Ingezonden persbericht

Nieuwe website weetwatjeeet.nl publiceert testresultaten

Forse overtredingen warenwet in supermarkten

Amsterdam/Utrecht, 23 september 2003 --- Vijfendertig procent van de nectarines die in de supermarkt te koop zijn, bevat meer resten van bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is toegestaan. Hiermee overtreedt een aantal supermarkten de Warenwet. Ook de verplichte herkomstvermelding op vlees is vaak niet in orde. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie. De organisaties hebben een website in het leven geroepen waarop de testresultaten openbaar zijn gemaakt en ook andere informatie staat over gevaarlijke stoffen in voedsel: www.weetwatjeeet.nl .

Aldi en Lidl kwamen als slechtste uit de test. ETn bakje nectarines bij Lidl bevatte maar liefst zeven verschillende bestrijdingsmiddelen. Bij Edah en Plusmarkt voldeden vier van de vijf monsters nectarines niet aan de wettelijke normen. Sommige aangetroffen stoffen kunnen het zenuwstelsel schaden. Nectarines kunnen wel degelijk voldoen aan de Warenwetnormen. In tien van de 37 onderzochte bakjes nectarines werden geen resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In drie van de acht supermarktketens voldeden alle nectarines aan de normen.

De milieu- en consumentenorganisaties willen dat overtredingen van de wet effectief worden aangepakt. De wettelijke normen voor gevaarlijke stoffen in voedsel zijn er niet voor niets: ze beschermen de gezondheid van de consument.

Vlees
In het onderzoek is ook gekeken in hoeverre de herkomst van vlees wordt vermeld. Sinds de BSE-crisis ('gekke-koeien-ziekte') is het wettelijk verplicht om op verpakt rundvlees te vermelden in welk land het rund geboren, gemest en geslacht is. Dat vergroot de keuzevrijheid van de consument en helpt supermarkten om bij calamiteiten goed te kunnen handelen. Slechts in negen van de veertig steekproeven werd volledig aan de wettelijke eis voldaan.

Website
Consumenten hebben recht op volledige juiste en heldere informatie over gevaarlijke stoffen in voedsel. De organisaties vinden dat alle beschikbare gegevens openbaar moeten zijn. Supermarkten weigeren tot nu toe openheid van zaken te geven.
De milieu- en consumentenorganisaties bieden met de nieuwe website www.weetwatjeeet.nl consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken, wanneer ze boodschappen doen. Op de website kunnen consumenten precies zien in welke supermarktketens nectarines zijn aangetroffen met teveel resten van bestrijdingsmiddelen. De website geeft ook andere actuele informatie en achtergronden over gevaarlijke stoffen in voedsel.

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co hopen dat het koopgedrag van bewust kiezende consumenten de supermarkten aanmoedigt om beter toe te zien op de voedselveiligheid van (verse) producten.

Op www.weetwatjeeet.nl zal de consument de komende maanden steeds nieuwe testgegevens en informatie aantreffen over gevaarlijke stoffen in voeding.