Ingezonden persbericht

Persbericht 23 september 2003

Stichting De Noordzee, Stichting Reinwater en de ANWB maken bezwaar tegen lozing rioolwater voor kust Scheveningen.

Utrecht 23 september - Stichting De Noordzee, Stichting Reinwater en de ANWB maken bezwaar tegen een nieuwe vergunning die lozing van rioolwater in de zee bij Den Haag toestaat. Na regenbuien wordt rioolwater, met fecale bacteriën, zo goed als ongezuiverd in de Noordzee geloosd. Dit brengt risico's voor de zwemwaterkwaliteit in Zuid-Holland met zich mee.

De partijen zijn verontrust over het feit dat de vergunning voor de rioolwaterzuivering Houtrust in Den Haag geen enkele eis stelt aan de bacteriologische vervuiling van het in zee geloosde water. Vooral na forse regenbuien wordt rioolwater tot 2007 vrijwel ongezuiverd via een pijp van 2,5 kilometer ter hoogte van Scheveningen in zee geloosd.

Hoewel de betrokken overheden bekend zijn met het risico van lozingen voor zwemmers en recreanten besteedt de vergunning hier geen enkele aandacht aan. Het geloosde water bevat fecale streptokokken die misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken.

De ANWB zwengelde dit voorjaar de discussie over zwemwaterkwaliteit en riooloverstorten aan. Staatssecretaris Schultz van Haegen van VenW heeft in juni 2003 in de Tweede Kamer gezegd dat voorzieningen in Nederland zo moeten worden ingericht dat verontreiniging wordt voorkomen. Met de uitgifte van deze lozingsvergunning zet zij deze woorden niet om in daden. Met de afgifte van deze vergunning blijven problemen met zwemwaterkwaliteit nog tot minstens 2007 voortduren.


- Het bezwaar van SDN, ANWB en Reinwater is terug te vinden op www.noordzee.nl/


- Meer info bij inhoudelijke deskundige van St. De Noordzee Eddy van Well: 030-2340016

----- Stichting De Noordzee / North Sea Foundation ---------- Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl