoor terecht bij mevrouw Smit.
De instanties waar WWZ Kompas mee samenwerkt zijn de Gemeente Brunssum, Stichting Ouderwelzijn Brunssum, Woonservice Het Adres, Wonen Zuid, Centrum Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, Regionaal Indicatie Orgaan (RIO), Zorgbureau Heerlen, Thuiszorg Oostelijk Zuid Limburg, Stichting Gezondheidszorg Oostelijk Zuid Limburg, Centrale van Bonden voor Ouderen en de Stichting Christelijke Zorgorganisatie.

Steunpunt voor Huursubsidie
Vanaf woensdag 12 maart is bij WWZ Kompas ook een informatiepunt voor huursubsidie ondergebracht. Dit informatiepunt, KlantContactPunt Huursubsidie geheten, geeft huurders en aanvragers van huursubsidie antwoord op tal van vragen over huursubsidie: wanneer komt u in aanmerking voor huursubsidie, in welke fase bevindt mijn huursubsidie-aanvraag zich, et cetera.
Het KlantContactPunt Huursubsidie vindt u op het volgende adres:

voorzijde wwzkompas.jpg (664317 bytes)

WWZ Kompas
Dorpstraat 119
6441 CD Brunssum
(045) 404 81 81

---

Evenementenkalender 2003

Aan vermeldingen op deze evenementenkalender kunnen geen rechten worden ontleend. Met andere woorden, opneming op deze lijst betekent niet dat ook automatisch vergunning is verleend! De lijst is niet definitief, dus aanvullingen of wijzigingen zijn nog mogelijk.

Januari
11 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 19 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatie Zuid in sporthal Rumpen 26 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
26 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek

Februari
8 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 9 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatie Zuid in sporthal Rumpen 9 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 23 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4

Maart
8 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 9 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatie Zuid in sporthal Rumpen 30 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 30 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
30 Snuffelmarkt VVV Forum in d'r Brikke-Oave
30 Diverse activiteiten comité Halve Haan op onderste gedeelte Berkenstraat

April
5 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 6 Parelloop
27 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 27 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
30 Oranjebraderie in Rumpenerstraat / Lindeplein

Mei
3 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 16-18 Parkstad Brunssum Festival in het Vijverpark

Juni
1 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 7 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 9 Wielerronde Wielercomité Brunssum in het centrum 13-17 Voorjaarskermis op parkeerterrein Koutenveld 13-17 Buurtfeest Buurtvereniging "Opbouw" op parkeerterrein bij St. Josephkerk
22 Snuffelmarkt Parochie v.d. H. Geest op parkeerplaats achter de Konmar
29 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 29 Snuffelmarkt Scouting St. Vincentius op eigen scoutingterrein

Juli
5 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 6 Tuinfeest Stichting Gemeenschapshuis Treebeek in de tuin van het Chalet
19-20 Zuid-Limburgs Federatiefeest bij sportpark Klingelsberg / paardenfokcentrum

Augustus
2 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 14-17 Zomerfeesten S.V. Langeberg op parkeerterrein bij sportcomplex 31 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 31 Parelmarkt in Rumpenerstraat / Lindeplein / Kerkstraat

September
6 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 21 Snuffelmarkt Parochie v.d. H. Geest in gemeenschapshuis Klaver-4 21 Snuffelmarkt Buurtvereniging Langeberg e.o. in gemeenschapshuis 't Ven
28 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
28 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 28 Braderie Werkgroep Braderie Treebeek in Schildstraat, Wijenweg en Koolweg

Oktober
3-7 Najaarskermis op parkeerterrein Koutenveld
4 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 19 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatiebureau Zuid in sporthal Rumpen 26 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
26 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek

November
1 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 23 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4
23 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 23 Snuffelmarkt VVV Forum in d'r Brikke-Oave
30 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatie Zuid in sporthal Rumpen

December
6 Snuffelmarkt RMK 1921 in gemeenschapshuis Concordia 14 Snuffelmarkt J.C.V. de Wafels in Casino Treebeek 21 Snuffelmarkt Vlooienmarktorganisatie Zuid in sporthal Rumpen 28 Snuffelmarkt Jongerenkoor "New Generation" in gemeenschapshuis Klaver-4

---

De nieuwe Woningwet:
Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Wilt u weten of uw bouwwerk vergunningsplichtig is of niet? Raadpleeg www.vrom.nl/woningwet. Daar vindt u een programma waarmee u kunt nagaan of u een bouwvergunning nodig heeft.

Bouwaanvraag indienen
Stel, u heeft voor uw bouwwerk een vergunning nodig. Hoe vraagt u zo'n vergunning aan en hoe lang duren de procedures?

Een aanvraag bouwvergunning dient u in bij het college van Burgemeester en Wethouders. Daarvoor bestaat een landelijk formulier dat u bij uw gemeente kunt halen, of kunt binnenhalen via internet (www.vrom.nl/woningwet).
Hoe u de aanvraag vervolgens indient, is ook weer aan landelijke regels gebonden (de zogenaamde 'indieningsvereisten'). Daarbij is wettelijk vastgelegd welke stukken (bijvoorbeeld een bouwtekening) en welke gegevens u precies moet inleveren voor welke bouwvergunningsprocedure. In de bijlage bij het aanvraagformulier voor een bouwvergunning staat precies welke gegevens en welke stukken dat zijn. Let op! Een gemeente mag niet om méér, of om andere dingen vragen.

Wanneer uw aanvraag door burgemeester en wethouders is ontvangen, wordt eerst beoordeeld of uw gegevens en stukken compleet zijn. Is uw aanvraag niet volledig, kunnen burgemeester en wethouders u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens te overleggen. Burgemeester en wethouders mogen u hiervoor maximaal een periode van vier weken gunnen. Geeft u hieraan geen gehoor, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag niet in behandeling te nemen.

Overigens: als de gemeente u daarvoor toestemming geeft, mag u de gegevens die horen bij een aanvraag bouwvergunning ook digitaal aanleveren.

Behandeling van de bouwaanvraag
Als uw plan geheel volgens de regels is ingediend, gaan de wettelijk vastgestelde behandelingstermijnen in. Deze zijn met de wijziging van de Woningwet, per 1 januari 2003, korter geworden.

Belangrijk is dat u weet of u een 'lichte' bouwvergunningsprocedure moet doorlopen, of een 'reguliere' bouwvergunningsprocedure. Kleinere bouwwerken, zoals een dakkapel of een bijgebouw aan de voorkant van een woning, zijn meestal licht-vergunningsplichtig. Alle overige bouwwerken (bijvoorbeeld een dakopbouw) zijn regulier vergunningplichtig. Op de internetsite www.vrom.nl/woningwet vindt u het programma waarmee u niet alleen kunt nagaan óf u een bouwvergunning nodig heeft, maar eventueel ook wélke.

Zo zien de procedures er vervolgens uit:
Lichte procedure: De gemeente moet u binnen zes weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet.
Reguliere procedure: De gemeente moet u binnen twaalf weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet. Deze termijn kan eenmaal verlengd worden met nog eens zes weken. Dit wordt u tijdig gemeld.
Let op: de reguliere bouwvergunning kan ook in twee fasen worden aangevraagd. In fase 1 wordt bekeken of er ruimtelijke en welstandstechnische bezwaren zijn. Als die bezwaren er niet zijn, dan kunt u in fase 2 de bouwtechnische uitwerking van uw bouwplan indienen. Het voordeel van deze opdeling in twee fasen is dat u geen onnodige kosten maakt als blijkt dat uw bouwplan ruimtelijk niet past. Bij een gefaseerde bouwvergunning heeft de gemeente in iedere fase een beslistermijn van zes weken. Beide fasen mogen eenmalig met zes weken worden verlengd.

Van bovenstaande maximale termijnen kan de gemeente afwijken. Past uw bouwplan bijvoorbeeld niet in het bestemmingsplan en wilt u toch bouwen, dan moet u verzoeken om vrijstelling van het bestemmingsplan. Die procedure neemt extra tijd in beslag. Hou er óók rekening mee dat u mogelijk te maken krijgt met het verkrijgen van vergunningen op grond van de Wet milieubeheer of de Monumentenwet. Ook dan kan het langer duren voor u kunt beginnen met bouwen.

Aan de slag
In principe kunt u aan de slag zodra u een bouwvergunning heeft. Het is echter raadzaam om eerst de officiële bezwaartermijn af te wachten. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen namelijk tot zes weken na bekendmaking van de bouwvergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. Aansluitend kan een beroepsprocedure aanhangig gemaakt worden bij de rechtbank (met mogelijk hoger beroep bij de Raad van State). Mocht als gevolg hiervan de bouwvergunning worden vernietigd, dan mag u niet meer bouwen.
U moet zelf inschatten of u al met de bouw wilt beginnen gedurende de periode waarin mogelijk nog bezwaar en beroep aangetekend kan worden. Mocht blijken dat u te vroeg bent gestart met de bouw omdat bijvoorbeeld bezwaren gegrond worden verklaard, dan kunt u de gemeente daarvoor níet aansprakelijk stellen.

Geldigheid bouwvergunning
Een verstrekte bouwvergunning kan door de gemeente worden ingetrokken als niet binnen 26 weken nadat die vergunning is verleend met de bouw is gestart. Ook als de bouw meer dan 26 weken stilligt, kan de verleende bouwvergunning worden ingetrokken.

Meer informatie?
Meer informatie over de nieuwe woningwet en de verschillende vergunningprocedures vindt u op internet, www.vrom.nl/woningwet. Of neem contact op met de gemeente. Aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht zijn folders verkrijgbaar met informatie (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur). Ook kunt u bellen: (045) 527 86 60. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels.

---

Bouwen zonder vergunning?

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Voor sommige bouwwerken heeft u onder de nieuwe Woningwet géén vergunning nodig. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig. Hieronder hebben we een aantal van de meer gangbare bouwwerken/verbouwingen neergezet, met een toelichting of deze wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Dakkapellen en dakramen
Als u een dakkapel wilt plaatsen aan de achterkant van uw woning, dan mag dat bouwvergunningsvrij. Ook het plaatsen van een dakraam aan de achterkant mag zonder bouwvergunning. De dakkapel en het dakraam moeten in dat geval echter wel voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de afstand tot de randen van het dak (deze moet tenminste 0,5 meter zijn) en de hoogte (een dakkapel mag maximaal 1,5 meter hoog zijn).
Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van uw woning of aan de zijkant (als deze naar de weg of het openbaar groen is gekeerd) heeft u een bouwvergunning nodig.

Antenne plaatsen
Als u een schotelantenne wilt plaatsen, mag dat in de meeste gevallen zonder bouwvergunning. Alleen als u een schotelantenne aan de voorkant van uw woning (aan de gevel of in de tuin) wilt plaatsen, heeft u hiervoor een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunningsvrije antenne mag daarnaast maximaal 3 meter hoog zijn (inclusief de voet of drager) en geen grotere doorsnede dan 2 meter hebben.

Aanbouwen van serre, berging e.d.
Wilt u een serre, bijkeuken, berging of garage aan uw woning bouwen? Onder bepaalde voorwaarden mag dit zonder bouwvergunning. De aan- of uitbouw mag in ieder geval nooit hoger zijn dan één bouwlaag en moet op de grond staan (u mag dus géén bouwvergunningsvrije aanbouwen bovenop een al bestaande aanbouw bouwen).
Verder moet zo'n bouwwerk aan verschillende andere voorwaarden voldoen voordat u bouwvergunningsvrij mag bouwen. Die voorwaarden hebben te maken met de afmetingen van het bouwwerk, maar ook met de situering ten opzichte van de openbare ruimte en de buren.

Kozijn- en gevelwijzigingen
Vervangt u een kozijn of een goot, of schildert u de buitenzijde van uw woning, dan valt dit onder normaal onderhoudswerk. U heeft hiervoor geen bouwvergunning nodig, als u tenminste bij vervangen e.d. dezelfde afmetingen aanhoudt.
Stel, u wilt uw kozijnen vervangen en daarbij bijvoorbeeld twee openslaande deuren vervangen door een schuifpui. Een dergelijke activiteit wordt niet tot normaal onderhoud gerekend en mag dus alleen onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor het aanpassen van uw gevel, bijvoorbeeld als u een andere gevelbekleding wilt toepassen. U mag deze activiteiten uitvoeren zonder vergunning als de bestaande gevelopeningen niet worden gewijzigd.
Alleen kozijn- en gevelwijzigingen aan de achterkant van uw woning mogen vergunningsvrij worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de zijkant van uw woning, mits deze niet gericht is naar de weg of het openbaar groen. Voor kozijn- en gevelwijzigingen die direct zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte (de voorkant en soms de zijkant) heeft u dus wél een bouwvergunning nodig.

Carport of vrijstaand gebouwtje
Wilt u een schuur of garage in uw tuin zetten, los van uw woning, dan wordt dit als een bijgebouw gezien. Dit soort gebouwen mag u vergunningsvrij bouwen, mits het bouwwerk voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag het bouwwerk slechts uit één bouwlaag bestaan en moet het op de grond staan. Ook gelden er regels met betrekking tot de afmetingen en de plaats waar u het gebouw wilt neerzetten. Bijvoorbeeld: een bouwvergunningsvrije vrijstaande berging of garage met een bruto-oppervlakte van 10 vierkante meter moet tot het naburige erf meer dan 1 meter afstand bewaren.
Overigens geldt het bovenstaande ook voor een overkapping, zoals een carport die als een open constructie los van of tegen de woning wordt geplaatst.

Raadpleeg de folders
Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

---

Voorkom vertraging van uw bouwplannen:
Vul uw bouwaanvraag goed in!

Na 1 januari 2003 treedt de nieuwe Woningwet in werking. U hoeft dan niet meer voor álle bouwplannen een bouwvergunning aan te vragen. Niettemin blijft een relatief groot aantal bouwwerken onder de nieuwe Woningwet nog vergunningsplichtig. Heeft u voor een bouwwerk een bouwvergunning nodig, dan moet u die aanvragen bij uw gemeente. Belangrijk is dat u de bouwaanvraag correct en volledig invult, en dat u alle vereiste stukken tijdig aanlevert. Voldoet uw bouwaanvraag niet aan de gestelde eisen, dan kan de gemeente uw aanvraag niet in behandeling nemen - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

In Nederland heeft u voor veel bouwactiviteiten een vergunning nodig van de gemeente waar u gaat (ver)bouwen. Het gaat dan niet alleen om het bouwen van woningen, kantoren en winkels, maar ook om grotere en kleinere verbouwingen, zoals het oprichten van pergola's en schuttingen of het aanbrengen van bijvoorbeeld zonweringen, rolluiken, en (schotel)antennes.

De kwaliteit van een aanvraag voor een bouwvergunning wordt steeds belangrijker. Weliswaar hoeft na 1 januari 2003 niet meer voor elk bouwwerk een vergunning aan te vragen, maar u moet straks wél kunnen beoordelen óf uw bouwwerk vergunningsplichtig is, en zo ja, om welk soort vergunning het dan gaat.
De gemeente Brunssum constateert al enige tijd dat de kwaliteit van aanvragen voor bouwvergunning vaak onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat formulieren onvolledig of onjuist zijn ingevuld, of omdat stukken ontbreken of niet voldoen aan de vereisten. Hierdoor kan de gemeente aanvragen niet, of pas na aanzienlijke vertragingen, in behandeling nemen. Daarnaast vergroten slecht onderbouwde aanvragen de kans dat verleende bouwvergunningen na bezwaarprocedures vernietigd worden.

Hieronder leest u wat er allemaal komt kijken bij de aanvraag van een bouwvergunning. Boodschap van dit verhaal: onderschat het niet en haal er desnoods deskundige hulp bij.

Aanvraagformulier
Als u bouwplannen heeft, moet u als eerste vaststellen of voor het bouwwerk een vergunning nodig is. Is dat het geval, dan dient u zich te wenden tot de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht (RO/BWT) van de gemeente Brunssum. Voor uw aanvraag is een speciaal, landelijk ontworpen aanvraagformulier beschikbaar, de 'aanvraag bouwvergunning'. Dit formulier dient u volledig en correct in te vullen.
Het invullen van dit formulier vraagt heel wat kennis en onderzoek. Zo dient u aan te geven of voor de betreffende bouwwerkzaamheden al eens eerder een bouwvergunning is aangevraagd. U dient te weten of er ook nog andere vergunningen nodig zijn (bijvoorbeeld milieuvergunning). Verder moet u er rekening mee houden dat u voor het invullen van het formulier uiteenlopende bronnen moet raadplegen, zoals de nieuwe Woningwet, het kadaster, en diverse NEN-normbladen. En heel belangrijk zijn ook de vereiste documenten die u mee moet leveren: kwaliteitsverklaringen, plattegronden en doorsnedetekeningen, geveltekeningen en detailtekeningen, foto's van bestaande situatie en omliggende bebouwing, en nog veel meer.

Vertragingen
Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente binnenkomt, zal eerst worden beoordeeld of deze compleet is. Als niet alle gegevens of tekeningen binnen zijn, kan de gemeente u binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid stellen om alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. Reageert u hier niet op, dan kan de gemeente beslissen om uw aanvraag níet in behandeling te nemen.

Het is, met andere woorden, belangrijk dat u uw aanvraag voor een bouwvergunning goed invult en onderbouwt. Het voorkomt vertragingen bij verlening van de bouwvergunning en daarmee mogelijk ook vertraging bij uitvoering van uw bouwplannen.
Er is nog een reden om uw aanvraag zorgvuldig in te vullen. Tegen een verleende bouwvergunning kunnen anderen bezwaar maken. Als blijkt dat een vergunning verleend is op basis van onjuiste of onvolledige gegevens, dan is de kans zeer groot dat bij het eerste het beste bezwaar de vergunning vernietigd wordt - met alle gevolgen voor uw bouwplannen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het aanvragen van een bouwvergunning? Kijk dan op internet, www.vrom.nl. Hier vindt u meer informatie over de nieuwe Woningwet, die vanaf 1 januari 2003 van kracht is. Ook leest u hier wat de indieningsvereisten zijn voor een aanvraag bouwvergunning. Verder kunt u van deze internetsite het aanvraagformulier bouwvergunning afhalen.
Heeft u geen internetaansluiting? Bovenstaande informatie en formulieren zijn ook verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).
---

Spelregels voor bouwen en verbouwen:
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003

Vanaf 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Met die nieuwe Woningwet krijgt iedereen te maken die gaat (ver)bouwen. Deze wet kent twee categorieën bouwwerken, namelijk bouwwerken waarvoor u een vergunning moet aanvragen bij de gemeente en bouwwerken die u zónder vergunning mag bouwen. Het doel van de nieuwe Woningwet is het vereenvoudigen van de procedures rondom vergunningaanvraag en
-verlening.

De Woningwet geldt voor álle bouwwerken: woningen, kantoren en winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen. Een relatief groot aantal van deze bouwwerken blijft onder de nieuwe Woningwet vergunningsplichtig - verder zijn de vergunningvrije bouwwerken aan strikte en strenge voorwaarden gebonden.

Vergunningvrij
Bouwwerken waarvoor u géén bouwvergunning hoeft aan te vragen, zijn meestal kleine bouwwerken, zoals een afscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken. Mar ook dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning. U kunt deze bouwactiviteiten uitvoeren zonder dat u daarvoor eerst toestemming van de gemeente nodig heeft.
Let op! Naast een bouwvergunning kunt u bij het (ver)bouwen van uw woning ook te maken krijgen met andere vergunningen. Zo heeft u wellicht geen bouwvergunning nodig, maar bijvoorbeeld wél een milieuvergunning, een uitritvergunning, een kapvergunning of een sloopvergunning. Het is daarom verstandig om bij ieder bouwplan contact op te nemen met de gemeente.

Vergunningsplichtig
De categorie 'vergunningsplichtige bouwwerken' bestaat uit 'lichte vergunningen' (af te handelen binnen zes weken) en 'reguliere vergunningen' (in principe af te handelen binnen twaalf weken, maar verlenging is mogelijk).

De licht-vergunningsplichtige bouwwerken betreft meestal kleine bouwwerken, zoals een dakkapel of bijgebouw aan de voorkant van een woning. De gemeente toetst deze bouwwerken aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste, de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordeningen en eisen met betrekking tot constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.

De regulier-vergunningsplichtige bouwwerken betreft alle overige bouwwerken, zoals een dakopbouw. Ook hier wordt getoetst aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de monumentenvergunningvereiste en de stedebouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening. Verder beoordeelt de gemeente het plan vooraf op alle technische eisen uit het Bouwbesluit.

Heb ik een bouwvergunning nodig?
Of u een bouwvergunning nodig heeft of niet, hangt af van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden hebben onder meer te maken met de afmetingen en de plaats van het bouwwerk en het soort gebouw waarbij gebouwd wordt. Voor een aantal veel voorkomende bouwwerken zijn aparte folders bij de gemeente verkrijgbaar:

- Aan- en uitbouwen

- Bijgebouwen en overkappingen

- Dakkapellen

- Dakramen

- Erf- en perceelafscheidingen

- Kozijn- en gevelwijzigingen

- (Schotel)antennes

- Zonnecollectoren en zonnepanelen

Deze folder, alsmede een algemene folder over de nieuwe Woningwet, is verkrijgbaar aan de balie van Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht in het Bestuurscentrum aan het Lindeplein 1 (openingstijden: maandag-vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en op woensdagmiddag tevens tussen 13.30 en 17.00 uur).

Op internet (www.vrom.nl/woningwet) vindt u een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja welke bouwvergunning u nodig heeft.

Al begonnen voor 1 januari 2003?
Bent u vóór 1 januari 2003 al met (ver)bouwen begonnen? Dan kunt u gewoon de regels van voor die datum aanhouden. Bijvoorbeeld: u bent begonnen met de bouw van een carport. Volgens de oude regels is dat vergunningsvrij. U mag die carport gewoon afbouwen, ook al is dit bouwwerk volgens de nieuwe Woningwet wél vergunningplichtig. Een ander voorbeeld. U heeft bij de gemeente een bouwwerk gemeld waarvoor in 2002 nog een bouwvergunning aangevraagd moet worden, of dat meldingsplichtig is. Als de gemeente die aanvraag vóór 1 januari 2003 in behandeling heeft genomen, en uw bouwwerk is volgens de nieuwe Woningwet níet vergunningplichtig, dan zal de gemeente de behandeling van uw aanvraag staken en kunt u zonder toestemming gaan bouwen - mits u zich daarbij uiteraard houdt aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.

Meer informatie?
Als u twijfelt of u een bouwvergunning nodig heeft, is het raadzaam om even bij de gemeente te informeren. Zo voorkomt u dat u bouwt in strijd met de regels. Bel voor meer informatie met de afdeling Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht, telefoon (045) 527 86 60.

---

Commissie Ruimtelijke kwaliteit bewaakt het 'gezicht van Brunssum'

Op 8 oktober 2002 ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met het instellen van een commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Die commissie vervangt de Monumentencommissie en de Welstandscommissie van de gemeente Brunssum. Iedere inwoner van Brunssum die wil gaan bouwen of verbouwen krijgt te maken met de nieuwe commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat uit twee zogenaamde 'kamers': een kamer 'Monumenten' en een kamer 'Welstand'. Beide kamers doen in feite precies hetzelfde wat vroeger de Monumentencommissie en de Welstandscommissie deden. Maar omdat beide commissies zich bezig houden met hetzelfde werkgebied -architectuur en stedebouw- is besloten om er ook één orgaan van te maken zodat deskundigheden en informatie sneller uitgewisseld kunnen worden.

Kamer Monumenten
Brunssum telt veel monumenten, en dan vooral monumenten uit het recente mijnverleden. De taak van de kamer Monumenten is om het karakter van die Brunssumse monumenten zo goed mogelijk te behouden. Dat doet zij op twee manieren.
Allereerst mogen de leden van de kamer het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat met monumentenzorg te maken heeft. Stel dat er bouwplannen zijn op een bepaalde locatie in Brunssum waar onder de grond restanten zitten van, bijvoorbeeld, een oude waterput. De kamer kan het college daarover informeren en adviseren om rekening te houden met dit stukje Brunssumse geschiedenis bij de besluitvorming over de bouwplannen. De tweede manier waarop de kamer Monumenten het stedebouwkundig erfgoed van Brunssum bewaakt, is het toetsen van bouwplannen in, aan of in de onmiddellijke omgeving van monumenten. Een eigenaar van een monument die zijn pand bouwkundig wil aanpassen, moet daarvoor een bouwvergunning aanvragen. Die bouwvergunning wordt niet alleen getoetst door de kamer Welstand (zie hieronder) maar ook door de kamer Monumenten. Zo kijken de leden of de aanpassing past binnen het historische karakter van het pand en de historisch-ruimtelijke uitstraling van de omgeving.

De kamer Monumenten van de gemeente Brunssum bestaat uit mevr. G. Has (voorzitter, neerlandica uit Brunssum), L. Reubsaet (lid, amateur archeoloog uit Brunssum), mevr. J. Janssen-Daniëls (lid, kunsthistorica uit Sittard), N. Fox (lid, architect uit Heerlen), en T. van Mastrigt (lid, stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen).

Kamer Welstand
De 'schoonheidscommissie'. Zo werd de Welstandscommissie vroeger in de volksmond genoemd. De kamer Welstand toetst, net als de kamer Monumenten, bouwaanvragen. Maar terwijl bij de kamer Monumenten alléén bouwaanvragen voor monumenten binnenkomen, kijkt de kamer Welstand naar álle bouwaanvragen, van grootschalige nieuwbouwprojecten door projectontwikkelaars tot aanvragen van particulieren die er een dakkapel bij willen. De kamer kijkt of de bouwaanvragen, zoals het officieel heet, "niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand". Dat is een breed begrip en er valt dan ook veel onder: zo beoordelen de leden van de kamer Welstand bijvoorbeeld of een gepland appartementencomplex qua hoogte wel in de omgeving past; of een dakkapel niet vloekt met de uitstraling van een bepaalde straat; of de raamindeling in een nieuwe woning volgens de juiste verhoudingen is; of de materiaalkeuze voor een nieuwe serre goed aansluit bij de woning; en nog veel meer.

Nieuwe woningwet
Na 1 januari 2003 is er het een en ander veranderd voor de kamer Welstand. Op die datum trad de nieuwe Woningwet in werking. Eén van de gevolgen van die wet is dat gemeenten verplicht worden om uiterlijk 1 juli 2004 ruimtelijke kwaliteitsplannen op te stellen. In zo'n plan legt de gemeente vast wat de welstandseisen zijn voor een bepaald gebied. De gemeente mag zelf bepalen of het voor de hele bebouwde kom één plan opstelt (met algemeen geformuleerde welstandseisen) of -het andere uiterste- voor elke straat apart een plan maakt (met veel gedetailleerdere eisen). Het werk van de kamer Welstand komt er in de nieuwe situatie op neer dat ze elke bouwaanvraag dient te toetsen aan de criteria in die ruimtelijke kwaliteitsplannen. Maar zoals gezegd: dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

De leden van de kamer Welstand van de gemeente Brunssum zijn J. Janssen (voorzitter, architect uit Maastricht), H. Rikers (lid, architect uit Kerkrade) en mevr. I. Beckers (plv. lid, architect uit Brunssum).

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Bel met mevrouw A. Willekens, secretaris kamer Monumenten (527 84 11), of de heer W. Delahaye, secretaris kamer Welstand (527 86 63.

---

Gemeente legt toekomstig beleid vast in visiedocument: "Een expeditie naar 2015"

In de raadsvergadering van 2 juli 2002 stelde de gemeenteraad het visiedocument 'Een expeditie naar 2015' vast. In dat document geeft de gemeente aan welke onderwerpen in de komende 12 jaar in Brunssum spelen en hoe de gemeente met die onderwerpen wil omgaan. Verkeer en veiligheid. Voorzieningen voor jong en oud. Groen en recreatie. Economie en werkgelegenheid. Wonen en winkelen. Waar willen we staan in 2015 en wat is daarvoor nodig? In het visiedocument noemt de gemeente vijf ambities; vijf ambities die allemaal leiden naar een visie op Brunssum in 2015. Die visie luidt: Brunssum wil een gemeente zijn waar het fijn wonen is, met een woonomgeving die kwaliteit biedt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid en voorzieningen.

Het visiedocument is een belangrijk stuk voor iedere burger van Brunssum. Hier leest u waar de gemeente de komende jaren in gaat investeren, welke keuzes gemaakt moeten worden en waarom, en wat u mag verwachten van uw gemeente. Vandaar dat u op deze pagina een samenvatting van dit visiedocument aantreft.
Overigens: de gemeenteraad van Brunssum heeft het visiedocument vastgesteld met de aantekening dat het document moet uitnodigen tot meedenken door burgers en organisaties en altijd ruimte dient te bieden aan nieuwe ontwikkelingen. 12 jaar is immers een lange tijd waarin veel kan gebeuren. Het gaat erom hoe in de toekomst wordt omgegaan met de vijf ambities van de gemeente. Dit visiedocument geeft daartoe de richting en de aanzet. De ambities, en de maatregelen die bij de visie horen, moeten wellicht periodiek aangepast worden. Die aanpassing komt altijd tot stand in een vruchtbare interactie tussen enerzijds gemeente en anderzijds burgers en andere partijen. De gemeenteraad wil in dit proces ook zelf een actieve rol spelen.

Aanleiding tot het visiedocument
In onze samenleving -Nederland, Limburg, Brunssum- zijn veel ontwikkelingen en trends gaande. Sommige gaan snel, andere langzaam. Maar ze vereisen van een gemeentebestuur een tijdige reactie. Door nú een visie te formuleren op wat we in de toekomst willen, door nú keuzes te maken, voorkomen we dat we straks opgescheept zitten met onoplosbare problemen en gemiste kansen.
Zo zal de bevolkingsomvang van Brunssum in het komende decennium niet of nauwelijks toenemen. Mogelijk zal zelfs sprake zijn van een bevolkingsafname. En ook de opbouw van de bevolking verandert. Het aandeel senioren zal toenemen (vergrijzing), terwijl het aandeel jongeren in de bevolkingsomvang zal stabiliseren of zelfs afnemen.

De Brunssumse bevolking verandert niet alleen in bevolkingsopbouw, maar ook door algemene maatschappelijke trends als toenemende individualisering, toenemende mobiliteit, toenemende arbeidsparticipatie, toenemende keuzevrijheid. Deze algemene trends zullen tot gevolg hebben dat mensen steeds meer mogelijkheden binnen hun bereik zien komen en dat de behoefte aan een groter en gevarieerder aanbod van allerlei denkbare voorzieningen zal groeien. Dit zal zijn uitwerking hebben op het aanbod van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, educatie, cultuur, wonen, zorg en woonzorg.

Vijf ambities
Hoe zorg je er als gemeente voor dat je over 12 jaar ál je inwoners de juiste voorzieningen biedt (onderwijs, sociale zekerheid, schone en veilige straten, winkels, sport- en andere faciliteiten), en dat tegen een betaalbare prijs? Brunssum wil dat door deze vijf ambities te realiseren:

1. Een groene woonomgeving creëren waarin mensen volop kunnen recreëren.
2. Een aantrekkelijk woonklimaat.
3. Een voorzieningenniveau, afgestemd op de behoeften van de inwoners. 4. Inspelen op de behoefte van de burgers door de burgers bij het bestuur en de ontwikkeling van de gemeente te betrekken. 5. Optimaal benutten van de kansen die het samenwerkingsverband Parkstad-Limburg biedt om de voorwaarden te creëren die noodzakelijk zijn om Brunssum zich verder te laten ontwikkelen als tuinstad.

1. Een groene woonomgeving
Brunssum heeft een 'groen' karakter: veel groen in de binnenstad en veel groen in het dichtbijgelegen buitengebied. Het behoud en de versterking van het groen in de woonwijken krijgt aandacht in het Meerjaren InvesteringsPlan Openbare Ruimte. In dat plan worden alle investeringen in de openbare ruimte inclusief ondergrondse voorzieningen, riolering en kabels en leidingen, op een integrale wijze benaderd. Zo wordt voortdurend een kwalitatieve impuls gegeven aan de inrichting van de straten, pleinen en parken.

Bijzondere aandacht daarbij dient te worden gegeven aan drie ontwikkelingen: 1) de opwaardering van het Schutterspark; 2) de natuurontwikkeling Brunssummerheide, dit in samenhang met het recreatief medegebruik van dit unieke gebied; en 3) het Vijverpark in relatie tot het Lindeplein.

2. Een aantrekkelijk woonklimaat
In de periode tot ongeveer 2010 investeert de gemeente Brunssum, samen met diverse marktpartijen, volop in stedelijke vernieuwing. De herstructurering van de stad, en van specifieke wijken, is voortvarend van start gegaan. Voor alle wijken zijn wijkontwikkelingsplannen ontwikkeld waarin projecten zijn aangegeven die het hele brede terrein van het woonklimaat bestrijken: woningbouw, wegen, groen, veiligheid...

In 2001 is het eerste herstructureringsproject in Brunssum afgerond, de oude mijnwijk De Egge. Herstructureringsprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn, hebben betrekking op Brunssum-West, Rozengaard, Rembrandtstraat, Het Heufke en De Lemmender ("Op de Waakboom"). Hier worden woningen gerenoveerd of gesloopt, gevolgd door nieuwbouw. Ook de verkeerssituatie en de kwaliteit van de openbare ruimten en de gangpaden wordt in deze projecten grootschalig aangepakt.

Een aantrekkelijk woonklimaat is ook een veilig woonklimaat. Deze veiligheid krijgt aandacht via de ontwikkeling van wijk- en buurtveiligheidsplannen. Daarin zullen alle aspecten die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel de aandacht krijgen. Een eerste stap daarin vormt de versterking van de handhaving in de wijken door een meer geïntegreerde samenwerking tussen de politie, de bijzonder opsporingsambtenaren, de stadswachten en de groenwachters. Het verbeteren, versterken en behouden van het woonklimaat, inclusief de veiligheid, kan niet zonder betrokkenheid van de bewoners en alle overige betrokkenen bij de wijk. De wijkteams zijn daarbij belangrijke partners.

3. Een goed voorzieningenniveau
Burgers zijn gehecht aan hun directe woonomgeving, hún wijk. De functie van de wijk zal daarom verder versterkt worden. Hiertoe zullen in de komende jaren brede maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd worden, in elke wijk één.
Een Brede Maatschappelijke Voorziening bundelt diverse maatschappelijke voorzieningen in de wijk onder één dak. Door (bijvoorbeeld) basisscholen, peuterspeelzalen, wijksteunpunten, welzijns- en zorginstellingen en verenigingen bij elkaar te brengen, wordt efficiënter en effectiever gebruik gemaakt van ruimte en middelen. Hierdoor ontstaat voor elke wijk de mogelijkheid om te beschikken over een breed scala van betaalbare voorzieningen. In de periode tot 2006 zullen in de wijken west en oost Brede Maatschappelijke Voorzieningen gerealiseerd worden. De overige wijken volgen in een later stadium.

De gemeente Brunssum heeft een florerend verenigingsleven, met meer dan 120 organisaties actief op het gebied van muziek, dans, sport en talloze andere terreinen. De gemeente Brunssum ziet het als een belangrijke taak om het verenigingsleven zo goed mogelijk te stimuleren en zal verenigingen, die gezien hun aard daarvoor in aanmerking komen, uitnodigen om mee te doen in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen.

In het visiedocument is er met name aandacht voor voorzieningen voor ouderen en de sociaal zwakkeren. Ouderenwelzijn betekent voor de gemeente Brunssum: behoud en stimulering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat betekent dat de gemeente met name middelen zal vrijmaken voor die projecten en activiteiten die bijdragen aan deze doelstelling.
De gemeente heeft goede voorzieningen voor de sociaal zwakkeren in de gemeenschap. Die moeten behouden blijven, zodat ook de sociaal zwakkeren kunnen blijven deelnemen in onze samenleving. In het streven om senioren en gehandicapten zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te laten behouden, zal het gebruik van de diverse voorzieningen (onder andere de Wet voorzieningen gehandicapten) gestimuleerd worden.

Dan de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen. De gemeente denkt aan de ontwikkeling van een toeristisch-recreatieve zone ten zuiden en ten oosten van het stedelijke gebied en ten noorden en oosten van de Brunssummerheide (de Oostflank), gecombineerd met de geplande economische ontwikkelingen in dat gebied (bedrijfsterreinen). Bestaande elementen in deze zone vormen het zwembad de Zeekoelen en de Heidecamping, de te verplaatsen manege in de Brunssummerheide, de Golfbaan, het Schutterspark, de Rode Beek, de Brunssummerheide, en de sportaccommodaties de Langeberg en SV Brunssum. Door deze voorzieningen te behouden en te versterken, en door elementen met een andere functie in deze zone te herstructureren, ontstaat een gebied met een krachtige toeristische uitstraling.
Het behouden en veiligstellen en zelfs opwaarderen van de natuurwaarden van de Brunssummerheide alsook het renatureren van de Rode Beek vormen daarin een belangrijk speerpunt.

4. Interactie met burgers
Bij het maken van nieuwe plannen werkt de gemeente Brunssum volgens de principes van interactieve beleidsvorming. Daarbij worden de burgers geraadpleegd vanaf het moment van idee- en visievorming. Met het instellen van de wijkteams, nu vier jaar geleden, heeft Brunssum de start gemaakt met interactief bestuur. In de wijkteams worden uiteenlopende ontwikkelingen in alle delen van Brunssum in een vroeg stadium met de burgers besproken. Ook kunnen de leden van de wijkteams zelf zaken aandragen en bespreekbaar maken waarop zij door hun achterban attent zijn gemaakt.
Als het gaat om de uitvoering van projecten in de wijken zijn de contacten met de leden van de wijkteams eveneens zeer waardevol. Vanuit en in overleg met de wijkteams worden sleutelfiguren in de wijk aangewezen die een belangrijke rol spelen in het beleidsvoorbereidend- en besluitvormingsproces.

5. Parkstad Limburg
Brunssum kan in nagenoeg alle behoeften van haar bevolking voorzien. Voor een deel echter zullen de inwoners van Brunssum op voorzieningen zijn aangewezen in de regio. Op het terrein van werkgelegenheid en economie, en van voorzieningen op het gebied van detailhandel, recreatie, cultuur en educatie is regionale samenwerking een absolute voorwaarde. De veelheid aan ambities en projecten op het niveau van Parkstad Limburg sluiten daarop aan.

Tot slot - Tuinstad Brunssum
Brunssum is anno 2002 een gemeente met een groot aantal sterke punten. Brunssum kent een prettige leefomgeving, gekenmerkt door veel groen. Het leefklimaat kent een sterke sociale cohesie, dat zich onder meer uit in een bloeiend verenigingsleven. De afstand tussen politiek en de burgers is betrekkelijk gering - bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kende Brunssum een opkomst van 68 procent. En Brunssum heeft een sociaal gezicht; de (sociale) lasten voor de burgers zijn laag.
Die sterktes benutten, dáár gaat het om.

In de jaren twintig en dertig kreeg Brunssum het aanzien van een 'tuinstad'. Dat was het gevolg van de aanleg van woonwijken (De Egge, Treebeek, Rozengaard) naar voorbeeld van de Engelse tuinstad-architectuur: veel groen, veel ruimte, en gezonde woningen. Anno 2002 streeft de gemeente naar een nieuwe, eigentijdse invulling van dit tuinstad-idee. "Brunssum", aldus de visie van de gemeente, "is dé tuinstad, binnen de samenwerking Parkstad-Limburg, met een aantrekkelijk woonklimaat en een voorzieningenniveau dat is afgestemd op de behoeften van de inwoners."

Samenwerking, integratie en professionalisering. Voor de gemeente ligt de uitdaging in het maximaal inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen. Sámen met de inwoners van Brunssum.

---

Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum

In Brunssum zijn de eerste ondergrondse containers aangebracht. U kunt in deze containers oud papier, glas en textiel kwijt. Het is de bedoeling dat de huidige straatclusters (tien in totaal) in Brunssum binnen vier jaar zijn vervangen door ondergrondse containers.

De eerste containers zijn inmiddels aangelegd op de Servatiusstraat (op de locatie van het voormalige straatcluster) en op het Amstenraderveld (tegenover Het Ambacht). Over enkele weken gaan de containers op het Doorvaartplein (achter de Edah) ondergronds.

Voordelen

Steeds meer gemeenten in Nederland stoppen afvalcontainers ondergronds. Met name in het noorden van Nederland heeft deze ontwikkeling een hoge vlucht genomen. In Limburg zijn bijvoorbeeld de gemeenten Sittard-Geleen, Kerkrade en Nuth bezig met de aanleg van ondergrondse containers. De voordelen zijn aanzienlijk. Zo hebben ondergrondse containers meer opslagcapaciteit dan bovengrondse voorzieningen (ongeveer drie keer zoveel) waardoor minder vaak het afval ingezameld hoeft te worden en er dus ook minder vaak overlast is voor de buurt. Ook leidt het gebruik van ondergrondse afvalcontainers tot minder zwerfvuil.

In Brunssum zullen de komende jaren alle bovengrondse straatclusters, tien in totaal, worden vervangen door ondergrondse containers. Op elke locatie komen vier containers: twee voor glas (wit en bont), een voor papier en een voor textiel. Op een aantal plaatsen (onder andere op het Doorvaartplein) komen ook ondergrondse containers voor restafval. Deze zijn bedoeld voor omwonenden en zijn alleen door houders van een speciaal pasje te gebruiken.

---

Inspreekuur voor burgers

Burgers hebben voortaan het recht om tijdens een raadsvergadering het woord te voeren. Speciaal daarvoor is een inspreekuur ingevoerd waarmee elke vergadering van de gemeenteraad van Brunssum zal openen. Iedere burger mag gebruik maken van dit inspreekrecht, onder twee strikte voorwaarden: het onderwerp waarover u wilt inspreken moet op de agenda staan van de betreffende raadsvergadering, en uw spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten.

Per 6 maart 2002 is in de gemeentepolitiek het zogenaamd dualistisch stelsel ingegaan. Doel van dit stelsel is de politiek in de gemeenteraad 'spannender' te maken en dichter bij de burger te brengen. Het inspreekuur is een direct gevolg van dit dualisme (voor commissievergaderingen bestond dit inspreekuur overigens al).

De gemeenteraad van Brunssum heeft bepaald dat er, voorafgegaan aan iedere raadsvergadering, voortaan een half uur ruimte gereserveerd zal worden voor het inspreekuur. Speciaal daarvoor is de aanvangstijd van de raadsvergaderingen vervroegd: voortaan beginnen de vergaderingen om 18.30 uur in plaats van 19.00 uur.

Zo werkt het inspreekuur

Het inspreekuur werkt als volgt. Ongeveer een week vóór een raadsvergadering wordt de definitieve agenda vastgesteld. Deze wordt gepubliceerd op de gemeentepagina's in de Parelnieuws en de Comsumentenwijzer, en ter inzage gelegd in het Bestuurscentrum, de bibliotheek en d'r Brikke-Oave. Burgers die willen inspreken op een van de onderwerpen op deze agenda moeten dit tijdig melden. Dat doet u bij de griffier (527 87 34) of bij de loco-griffier (527 85 91) van de gemeente. Bij deze melding vermeldt u uw naam, adresgegevens en onderwerp waarop u wilt inspreken. Let op: uw aanmelding moet uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering binnen zijn. In de praktijk betekent dit op de vrijdag vóór de betreffende vergadering, uiterlijk om 12.00 uur.

Elke raadsvergadering opent met het inspreekuur voor burgers. De voorzitter geeft aan wie wanneer het woord mag voeren (de volgorde van aanmelding bepaalt in principe de volgorde van insprekers). De spreektijd bedraagt maximaal 5 minuten. Mochten er zich meer dan zes insprekers hebben aangemeld, dan mag de voorzitter besluiten om de maximale spreektijd te verkorten (de duur van het totale inspreekuur is een half uur). Insprekende burgers maken gebruik van een van de interruptiemicrofoons die in de raadzaal staan opgesteld. Na afloop van het inspreken doet de voorzitter, of een lid van de raad, een voorstel voor de behandeling van de inbreng van de burger. Vervolgens sluit de voorzitter het inspreekuur af.

Overigens voor alle duidelijkheid dit nog: het inspreekuur is er speciaal voor u. Het is burgers niet toegestaan om tijdens een raadsvergadering het woord te nemen buiten dit inspreekuur.

Meer informatie

Zoals gezegd: u mag inspreken op alle onderwerpen die op een raadsagenda staan. Hierop gelden echter twee uitzonderingen. Het is niet toegestaan om het woord te voeren over benoemingen, keuzes, voordrachten of aanbevelingen van personen, of over besluiten van de raad waartegen beroep of bezwaar bij de rechter openstaat, of heeft opengestaan.

Meer informatie over het inspreekuur voor burgers? Neem contact op met de griffier of de loco-griffier van de gemeente (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).

---

Dualisme in de gemeentepolitiek:

Het nieuwe gezicht van de gemeenteraad

Na de volgende raadsverkiezingen krijgt de gemeentelijke politiek een heel ander gezicht. Het is de afgelopen weken door velen in het land al vaak geroepen: het moet allemaal spannender worden, levendiger, en dat dankzij de andere rollen die college en raad krijgen in de nieuwe opzet. Maar wat verandert er precies?

Dualisme in het gemeentebestuur. Klinkt nieuw, maar het is eigenlijk een vreselijk oude wens. Want een hele hoop mensen zijn het er al heel lang over eens dat de gemeentepolitiek niet fantastisch is georganiseerd. Op papier hebben raad en college ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden - de praktijk is echter weerbarstiger.

Vitaler en spannender
Een van de problemen is dat in de oude situatie de raad zich onvoldoende kan profileren en qua bestuurlijke daadkracht vaak in de schaduw staat van het college. Niet goed, want het is nu juist de raad die gekozen wordt en de kiezer moet wél het gevoel hebben dat hij ook ná de verkiezingen serieus wordt genomen. En die kiezer, daar gaat het om. Die kiezer moet weer zin en vertrouwen krijgen in de lokale democratie. Dualisme in het gemeentebestuur moet dat voor elkaar gaan krijgen. In het kort gezegd komt het erop neer dat na 6 maart 2002 raad en college uit hun verstrengelde posities worden gesleurd en duidelijker tegenover elkaar worden geplaatst. De raad moet de raad zijn, het college het college, en het resultaat moet niet alleen meer herkenbaar zijn, maar ook "vitaler en spannender".

Wethouders niet in raad
Concreet heeft dit nogal wat voeten in aarde. Een van de meest opvallende wijzigingen van het nieuwe systeem is dat wethouders straks geen raadslid meer mogen zijn. En ook geen raadscommissielid (of
-voorzitter). Die situatie is dus vergelijkbaar met de situatie in Den Haag en met de relatie tussen kabinet en Tweede Kamer. Aan raads- of commissievergaderingen mogen wethouders alleen op uitnodiging deelnemen - anders rest hun een plek op de tribune of thuis achter de buis.

In het verlengde hiervan zijn taken en bevoegdheden van raad en college ook scherper gescheiden. De raad gaat zich veel meer toeleggen op het vaststellen van algemene bestuurlijke kaders en op controle van het college. Daartoe wordt het arsenaal van het raadslid fors uitgebreid: elk raadslid heeft straks mondeling en schriftelijk vragenrecht, het recht van interpellatie, het recht van initiatief en amendement... Om raadsleden beter te wapenen in hun taken, hebben zij straks recht op ambtelijke ondersteuning - die bijstand geldt zowel voor de raad als voor het individuele raadslid. De ambtelijke ondersteuning wordt geleid door een griffier, die straks door de raad aangesteld moet worden. Onder die griffier komt ook een ambtelijke organisatie te hangen, de griffie. Op die manier ontstaan er straks twee ambtelijke organisaties: een onder de secretaris, ter ondersteuning van het college, en een (zij het wat kleiner) onder de griffier, ten behoeve van de raad.

Het college/de burgemeester
Het college gaat zich sterker als bestuur profileren. Dat betekent dat het college straks een aantal bestuursbevoegdheden krijgt die nu nog onder de vleugels van de raad vallen. Want zoals gezegd: de raad gaat alleen nog maar besturen op hoofdlijnen. Tot de nieuwe bevoegdheden van het college behoren o.a. het vaststellen van de regels voor de ambtelijke organisatie, het benoemen van ambtenaren, het besluiten tot en verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, en het voorbereiden en voeren van gerechtsgedingen.

En dan de burgemeester. Die is straks, net als nu, voorzitter van het college en voorzitter van de raad (is hij afwezig, wordt het voorzitterschap in de raad waargenomen door een raadslid). In de nieuwe opzet krijgt de burgemeester er ook een aantal specifieke taken bij. Zo merkt de wet op dat de burgemeester zorg moet dragen voor de eenheid van het collegebeleid. Ook is hij straks verantwoordelijk voor vaststelling en uitvoering van gemeentelijke besluiten, voor samenwerking met andere gemeenten/overheden, en voor een zorgvuldige behandeling van bezwaarschriften en klachten. Verder heeft hij een agenderingsbevoegdheid in het college en moet hij vanaf 2002 in een burgerjaarverslag rapporteren over onder meer de kwaliteit van de dienstverlening.

Wordt het de komende vier jaar spannender in de gemeentelijke politiek? We nodigen u graag uit om dat zelf te beoordelen.
---

Stedelijke vernieuwing in Brunssum

In Brunssum wordt flink gewerkt aan een verbeterd woon-, werk- en leefklimaat. Stedelijke Vernieuwing heet die aanpak. Maar liefst 180 miljoen euro wordt er geïnvesteerd in vervangende nieuwbouw, in veiligere wegen, in meer groen, in voorzieningen voor jong en oud, in sociale veiligheid.

De plannen voor Stedelijke Vernieuwing in Brunssum zijn vastgelegd in zogenaamde Wijkontwikkelingsplannen. Deze plannen zijn van medio 1999 tot medio 2000 opgesteld, in nauwe samenspraak tussen de gemeente, woningcorporaties en andere belanghebbenden. Via voorlichting en inspraak kregen ook de inwoners van Brunssum een stem in de ontwikkeling van de plannen.

Hieronder: Nieuwbouw in Brunssum-Noord

Zie ook de speciale 'Stedelijke Vernieuwing' pagina op deze website.

Bouw gaat dit jaar nog van start
Urban villa's vervangen Op de Waakboom

Dertig jaar lang domineerde de hoogbouwflat 'Op de Waakboom', gelegen op de hoek Europalaan/Kennedylaan, het aanzien van Brunssum-Noord. Verdeeld over 12 lagen waren hier 175 appartementen ondergebracht. Inmiddels staat 90 procent van de flat leeg en zijn de laatste dagen van Op de Waakboom aangebroken. In de zomer van 2003 gaat het gebouw tegen de grond. Na de sloop verrijzen op de fundamenten van de oude flat vijf urban villa's, goed voor zo'n 80 appartementen, van koop tot verschillende huurklassen. De plannen voor de nieuwbouw zijn ontwikkeld door verschillende partijen, waaronder Woonservice Het Adres en de gemeente Brunssum.

Directeur Hans Laudy van Het Adres: "De hoogbouwflat Op de Waakboom is ongeveer een jaar of 30 oud. Inmiddels voldoet dit type woning niet meer aan de eisen van deze tijd. De vraag naar hoogbouwflats is, laat ik het zo zeggen, niet meer zo heel groot. Dus ontwikkelen we andere woonvormen die beter inspelen op de ontwikkelingen op de woningmarkt." Overigens, zo zegt Laudy, is Op de Waakboom onderdeel van een brede kwaliteitsslag die in Brunssum-Noord plaatsvindt. "Zo zijn we momenteel bezig met het opknappen van de hoogbouwflat Achter de Locht." (zie ook de kadertekst elders op deze gemeentepagina).

Voorzieningen
De vijf nieuw te bouwen urban villa's in Brunssum-Noord bestaan uit 6 lagen. Twee urban villa's (ongeveer 30 appartementen) zijn koopappartementen van verschillende afmetingen, variërend van duurdere penthouses tot kleinere woningtypes (gemiddeld 100 tot 125 vierkante meter).
Nog eens twee urban villa's (ook circa 30 appartementen) zijn bestemd voor de duurdere huur. De vijfde urban villa (ongeveer 20 appartementen) is voor sociale huur. De huurwoningen in deze laatste urban villa zijn zodanig ingericht (geen drempels, ruime badkamers) dat ze ook geschikt zijn als zorgwoningen, dus voor mensen die moeilijk ter been zijn of om andere reden zorg- of hulpbehoevend zijn. Wethouder D. Akkermans van de gemeente Brunssum: "Op die manier spelen we in op een aantal belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Ik noem het toenemend aantal senioren in onze samenleving, ik noem de wens om mensen in zorginstellingen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De gemeente Brunssum heeft in haar visiedocument voor de jaren tot 2015 duidelijk aangegeven dat we, speciaal voor de groepen kwetsbaren in onze gemeente, extra voorzieningen, waaronder kwalitatieve woonruimte, willen creëren. Ik ben blij dat we met een project als Op de Waakboom, maar ook met nieuwbouwplannen in de Gregoriuslaan en de Rembrandtstraat, invulling kunnen geven aan die ambitie."

De urban villa's komen te staan t.p.v. de fundamenten van de gesloopte Op de Waakboom. De twee urban villa's met koopwoningen worden langs de Europalaan gebouwd, de urban villa's met huurwoningen komen daar haaks op te staan. De nieuwe bewoners kunnen parkeren in het eigen gebouw, op de begane grond. Tussen de gebouwen komt groen. Op korte afstand van de nieuwe woningen liggen talloze voorzieningen: een school, een winkelcentrum, een muziekschool, een gemeenschapshuis en een sporthal.

Planning
De vervanging van Op de Waakboom door de vijf urban villa's past in een trend om een mix te creëren van woningtypes -en daarmee groepen bewoners- in een wijk, zegt Hans Laudy. "Vroeger bestond een wijk vaak uit alleen koopwoningen, of alleen (sociale) huurwoningen. Dat leidde vaak tot een eenzijdige sociale samenstelling van bewoners en soms tot sociale problematiek. Door nu in Brunssum-Noord niet alleen voor sociale huur, maar ook voor duurdere huur en koop te bouwen, krijgen we op die plek meer diversiteit, wat de dynamiek, leefbaarheid en woonbeleving ten goede komt."

De bouw gebeurt waarschijnlijk in fases. Het Adres financiert de bouw van het totale complex, maar zal de exploitatie van de duurdere huurwoningen overlaten aan een andere partij. "Dure huur is ons segment nou eenmaal niet," zegt Hans Laudy.
De realisatie van de 5 urban villa's gebeurt in samenwerking met projectontwikkelaar Grouwels Daelmans. Architect van het gehele bouwplan is Architectenbureau Humblé Neuhof uit Maastricht.
---

Vanaf 1 januari 2002:
Niet eens met een raadsbesluit? Laat uw stem horen via het referendum

Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke Referendumwet in werking getreden. Dit betekent dat iedere kiesgerechtigde inwoner van Brunssum een referendum mag organiseren over bepaalde besluiten die de gemeenteraad neemt. Met een dergelijk referendum kan een gemeenteraad worden gedwongen om een eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen.

Een referendum is een stemming onder de kiesgerechtigde inwoners van een gemeente waarbij zij hun mening kunnen geven over zaken die in de samenleving spelen. De Tijdelijke Referendumwet, die begin dit jaar van kracht werd, maakt een zogenaamd raadgevend correctief referendum mogelijk. Raadgevend betekent dat het referendum er komt op verzoek van de kiesgerechtigden zelf (en dus niet van bijvoorbeeld de gemeente). En correctief betekent dat het bedoeld is om een reeds genomen besluit (van de gemeenteraad) eventueel te corrigeren.

Hoe werkt zo'n referendum nu precies? Hieronder de procedure.

De procedure

Allereerst dit: een referendum kan alleen worden gehouden over besluiten van de gemeenteraad. Dus niet over besluiten van de burgemeester, of van het college van B&W. Verder is niet over elk raadsbesluit een referendum mogelijk. Een referendum kan alleen worden gehouden over deze drie soorten raadsbesluiten: (1) vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (de zogenaamde 'verordeningen'), (2) besluiten tot wijziging van de gemeentenaam, en (3) besluiten tot wijziging van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties).

Neemt de raad een besluit dat zogenaamd referendabel is, dan wordt dit gepubliceerd in onder meer de gemeentepagina's in Parelnieuws. Dit besluit mag in principe niet binnen zes weken bekendmaking ervan in werking treden. Dit om de kiesgerechtigden in de gemeente de tijd te geven om een referendum te organiseren.

De gemeente dient een referendum te organiseren als daartoe het verzoek komt van de kiesgerechtigden. Het verzoek voor een referendum moet twee keer worden gedaan. Voor het eerste verzoek, het zogenaamde inleidend verzoek, is een speciaal formulier beschikbaar. Voor het inwilligen van dit inleidend verzoek is een drempel vastgesteld van 0,7 procent van het aantal kiesgerechtigden. In onze gemeente is dit aantal 165, dus voor een inleidend verzoek moeten er 165 formulieren worden ingediend. Is deze drempel gehaald, dan moet er een definitief verzoek om een referendum worden georganiseerd. Dit tweede verzoek moet vergezeld gaan van minimaal 1.659 ondersteuningsverklaringen.

De stemming

Als aan alle voorwaarden is voldaan voor het referendum, kan de stemming plaatsvinden. In die stemming kunnen de kiesgerechtigden het besluit van de raad afwijzen. Daarvoor is de meerderheid nodig van het aantal stemmen. Die meerderheid moet overigens óók nog eens minimaal 30 procent bedragen van het aantal kiesgerechtigden in onze gemeente.

Als een meerderheid zich uitspreekt tegen het besluit, is de gemeenteraad verplicht om het eerder genomen besluit opnieuw in overweging te nemen. De raad kan dan besluiten om het besluit in te trekken, of toch niet. Uiteraard speelt bij deze heroverweging de uitslag van het referendum een belangrijke rol.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente, telefoon (045) 527 85 19.

---

Info ReisNet Parkstad Limburg

Hier vindt u uitgebreide informatie over Reisnet Parkstad Limburg. De berichten zijn in eerste instantie bedoeld voor burgers is vanuit de WVG een vergoeding krijgen voor vervoer met Reisnet. Maar ook andere burgers kunnen van deze vorm van vervoer gebruik maken. Voor hen is deze informatie ook van belang.

Klachten
Voor het indienen van klachten kunt u terecht bij het Projectbureau van ReisNet Parkstad Limburg. Om de klachten correct af te handelen is een klachtenprocedure opgesteld. Bij het indienen van een klacht moet u de volgende spelregels in acht nemen.

* Een klacht moet uiterlijk binnen drie weken na de bestelde of verreden rit door de klager zijn ingediend, anders wordt de klacht niet meer in behandeling genomen.

* Een klacht moet schriftelijk worden ingediend bij het Projectbureau van ReisNet Parkstad Limburg, antwoordnummer 10004, 6460 XP Kerkrade (een postzegel is niet nodig).
* Binnen drie dagen na ontvangst van de klacht krijgt u een schriftelijke ontvangstbevestiging.

* De Vervoerder (PZN BV) moet binnen vijftien werkdagen zorgdragen voor een zorgvuldige en schriftelijke afhandeling van de klacht. Lukt dat niet dan moet de vervoerder de klager schriftelijk informeren omtrent de juiste afhandelingstermijn.
* Bent u het niet eens met het antwoord van de vervoerder op de ingediende klacht, dan kunt u binnen drie weken, na dagtekening van de brief van de vervoerder, schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de klachtencommissie ReisNet Parkstad Limburg, postbus 303710004, 6460 HA Kerkrade.

* De, uit onafhankelijke personen bestaande, klachtencommissie doet uiterlijk binnen drie maanden na het indienen van het bezwaarschrift een uitspraak.

* De uitspraak wordt schriftelijk aan u meegedeeld.

Om de klachten goed te kunnen behandelen is het van het grootste belang dat u een zo duidelijk mogelijke beschrijving van de klacht geeft. Vermeld alle ritgegevens zoals bijvoorbeeld hoe laat u de rit heeft besteld, hoe laat u opgehaald moest worden, hoe laat u daadwerkelijk bent opgehaald, waar u naar toe moest etc. etc. Hoe nauwkeuriger de informatie is hoe beter uw klacht kan worden uitgezocht. Schroom niet om een klacht in te dienen. Elke klacht wordt zeer serieus behandeld. ReisNet Parkstad Limburg wil er graag alles aan doen om u optimale kwaliteit te bieden.

Reserveren van ritten voor meerdere personen
Voor het reserveren van ritten kunt u bellen naar telefoonnummer 045 - 566 2600 (lokaal tarief). Wilt u een rit reserveren voor meerdere personen dan is het van belang om te weten of uw medepassagiers ook beschikken over een vervoerspas. Als dat zo is dan moeten bij de ritbestelling ook de pasnummers van uw medereizigers worden doorgegeven. Dit is namelijk belangrijk bij de bepaling van uw WVG-vergoedingen. Want als een pashouder een rit bestelt voor meerdere personen en er wordt niet aangegeven dat de meereizende personen ook over een vervoerspas beschikken dan is het gevolg dat van de meereizende pashouders geen eigen bijdrage wordt geregistreerd.

Verhuizingen
Om u correct te blijven vervoeren is het voor ReisNet Parkstad Limburg van belang om te weten of u eventueel gaat verhuizen. In sommige gevallen moet zelfs een nieuwe vervoerspas worden aangevraagd. Wat u moet doen als u gaat verhuizen staat hierna. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen verhuizingen binnen de gemeente en verhuizingen van de ene naar de andere gemeente.

Verhuizen binnen één gemeente
Indien u verhuist, maar in dezelfde gemeente blijft wonen, dan wordt geen nieuwe vervoerspas gemaakt. U moet wel de adreswijziging schriftelijk doorgeven aan het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg. Vermeld in deze adreswijziging ook de datum van uw verhuizing. Van belang is verder dat u de op handen zijnde verhuizing op tijd doorgeeft, zodat u meteen na uw verhuizing op uw nieuwe adres wordt opgehaald.

Verhuizen van de ene gemeente naar de andere
Bij verhuizing van de ene gemeente naar de andere moet altijd een nieuwe vervoerspas worden gemaakt. Hoe krijgt u deze pas?Eerst moet u de adreswijziging schriftelijk melden bij het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg. Vermeld in deze adreswijziging ook de datum van uw verhuizing. Doe dit tijdig. Vervolgens neemt u contact op met de afdeling WVG in uw nieuwe, toekomstige gemeente. Bij die gemeente moet u een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een WVG-voorziening.

Wist u dat:

* u tijdens een rit van ReisNet Parkstad Limburg niet in uw scootmobiel mag blijven zitten.

* dit wettelijk verboden is.

* de chauffeur u niet mee mag nemen als u uw scootmobiel niet wenst te verlaten.

* u verplicht bent in het busje altijd de veiligheidsgordel te dragen.

* de chauffeur u zal helpen de veiligheidsgordel om te doen als u dat wilt.

* de chauffeur u niet mee mag nemen als u de veiligheidsgordel niet draagt.

* u geen vervoersbewijs of bonnetje nodig hebt als u over een vervoerspas beschikt.

* de chauffeur wel verplicht is u het vervoersbewijs te geven als u daar om vraagt.

* de chauffeur u altijd een vervoersbewijs moet geven als u geen vervoerspas heeft.

* in de maand mei ruim 47.000 ritten door ReisNet Parkstad Limburg zijn uitgevoerd.

* het aantal ritten gemiddeld per maand met 4.000 toeneemt.
* de NS-begeleiderskaarten slechts één jaar geldig zijn.
* de geldigheidsdatum op de begeleiderskaart vermeld staat.
* u voor het verlengen van de NS-begeleiderskaart contact moet opnemen met de NS, via telefoonnummer 030-235 4661.
* indien u meer informatie hierover wil, u contact kunt opnemen met het Projectbureau ReisNet Parkstad Limburg.
---

Heeft m'n buurman bouwplannen?

Heeft uw buurman (of buurvrouw) bouwplannen, bijvoorbeeld voor een carport of een erfafscheiding of aanbouw? Zijn er plannen om bomen in uw straat te kappen? Gaan ze woningen bouwen op dat braakliggend terrein tegenover uw huis? Allemaal zaken waarover u natuurlijk graag tijdig geïnformeerd wordt. De gemeente Brunssum publiceert elke week op haar pagina's in de Consumentenwijzer en Parelnieuws een overzicht van aanvragen voor en verleningen van bouw-, sloop- en kapvergunningen. Maar dat is niet alles. De gemeente publiceert sinds enige tijd de gemeentelijke mededelingen ook op Teletekst en Internet. En dat is handig wanneer u de Consumentenwijzer of Parelnieuws even niet bij de hand hebt. Want Teletekst en Internet zijn er 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De gemeentelijke mededelingen hebben betrekking op aanvragen voor bouw-, sloop- en kapvergunningen en verleningen van deze vergunningen. Tevens vindt u hier de algemene bekendmakingen van de gemeente.

Op Teletekst staan de samenvattingen van de publicaties. Op Internet vindt u de complete teksten. Hier leest u ook hoe u eventueel bezwaar kunt maken tegen verleende vergunningen.
Op Teletekst (achter het kanaal van de LOO) vindt u de publicaties vanaf pagina 160. Op Internet staan ze op de website van de gemeente, www.brunssum.nl, onder 'nieuws'. De publicaties staan maximaal één week op Teletekst en Internet en worden elke woensdag vervangen door nieuwe mededelingen.

De gemeentelijke mededelingen? U hoeft ze nooit meer te missen!
---

Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord

Vier instanties houden in de wijkpost Brunssum-Noord spreekuur: politie, maatschappelijk werk, Het Adres, en de gemeente De wijkpost is gevestigd aan de Kennedylaan 82a.

De wijkpost is van maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend, van 09.30 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de vrijdagmiddag. Bewoners van Brunssum-Noord kunnen hier dan terecht met vragen en klachten over alles wat te maken heeft met veiligheid, wonen en huren, uitkering en inkomen. Tevens kunt u hier de wijkplannen inzien. In de nieuwe wijkpost zal continu een beheerder aanwezig zijn.

Op vaste tijden houden de volgende instanties er hun spreekuur:


- Maatschappelijk werk, elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
- Wijkwerk, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur, elke dinsdag van 09.30 tot 12.30 uur en elke vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur
- Jongerenwerk, elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur, en vrijdag van 17.00 tot 19.30 uur (even weken)

- Politie, elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur, en elke donderdag van 16.00 tot 19.30 uur

- Het Adres/huismeester, elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- Werkgroep Uitkeringsgerechtigden Brunssum (WUB), elke maandag van 10.00 tot 12.30 uur.

Wijkpost Brunssum-Noord: loop er eens binnen. Of bel voor een afspraak: 564 27 44. De wijkpost is er voor u. Maak er daarom gebruik van!

---

Weekmarkt

Iedere zaterdag op het Lindeplein van 9.00 tot 15.00 uur. Iedere woensdag op het Lindeplein van 08.00 tot 12.30 uur Iedere woensdag in Treebeek van 9.00 tot 12.00 uur.

Een bezoek zeker waard!!

---

Inleveren asbest

Burgers die asbest houdende materialen willen inleveren moeten dat bijna altijd schriftelijk melden bij het college van Burgemeester en Wethouders. Dit moet in de regel gebeuren acht dagen voordat u begint met het verwijderen van het asbest. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Mertens, telefoon 527 8661.
---

Spreekuren wethouders

Voor een afspraak met wethouder Janssen kunt u bellen met 527 85 57.

Wethouder Akkermans heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur

Wethouder Palmen
heeft iedere donderdag inloopspreekuur van 17.00 tot 18.00 uur.

Wethouder Overdijk
heeft iedere donderdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 86 47.

Wethouder Steiner
heeft iedere vrijdag telefonisch spreekuur van 09.00 - 11.00 uur. Hij is dan rechtstreeks bereikbaar via (045) 527 85 61.

Raadpleeg de gemeentepagina in Parelnieuws voor eventuele wijzigingen.
---

Spreekuur politie en maatschappelijk werk in Egge

In het Buurtservicecentrum Egge houdt de politie elke maandag- en woensdagochtend spreekuur, van 10.00 tot 12.00 uur. Het maatschappelijk werk houdt er wekelijks spreekuur op de dinsdag, van 13.30 tot 16.30 uur. Het Buurtservicecentrum is gevestigd aan de Voorstraat 21.

---

Het verkeersspreekuur is er voor ú

Elke twee weken is er verkeersspreekuur bij de gemeente. Dat spreekuur is er voor de inwoners van Brunssum. Tijdens dat verkeersspreekuur kunt u vragen, problemen en klachten over verkeer, verkeersveiligheid en parkeren bespreken met de verkeerscoördinator van de gemeente en met iemand van de politie.

"Bij ons in de wijk wordt heel hard gereden. Kan de politie er geen flitsauto neerzetten?" "We hebben veel last van het lawaai van verkeer
- kan de gemeente daar niets aan doen?" "Bij ons in de straat is nauwelijks ruimte om te parkeren - zijn er plannen om de straat opnieuw in te richten, bijvoorbeeld met meer parkeervakken?" Een greep uit de vragen die tijdens het verkeersspreekuur gesteld worden. De medewerkers van de gemeente en de politie geven tijdens het spreekuur aan waar antwoorden en oplossingen gevonden kunnen worden voor uw problemen. Indien nodig, gaan zij ter plekke verkeerssituaties bekijken en spelen uw vragen en problemen door aan bijvoorbeeld de wijkteams of het verkeershandhavingsteam van de politie.

Bel voor een afspraak!
Het verkeersspreekuur is bedoeld om alert in te kunnen springen op signalen uit de gemeente over verkeer en verkeersveiligheid. Heeft u vragen of problemen, loop dan eens binnen. Het verkeersspreekuur vindt tweewekelijks plaats (in de even weken) op de dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur, op kamer 617 in de hoogbouw van het Bestuurscentrum. U vindt elke week op pagina 4 van de gemeentepagina in Parelnieuws de datum van het eerstvolgende spreekuur.
Tip: bel van tevoren even voor het maken van een afspraak (527 86 23). Zo bent u snel aan de beurt. En geef ook even van tevoren aan waarover u wilt spreken. Zo kunnen de medewerkers van de gemeente en de politie zich voorbereiden op de behandeling van uw vraag of probleem.

Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 30 september 2003.
---

Oud papier ophalen

Elke zaterdag wordt in Brunssum oud papier ingezameld. Wilt u weten wanneer dat bij u gebeurt: raadpleeg de afvalkalender die u van Rd4 heeft gekregen.

De aangeleverde pakketten mogen niet meer wegen dan 15 à 20 kilo. Anders zijn ze niet meer te tillen voor de mensen die het papier ophalen. Ook moeten de pakketten uiterlijk om 9.00 uur aan de straat staan.
Op de ophaaldagen dient u het papier op een zichtbare plaats buiten te zetten.

Oud papier inleveren kan ook in het milieupark aan de Molenvaart.

Voor meer informatie over het ophalen van papier: Rd4, telefoon 543 71 00, of kijk op www.rd4.nl

---