Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht

Universiteit Leiden

23 september 2003-09-23

Penoloog Martin Moerings in Leidse oratie:

Straffen met het oog op veiligheid is riskante onderneming


---
De huidige nadruk op veiligheid en risicobeperking bij het opleggen van vrijheidsstraffen brengt het gevaar met zich mee dat de zwaarte van de straf niet meer bepaald wordt door wat iemand heeft misdaan, maar door wat iemand op grond van statistische voorspellingen mogelijk zal misdoen. Vanuit het oogpunt van rechtsbescherming stuit dit op ernstige bezwaren. Risico-inschattingen gaan per definitie gepaard met fouten - voorspellingen van recidive komen in 25 tot 35 procent van de gevallen niet uit - en sterk voorspellende achtergrondfactoren - zoals etniciteit - zijn nog geen verklarende variabelen voor crimineel gedrag. Dit zegt penoloog prof. mr. Martin Moerings in zijn oratie die hij vandaag, 23 september, houdt aan de Universiteit Leiden. De oratie is getiteld Straffen met het oog op veiligheid; een onderneming vol risico's.

---

De maatschappelijke veiligheid vergroten, en risico's inperken. Dit zijn, onder druk van de publieke opinie, steeds belangrijker uitgangspunten geworden voor de strafwetgeving. Zo geeft de wetgever de rechterlijke macht steeds meer bevoegdheden om vrijheidssancties op te leggen die niet in verhouding staan tot de gepleegde daad. Iemand wordt niet meer primair gestraft om wat hij heeft misdaan, maar om wat hij, op grond van statistische kansberekeningen, mogelijk zal misdoen. Veelplegers - verantwoordelijk voor 20% van de opgeloste criminaliteit - drugsverslaafden, en bepaalde groepen allochtonen vormen dergelijke risicocategorieën.

Steeds vaker kiest de wetgever daarbij voor een maatregel in plaats van een straf. Maatregelen zijn namelijk met minder strafprocessuele waarborgen omgeven. De strafrechtelijke opvang van verslaafden (SOV) is een voorbeeld. Ook wordt momenteel een wettelijke regeling voorbereid die erop is gericht veelplegers langdurig - maximaal twee jaar - uit de roulatie te houden. De ernst van de strafbare feiten - bijvoorbeeld vijf auto-inbraken - geeft op zichzelf geen aanleiding tot een gevangenisstraf van meer dan vijf maanden, met een maatregel is langere opsluiting wel mogelijk.

Niet alleen de zwaarte, ook het doel van de vrijheidsbeperking is veranderd onder invloed van het risicodenken. Omdat de maatschappelijke veiligheid voorop staat ligt de nadruk steeds minder op de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Alleen bij sterk gemotiveerde daders wordt, met het oog op resocialisatie, gewerkt aan het criminele gedrag, met inachtneming van de persoonlijke en maatschappelijke achtergronden daarvan. Voor anderen - de meerderheid - is het opsluiting zonder franje.

Maar door deze op beveiliging gerichte risicobenadering zijn bepaalde strafrechtelijke waarborgen zwaar onder druk komen te staan, zo betoogt Moerings in zijn Leidse oratie. Niet alleen krijgt een dader de overlast van een bepaalde categorie persoonlijk in de schoenen geschoven, en wordt hij gestraft voor wat hij mogelijk zal gaan doen. Ook is de foutmarge van de statistische voorspellingen, vertaald naar individuele gevallen, groot. Afhankelijk van het soort onderzoek gaat het om een kans op fouten van 25 tot 35%. En hoe gevaarlijker het gedrag, hoe moeilijker het te voorspellen blijkt.

Bovendien zijn sterk voorspellende statistieken nog geen oorzakelijke factoren. Etniciteit, in combinatie met verslaving en recidive, is een risicofactor, maar daarmee nog geen verklarende variabele. Niet alleen is daarmee het gevaar van marginalisering van bepaalde categorieën groot, ook worden de achterliggende oorzaken - gebrekkige opleiding, weinig sociale controle - noch verdisconteerd, noch aangepakt.

In zijn algemeenheid draagt het 'sluit-ze-maar-op-beleid', gericht op het onschadelijk maken van - potentiële - criminelen, op lange termijn nauwelijks bij aan een veilige samenleving, aldus Moerings. Gerichte interventies met het oog op resocialisatie werken wel degelijk, zo blijkt uit Canadees, Brits en Nederlands onderzoek. De kans op recidive bij iemand die slechts zijn tijd heeft uitgezeten is aanzienlijk groter (62%) dan wanneer er via gerichte interventie aandacht is geschonken aan individuele en sociale tekorten (37%).

Prof. mr. Martin Moerings is als hoogleraar penologie verbonden aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Penologie ('strafkunde') is de sociaal-wetenschappelijke bestudering van de oplegging en tenuitvoerlegging van strafrechtelijke sancties.


---