Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

23 september 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Stedenbouwkundigplan Het Zand
De nieuwe woonwijk Het Zand wordt een wijk waarin veel bestaande landschappelijke elementen zoals bomen, sloten, tuinen, boerderijen en archeologische vindplaatsen behouden blijven. De aanwezige huizen zorgen met hun tuinen aan het lint voor een extra groene uitstraling. Van 2004 tot 2008 worden in dit deelgebied circa 4.200 woningen in uiteenlopende prijsklassen gerealiseerd. De bouw van de eerste woningen is gepland voor de zomer van 2004, de oplevering van de eerste woningen voor begin 2005.

Dit staat in het stedenbouwkundig plan Het Zand, dat het college heeft vastgesteld.

Het Zand ligt centraal in Leidsche Rijn en grenst in het westen aan het Leidsche Rijn Park, in het zuiden en oosten hoofdzakelijk aan Parkwijk en in het noorden aan de noordelijke Stadsas. Het woningaanbod is divers: van een sterk stedelijke en compacte bebouwing rondom de spoorzone tot vrijstaande woningen op ruime kavels omgeven door het groen. Elke buurt in Het Zand krijgt zijn eigen karakter.

De bestaande elementen zijn in Het Zand een belangrijke inspiratiebron geweest voor de stedenbouwkundige uitwerking. De oorspronkelijke linten maken een vanzelfsprekend onderdeel uit van de wegenstructuur. De loop van de Oude Rijn, die gedeeltelijk nog aanwezig is, is aanleiding voor het maken van een prachtige singel. Een aantal vletsloten in het westen van het Zand is ingepast in de nieuwe verkaveling. Op de archeologische vindplaats komt een park, waar ook enkele historische elementen uit het glastuinbouwgebied worden ingepast, zoals de onlangs gerestaureerde schoorsteen van een oud kassencomplex.

Aan de randen van Het Zand heeft de nieuwe wijk te maken met een grotendeels vastgelegde omgeving. Het zuidoostelijk deel van het plangebied is de afronding van Parkwijk. Voor de structuur van het westelijk gedeelte is het Leidsche Rijn Park in sterke mate bepalend. Alle straten in de oost-west richting zijn zodanig gelegen, dat zij loodrecht op het park uitkomen. In het noorden wordt de Stadsas bepalend ingericht als een boulevard met een stedelijk karakter.


2. Visie op ontwikkeling stationsgebied Lunetten. Het Furkaplateau krijgt in de nabije toekomst een prominente plek in de wijk Lunetten. De gemeente heeft een concept-visie ontwikkeld voor het plein bij station Lunetten. Aanleiding voor het opstellen van de visie is een verzoek van het zalencentrum Aristo om mee te werken aan uitbreiding van het complex. Daarnaast maken de plannen voor spoorverdubbeling en de aanleg van een Randstadspoorhalte Lunetten een samenhangende benadering van de ruimte rond het Furkaplateau gewenst.

In de conceptvisie krijgt het Furkaplateau een pleinwand aan de kant van het spoor. In een multifunctioneel gebouw van 65 meter lang en 6 tot 8 verdiepingen hoog komen 52 woningen, de uitbreiding van het zalencentrum en op de gegane grond horeca en dienstverlenende bedrijven, die passen bij een stationsplein. Het huidige station verschuift richting stad. De ingang blijft aan het Furkaplateau. Aan de kant van zalencentrum Aristo komen parkeerplaatsen, bushaltes en wachtplaatsen. Onder het nieuwe gebouw langs het spoor en deels onder het plein komt een parkeergarage.

Het is de bedoeling om de verschillende functies zoveel mogelijk samen te brengen op de as die vanaf het winkelcentrum Lunetten via de Hondrug naar het Furkaplateau loopt. In die as komt ook de nieuwe fietstunnel onder het spoor, die in plaats komt van de oude fietsverbinding in het verlengde van de Furkabaan. De oude fietstunnel wordt gereserveerd voor een mogelijke auto- en busverbinding naar de Lunettendriehoek. De hoofdfietsroute die nu langs het spoor over de Wadden loopt wordt verplaatst naar de Brennerbaan. Hoewel geen onderdeel van de visie, maakt het gekozen ruimtelijk model het mogelijk om de ecologische verbinding te verbeteren bij de kruising van het spoor en de Oud Wulvenbroekwetering.

Bij het opstellen van de ruimtelijke visie hebben de volgende invalshoeken een rol gespeeld.
* Vanuit het wijkbelang is gekeken naar een aantrekkelijk, sociaal veilig, openbaar gebied, met extra woningbouw en een versterking van de as winkelcentrum Lunetten-NS-station.
* Vanuit stedelijk functioneel oogpunt bestaat het streven om het gebied rond stations te verdichten en economisch te versterken in aansluiting op de spoorverdubbeling en Randstadspoor.
* Meegewogen heeft het afdekken van financiele risico's en het benutten van mogelijkheden om voor de stad wat te verdienen.
* Het faciliteren van het uitbreidingsverzoek van Aristo. De concept-visie Furkaplateau is door het college van burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak. Na het verwerken van alle reacties wordt de visie definitief vastgesteld. In het kader van de spoorverdubbeling en de aanleg van de Randstadspoorhalte wordt hard gewerkt aan een Defintief Ruimtelijk Ontwerp (DRO) waarbij ook de visie Furkaplateau wordt betrokken.


3. Subsidie voor VVV en UBT
De jaarlijkse subsidie aan de VVV Utrecht en het Utrechts Bureau voor Toerisme is vastgesteld. VVV Utrecht ontvangt structurele subsidie voor het verzorgen van informatieve en receptieve taken. Hiervoor is aan de VVV Utrecht in 2003 een subsidie toegekend van EUR 362.403,19.

Het Utrechts Bureau voor Toerisme ontvangt subsidie voor toeristische marketing en promotie van de stad Utrecht. Sinds 2001 wordt de subsidie aan het Utrechts Bureau voor Toerisme toegekend op basis van budgetfinanciering. Dat betekent dat de gemeente bepaalt aan welke specifieke projecten zij een bijdrage wil leveren. Voor uitvoering van de geselecteerde projecten ontvangt het Utrechts Bureau voor Toerisme voor 2003 een subsidie van EUR 146.412,52.


4. Zoektocht nieuwe locatie gecontroleerde heroïneverstrekking Voor de zoektocht naar een definitieve locatie voor gecontroleerde verstrekking van heroïne gaat het college de raad vragen een investeringskrediet van EUR 1.171.500 beschikbaar te stellen. Het krediet zal gebruikt worden voor het vinden en in het gebruik nemen van een nieuwe locatie, dat wil zeggen voor een verbouwingsplan, het regelen van contracten en vergunningen, het omgevingsbeheer en de communicatie met omwonenden. Ook bij het selecteren van een nieuwe locatie hecht het college aan zorgvuldige informatie en goed overleg met omwonenden.

Een nieuwe locatie is nodig omdat voor de Kaatstraat een tijdelijk vrijstelling is verleend o.g.v. de wet Ruimtelijke Ordening. Bovendien zijn afspraken gemaakt met omwonenden in de buurt dat de verstrekking op de Kaatstraat uiterlijk in augustus 2004 beëindigd wordt.

Het college wil doorgaan met gecontroleerde verstrekking van heroïne als medicijn aan verslaafden. Het past in het tweesporenbeleid dat de gemeente voorstaat: effectieve hulpverlening aan verslaafden waardoor de leefbaarheid en de veiligheid in de stad verbeterd.

Utrecht is een van de zes steden die sinds 2000 meedoet aan het experiment heroïneverstrekking onder medisch toezicht. Dat experiment liep in 2002 af en is daarna verlengd met het oog op definitieve besluitvorming door het kabinet. De vooruitzichten daarop zijn gunstig. Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet bevat de passage dat de gecontroleerde verstrekking van heroïne in de huidige omvang zal kunnen worden voortgezet.