Gemeente De Ronde Venen

Jaarverslag commissie voor Bezwaar- en beroepsschriften 2001 en 2002 23-09-2003

De gemeente De Ronde Venen kent een onafhankelijke commissie die advies uitbrengt over bezwaarschriften die worden ingediend tegen besluiten van het gemeentebestuur. Deze commissie heeft onlangs een jaarverslag uitgebracht over de jaren 2001 en 2002. Het verslag bevat een overzicht van het aantal bezwaarschriften dat in deze jaren is ingediend en de onderwerpen waarop zij betrekking hadden. Verder gaat de commissie in op haar bevindingen naar aanleiding van de behandelde bezwaarschriften.

De commissie is opgesplitst in een algemene kamer en een sociale kamer. Het aantal bezwaarschriften dat om advies voor de algemene kamer is gebracht, is in 2002 licht gedaald ten opzichte van 2001: van 110 naar 98. De meeste bezwaren zijn ingediend tegen verleende bouwvergunningen en/of vrijstellingen van het bestemmingsplan (24 keer) en tegen verkeersbesluiten (16 keer).

Beoordeling van de bezwaarschriften 2001 2002
Niet-ontvankelijk 11 8
Ongegrond 47 51
Ten dele gegrond 9 -
Gegrond 11 5
Ingetrokken 23 29
Aangehouden / in behandeling 9 5
Totaal 110 98

Het aantal bezwaarschriften dat door de sociale kamer is behandeld, is in 2002 gestegen ten opzichte van 2001: van 18 naar 29. De toename is voornamelijk veroorzaakt door een beëindiging van de jaarlijkse vervoersvergoeding op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten.

Beoordeling van de bezwaarschriften 2001 2002
Niet-ontvankelijk - 2
Ongegrond 5 2
Gegrond 4 -
Gedeelteijk (on)gegrond 5 1
Nieuw besluit - 4
Geen advies over bezwaarschriftl 4 20
Totaal 18 29

De commissie is van oordeel dat bezwaarschriften tegen besluiten op grond van de Algemene bijstandswet en de Wet voorzieningen gehandicapten sneller behandeld dienen te worden dan nu het geval is. Hetzelfde geldt voor bezwaarschriften tegen besluiten in bouw- en handhavingszaken. De gemeente zal haar best doen om hieraan tegemoet te komen.

De commissie heeft verder een aantal aanbevelingen van algemene aard gegeven. Zo heeft de commissie vastgesteld dat de gemeente in de weliswaar onverplichte publicatie van verleende bouwvergunningen onjuiste voorlichting verschafte. Aangegeven werd dat binnen 6 weken na publicatie van de vergunning bezwaar gemaakt kon worden, terwijl dit moet zijn: zes weken na toezending van het besluit aan de aanvrager. De gemeente heeft de publicaties toen aangepast door de verzenddatum op te nemen.
Verder heeft de commissie het college van B & W in overweging gegeven om de beleidsregels voor het verlenen van parkeerontheffingen te publiceren. Aan deze aanbeveling is inmiddels gevolg gegeven. Ook de motivering van kapvergunningen vraagt aandacht. Meermalen was de commissie na bestudering van de stukken van oordeel dat het besluit niet deugdelijk was gemotiveerd, terwijl tijdens de zitting uit de mondelinge toelichting van de gemeentelijke vertegenwoordiger wel degelijk een goede motivering aan het besluit ten grondslag lag. Het motiveringsgebrek kon daarmee in de beslissing op bezwaar worden hersteld. De aanbeveling van de commissie om het gemeentelijk kapbeleid schriftelijk vast te leggen wordt door de gemeente overgenomen. Er is een bomennotitie in voorbereiding.

Het jaarverslag wordt ter inzage gelegd voor de raadscommissie ABZ.