Gemeente De Ronde Venen

Bouw van 20 appartementen van gemiddeld 180.000 euro in Kerkelanden 23-09-2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met een plan van projectontwikkelaar Vink & Veenman om in Kerkelanden (Vinkeveen) 20 appartementen te bouwen met een gemiddelde verkoopprijs van 180.000.

Exclusief balkons en bergingen zullen de appartementen circa 80 m2 en drie kamers groot zijn. Deze appartementen worden gebouwd op de begane grond en de eerste etage. Het gebouw wordt van een lift voorzien. Alle appartementen krijgen een ruim terras dan wel tuin op de begane grond. De woningen zullen zo veel mogelijk worden gebouwd volgens de eisen van Woonkeur. Dit is een samenvoeging van de eisen van Politiekeurmerk Veilig Wonen, het Seniorenlabel en de eisen vanuit de landelijke organisatie van de Vrouwen Advies Commissies.

Overigens worden voornamelijk op de bovenste verdieping (derde bouwlaag) van het appartementen-gebouw nog 10 appartementen gebouwd met prijzen tussen 235.000 en 285.000.
Verder worden in Kerkelanden 18 twee-onder-één-kapwoningen gebouwd met een verkoopprijs van maximaal gemiddeld 431.000. Het bouwplan voor zowel de appartementen als de twee-onder-één-kapwoningen (totaal 48 woningen) wordt gekenmerkt door flauwe daken met ruime overstekken, veel rood metselwerk waaronder ook de borstweringen van de terrassen en galerijen en de tuinmuren.

De start van de verkoop is gepland rond de jaarwisseling. De bouw gaat naar verwachting van start op 1 mei 2004, afhankelijk van de verkrijging van vergunningen.

Met het besluit voor de bouw van de relatief goedkope appartementen volgt het college van B&W het door de gemeenteraad hierover in september 2002 nadrukkelijk gedane verzoek. Om deze woningprijzen marktconform te kunnen realiseren, heeft het college ingestemd met een verlaging van de prijs voor de te verkopen grond ten opzichte van de grondexploitatie van 200.000. De verwachting is dat het totale resultaat van de grondexploitatie desondanks positief blijft.

De gemeenteraad zal bij de herziening van de grondprijs worden betrokken tijdens de jaarlijkse herziening van de grondexploitatie. Het besluit zal, voorzien van motivatie ter inzage worden gelegd voor de komende bijeenkomst van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening c.a.