JMW

VWS stopt hulpverlening aan Joodse vervolgingsslachtoffers

Hulpverlening aan Joodse vervolgingsslachtoffers door VWS weggestreept.

De stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW) is overvallen door de aankondiging dat in het kader van de Herziening Subsidiebeleid door minister Hoogervorst de belangrijkste subsidie aan JMW wordt beëindigd. In totaal betreft het een bezuiniging van ruim 1,25 miljoen euro op de totale door VWS verstrekte subsidie van 1,8 miljoen euro. Hoewel de Minister stelt de subsidies ten behoeve van oorlogsgetroffenen te ontzien en zijn beleid te richten op kwetsbare groepen in de samenleving, zal deze bezuiniging nagenoeg het einde betekenen van de hulpverlening aan Joodse vervolgingsslachtoffers. Van de cliënten die jaarlijks een beroep doen op JMW behoort 80% tot de groep direct oorlogsgetroffenen.

De basis van de hulpverlening die JMW aan de Joodse gemeenschap biedt, wordt gevormd door een tweetal subsidies met een lange historische achtergrond, te weten: speciaal maatschappelijk werk voor oorlogsgetroffenen en maatschappelijk werk voor de Joodse gemeenschap. Ervan uitgaand dat de subsidie voor maatschappelijk werk ten behoeve van de Joodse gemeenschap door JMW niet voor hulpverlening aan Joodse oorlogsgetroffenen wordt aangewend, meent het Ministerie deze subsidie te kunnen staken. In werkelijkheid komen beide subsidiestromen ten goede aan Joodse vervolgingsslachtoffers. De reden, dat JMW deze subsidies al in de jaren 60 gekregen heeft, is de unieke positie, die deze organisatie in de maatschappij inneemt en het gebrek aan kennis en ervaring in de niet-Joodse wereld van de problematiek van Joodse oorlogsgetroffenen en hun gezinnen. De Joodse gemeenschap in Nederland vormt de zwaarst getroffen groep uit de Tweede Wereldoorlog. Van de 140.000 Joden van voor de oorlog, kwamen er slechts 26.000 terug. Alle overlevenden hebben de gruwelijke gevolgen van de holocaust ondervonden. Dit uit zich o.a. door het grote beroep dat op JMW wordt gedaan door de doelgroep. Ruim 43% van de Joden in Nederland heeft ooit een beroep op JMW gedaan, terwijl op jaarbasis 15% van de Nederlandse Joden gebruik maakt van JMW. Waar 80% van de cliënten van JMW vóór 1945 geboren is, wendt de overige 20 procent zich veelal tot JMW, omdat bij het algemeen maatschappelijk werk nauwelijks enige kennis over en ervaring met de Joodse naoorlogse generatieproblematiek aanwezig is.
De bezuiniging op de hulpverlening aan Joodse oorlogsgetroffenen en hun kinderen is op basis van de door minister Hoogervorst gekozen uitgangspunten onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. De realisatie van deze bezuiniging betekent een enorme slag in het gezicht van al diegenen die als Jood in de Tweede Wereldoorlog onder de vervolging hebben geleden.

Voor de redactie:
Voor een toelichting op dit persbericht kunt u zich wenden tot: Hans Vuijsje, algemeen directeur van JMW, tel. 020-5776557 of mobiel
06-53362510
Meer informatie over Joods Maatschappelijk Werk vindt u op onze website www.joodswelzijn.nl

23 sep 03 13:31