FNV Bouw


datum: 23-09-2003

AOW moet op peil blijven

FNV Bouw eist van de overheid dat de AOW op peil blijft. Anders zakt de bodem uit het stelsel van bedrijfstakpensioenen. FNV Bouw gaat de komende maanden met z'n leden de discussie aan over de lusten en lasten van pensioenregelingen: die spelen een belangrijke rol in het arbeidsvoorwaardenbeleid. Iedereen wil immers graag later een goed pensioen, maar niemand is in staat daarvoor nu een al te fors deel van z'n maandloon opzij te zetten. Als echter de regering de AOW met de overige uitkeringen en de ambtenarenlonen op de nullijn houdt, tast ze het fundament van het pensioenstelsel aan, aldus FNV Bouw.

In zijn pensioennota 'Solide en solidair' stelt FNV Bouw vast dat versobering van pensioenregelingen niet kan worden uitgesloten. De afwegingen daarin wil de bond in elke sector afzonderlijk maken samen met de leden. De bond streeft ernaar dat pensioenen meegroeien met de lonen; daarbij gaat het zowel om de bedragen die de huidige werknemers opbouwen als om de reeds ingegane pensioenuitkeringen. Deze 'indexatie' is afhankelijk van het rendement van het pensioenfonds. In tijden met een hoog rendement wil FNV Bouw echter óók buffers opbouwen in de pensioenfondsen. Zulke buffers dienen een tweeledig doel. In tijden van tegenvallend rendement moet de indexatie eruit betaald worden. Verder moeten de oplopende kosten eruit bestreden worden, die ontstaan nu mensen gemiddeld ouder worden en dus langer pensioen genieten. Om deze belangen en de huidige premie zorgvuldig af te wegen, is goed overleg met de leden in de sectoren onontbeerlijk. FNV Bouw overlegt ook met z'n kaderleden die zitting hebben in de verschillende deelnemersraden van pensioenfondsen. Zij zullen over de pensioenproblematiek een advies uitbrengen aan de bondsraad van FNV Bouw.

Tegen de kabinetsplannen om vut en prepensioen praktisch onmogelijk te maken, verzet FNV Bouw zich fel. In bedrijfstakken waar werknemers vaak al op hun 15 jaar zijn begonnen en bovendien zwaar lichamelijk werk verrichten, kan het vroegpensioen niet worden gemist. Daar komt de oplopende jeugdwerkloosheid nog eens bij als argument waarom het zinvol is dat ouderen eerder met werken stoppen. Wel ziet FNV Bouw mogelijkheden om het prepensioen onder te brengen in 'cafetariasystemen'.

FNV Bouw maakt deel uit van het bestuur van de bedrijfstakpensioenfondsen in bouw, houthandel, houtverwerkende industrie, meubel, schildersbedrijf, railinfra (spoorwegpensioenfonds), waterbouw en woningcorporaties.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610