Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Studium Generale presenteert het symposium:

Iedereen Beroemd

Waarom willen jongeren op tv komen en beroemd worden? Is beroemd worden een ideaal? In een talkshow die geleid wordt door Jacobine Geel zijn oa Guus Meeuwis en Sabine ( eerste Big Brother) te gast.

In de film Iedereen Beroemd van Dominique Deruddere wil een vader dat zijn dochter op de tv komt, en beroemd wordt. Om dit te bereiken gijzelt hij een bekende zangeres. Het interessante van deze film is dat het op tv komen zo aantrekkelijk is dat de vader er letterlijk alles voor over heeft.
Eigenlijk markeert deze film het einde van een tijdperk. Immers sinds Big Brother en Idols hoef je geen kidnapping meer op touw te zetten om op tv te komen. Het sterrendom is nu binnen ons aller handbereik gekomen.
Bovendien lijkt roem het meest begeerlijke in het leven te zijn geworden. De gigantische aantallen aanmeldingen voor emotie-tv-programmas, Big Brother en Idols spreken boekdelen. Kennelijk beteken je pas wat, als je op tv geweest bent, oftewel: ik ben voor de camera, dus ik besta.
Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat tv-programmas uiterst belangrijk voor onze cultuur zijn geworden. In de woorden van Maarten Reesink: We leven in een televisiecultuur. Reesink zal in zijn voordracht op deze themas ingaan.
Een ander programma-onderdeel is de talkshow: hierin zullen o.a. Guus Meeuwis en Sabine (Big Brother) aan het woord komen over het thema Beroemdheid. Wilden zij ook zo graag beroemd worden?

Programma Iedereen Beroemd
donderdag 2 okt 13.00 15.00 uur
zaal YZ 1 UvT
toegang gratis

Voorzitter: Jacobine Geel (tv-presentatrice NCRV) - lezing door Maarten Reesink (tv-wetenschapper Universiteit van Amsterdam) kritische reactie door Hans Beerekamp (tv-recensent NRC Handelsblad)
- talkshow met:

Guus Meeuwis (zanger)
Sabine Wendel (bewoonster van 1e Big Brother-huis) Fred van Raaij (hoogleraar psychologie UvT)
Kelly Veerman (zanger van de band Trots)
Joris Rasenberg (zanger van de groep Abel)
Maarten Reesink, Hans Beerekamp

-vertoning van fragmenten uit de speelfilm Iedereen Beroemd

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een zo breed mogelijke academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt de website van Studium Generale of contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, tel 013-4662266/2841. Laatst gewijzigd: dinsdag 23 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen