Gemeente Hoogeveen

24 september 2003

* Nieuwe gemeentegids uitgebreider dan ooit *
* Verspreiding gemeentegids *

* Collecten *

* Bouw DOC Kaas vordert gestaag *

* Besluiten B&W *

* Zaterdag 4 oktober Erflandendag *

* Loop mee op Wereld Hartdag *

* Kindermaand *

* Subsidieaanvragen sportorganisaties moeten voor 1 oktober binnen zijn *

+ Ontwerp-bestemmingsplan Wolfsbos, deelplan "Leeuweriklaan" *
+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de
+ Ingekomen bouw- en sloopaanvragen * Gids wijdt apart hoofdstuk aan Buurtbeheer
Nieuwe gemeentegids uitgebreider dan ooit
De nieuwe gemeentegids van Hoogeveen is klaar! Deze derde gemeentegids is samen met City & Tourist Promotions gemaakt. Naast de standaardinformatie, zitten er in de gids natuurlijk enkele nieuwe onderdelen.

Nieuw is een apart hoofdstuk over Buurtbeheer. De gemeente is trots op dit unieke model voor het technische en sociale beheer van de Hoogeveense wijken en dorpen.

Daarnaast is er speciale aandacht voor nieuwbouwwijk Erflanden en de metamorfose van Krakeel. Erflanden krijgt steeds meer gestalte. De nieuwe Vlinderbrug verbetert de aansluiting voor fietsers en voetgangers met de naastgelegen wijk De Weide.

De ingrijpende vernieuwing van Krakeel is te volgen via de website www.krakeel.nl . Op deze site en in het Infocentrum in De Grote Beer vindt u informatie over de ambitieuze plannen voor de wijk.

Omslag gids

De omslag van de gids laat het contrast tussen de dynamische stad Hoogeveen en de mooie rustige omgeving zien. Op Buitenvaart verrijst het indrukwekkende zuivelcomplex van DOC. Oud en nieuw gaan samen in de Schutstraat, met de Hoofdstraat en de onlangs nieuw ingerichte Grote Kerkstraat, het winkelhart van Hoogeveen. Daarnaast het fraaie oude sleutelhuisje in Stuifzand.Eén van de prachtige dorpen rond Hoogeveen.

Levendige samenleving

De levendige samenleving in Hoogeveen blijkt uit de talloze adressen van onder andere maatschappelijke instellingen, verenigingen, sportclubs, huisartsen, media, kerken en postkantoren die in de gids staan. Natuurlijk ontbreekt de gemeentelijke informatie niet. In de gids staan kaarten van alle kernen en foto's met adressen van alle raadsleden.

Meer weten over Hoogeveen

Wilt u nog meer weten over Hoogeveen: kijkt u dan eens op www.hoogeveen.nl. Via www.hoogeveen.nl/gemeentegids kunt u de adressen van de maatschappelijke instellingen en verenigingen ook raadplegen.

Verspreiding gemeentegids

Zaterdag 20 september is een begin gemaakt met de huis aan huis verspreiding van de nieuwe gemeentegids. De verspreiding wordt deze week afgerond. Alleen mensen die een Nee/Nee-sticker op de brievenbus hebben, krijgen geen gemeentegids in de bus. Zij kunnen een exemplaar afhalen in het voorlichtingscentrum in het raadhuis. Voor vragen of opmerkingen over de nieuwe gemeentegids kunt u eveneens contact opnemen met het voorlichtingscentrum, telefoon 291256, e-mail gemeente@hoogeveen.nl. Ook als u op 1 oktober nog geen gids ontvangen heeft, kunt u het voorlichtingscentrum benaderen. De vele adresgegevens (huisartsen, sportverenigingen, enzovoort) in de gemeentegids zijn ook op internet te vinden via www.hoogeveen.nl/gemeentegids.

Mist u iets in de gemeentegids of wilt u graag iets veranderd zien, laat u het de gemeente dan vooral weten. De samenstelling van de gemeentegids voor volgend jaar is alweer begonnen. De gemeenteraad vergadert morgen in de Raadszaal van het gemeentehuis. De vergadering die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staan onder andere de volgende punten:
Oud papier
Donderdag 25 september
Het Blokland. Het oud papier wordt opgehaald van 18.00 t/m 20.00 uur. U kunt het papier ook vanaf 18.00 uur naar een container op het evenemententerrein aan de Mr. Kosterweg brengen. Dinsdag 30 september
Het Spectrum. Vanaf 18.30 uur wordt het papier door de kraakperswagen opgehaald.
Trouwen op Internet
Via de website van de gemeente kunt u deze week één huwelijksplechtigheid volgen.
Vrijdag 26 september om 14.30 uur trouwen Carinus Davind Wim Annen en Judith Désirée Giethoorn. Om deze huwelijksvoltrekking rechtstreeks te kunnen volgen gaat u naar www.hoogeveen.nl en klikt u op het cameraatje in de oranje balk.
Collecten
Deze week collecteren vrijwilligers voor de Nationale Collecte Verstandelijke Gehandicapten Volgende week wordt er gecollecteerd voor de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren

Bouw DOC Kaas vordert gestaag

De bouw van kaafaabrief DOC op Buitebvaart in Hoogveen vordert gestaag. Een groot aantal water- en kaasmelktanks bepalen inmiddels de 'skyline' van industrieterrein Buitenvaart.

Onlangs boog de bestuursrechter zich over de bewaren tegen de komst van DOC. De bestuursrechter heeft een beroep tegen enkele besluiten aangaande de bouw van de DOC-zuivelfabriek op Buitenvaart gegrond verklaard. Volgens de rechtbank is in de voorbereiding van de besluiten 'een onzorgvuldigheid geslopen'. De rechter is daarom van oordeel dat de gemeente nieuwe besluiten moet nemen. Ze moeten beter gemotiveerd worden. Het gaat om een formele uitspraak die de werkzaamheden van DOC niet belemmert.

De gemeente beraadt zich over het rechtzetten van deze 'onzorgvuldigheid'. De bouwactiviteiten van DOC gaan gewoon door. De procedures veranderen daar niets aan. De gemeente verwacht dat de nieuwe besluiten de voortgang voor DOC niet belemmeren."

Besluiten B&W

De wekelijkse openbare besluiten van het college van burgemeester en wethouders zijn sinds vorige week voor iedereen in te zien. De besluiten van vorige week omvatten onder andere de reactie van de gemeente op de inspraak over het plan voor veertien patiobungalows aan de Leeuweriklaan. Verder heeft het college besloten de verenigingen van eigenaren van de flatgebouwen aan de Capella een voordelige lening toe te wijzen uit een landelijk stimuleringsfonds. De lening is bestemd voor de vervanging van kozijnen.

U kunt de wekelijkse openbare besluiten inzien via www.hoogeveen.nl/benwen in het voorlichtingscentrum in het raadhuis.

Het laatste nieuws over woningen, openbaar groen en wegen

Zaterdag 4 oktober Erflandendag

Zaterdag 4 oktober is het Erflandendag in Hotel Tulip Inn aan de Mathijsenstraat in Hoogeveen. U bent van harte welkom van 10.30 uur tot 15.30 uur. Projectontwikkelaars presenteren de nieuwste woningtypes en u krijgt allerlei informatie over de wijk. Voor de kleintjes is er een knutselhoek en een stand met kuikentje en konijntjes, want het is ook Dierendag.

Bustochten

Er zijn drie bustochten met gids door de wijk. U kunt om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur opstappen bij het hotel. Tijdens deze bustocht krijt u allerlei informatie over het openbaar groen, de wegen en de filosofie achter de wijk.

Meer informatie

Meer informatie over Erflanden vindt u op de website www.erflanden.hoogeveen.nl. Ook kunt u bellen met het Voorlichtingscentrum, telefoon: 0528- 291256

Breng een ander in beweging door zelf te bewegen

Loop mee op Wereld Hartdag

De Nederlandse Hartstichting houdt zondag 28 september in het kader van Wereld Hartdag de jaarlijkse 'Hartstocht'. Met dit loopevenement vraagt de stichting aandacht voor een gezonde leefstijl met meer lichaamsbeweging.

De Hartstocht is leuk en gezond voor uw lichaam. Daarnaast steunt u het werk van de Nederlandse Hartstichting. Met de opbrengst financiert zij andere projecten op het gebied van bewegen en gezondheid. Door zelf te bewegen brengt u een ander in beweging.

Deelname

Deelname kost 2,50. Kinderen onder de twaalf jaar betalen 1,=. Er zijn drie verschillende routes. De 10 en 15 km start tussen 11.00 en 12.00 uur. De 5 km start om 12.00 uur. Startplaats is bij The Total Workout, Pesserstraat 33 in Hoogeveen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.sportiefwandelen.nl

Oktobermaand kindermaand

In oktober doen 42 instellingen in Drenthe de deuren open voor kinderen van de basisschool. Op zaterdag 4 oktober gaat Oktobermaand Kindermaand van start. Voor kinderen op de basisschool is de toegang gratis. Ook op zondag 5 oktober en de drie zondagen daarna is de toegang gratis voor de kinderen. Doel van de actie is kinderen kennis laten maken met kunst en cultuur in Drenthe.

Burgemeesteractie

Vandaag heeft burgemeester Urlings het startsein gegeven voor Oktobermaand Kindermaand. De eerste exemplaren van het programmaboekje heeft hij uitgedeeld op basisschool De Hoeksteen in Nieuwlande.

Eerste editie

Vorig jaar is Oktobermaand Kindermaand van start gegaan. Tijdens de eerste editie brachten meer dan 5700 kinderen een bezoek aan ruim 30 deelnemende instellingen in heel Drenthe. Dit jaar hebben 42 instellingen zich aangemeld. De organisatie hoopt op 7500 kinderen.

Het boekje met het volledige programma is verkrijgbaar bij VVV's en bibliotheken. Meer informatie vindt u op de website www.oktobermaandkindermaand.nl .

Subsidieaanvragen sportorganisaties moeten voor 1 oktober binnen zijn

Tot woensdag 1 oktober kunnen sportorganisaties bij Provincie Drenthe subsidie aanvragen voor evenementen in 2004. Deze subsidie komt uit de regeling topamateursportevenementen 2004. Provincie Drenthe heeft tot 2005 jaarlijks 23.000 subsidie beschikbaar voor de stimulering van deze evenementen.

Criteria

Het evenement moet aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie:

* amateurtopsporters moeten zich kunnen meten met andere sporters op (inter)nationaal niveau,

* het evenement moet een brede uitstraling hebben qua publiek en publiciteit

* het evenement moet activiteiten bevatten die mensen stimuleren om te gaan sporten (Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van clinics of sportieve activiteiten voor jongeren)
* de organisatie moet laten zien hoe zij vrijwilligers bij het evenement betrekt.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling kunt u vinden op de website van de provincie Drenthe, www.drenthe.nl. Ook vindt u op de website een aanvraagformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Hennie Peters, beleidsmedewerker Sport van de provincie Drenthe, telefoon (0592) 36 59 21 (op dinsdag niet aanwezig). het verslag in het Torentje verschenen. Deze week hoofdstuk 8 Samenwerking met andere gemeenten.
keuken hoort wijd open te staan. Het complete verslag is - zolang de voorraad strekt - gratis verkrijgbaar bij het Voorlichtingscentrum in het raadhuis. Ook is het verslag te downloaden via www.hoogeveen.nl/burgerjaarverslag. Op de website en in het Burgerjaarverslag vindt u een reactiebon. U kunt daarmee suggesties doen voor verbeteringen van het verslag voor de komende jaren.

Samenwerking met andere gemeenten

Besturen moet nogal eens over gemeentegrenzen heen. Daarom werkt de gemeente voor de uitvoering van een aantal taken samen met andere gemeenten. Daarvoor zijn vaak speciale organisaties in het leven geroepen, 'gemeenschappelijke regelingen' geheten. Soms zijn daar ook andere overheden bij betrokken, zoals de provincie. Hieronder een overzicht van enkele instellingen en organisaties die samenwerken met de gemeente.

GGd Drenthe

De GGd Drenthe (gemeenschappelijke gezondheidsdienst) is het resultaat van een schaalvergroting van regionaal naar provinciaal niveau. Dit jaar is de organisatie met haar werkzaamheden begonnen. Het is nog niet duidelijk of de bedoelde effecten van de schaalvergroting worden gerealiseerd.

BANN

De Bestuursacademie Noord-Nederland (BANN) is het kennis- en opleidingscentrum voor het openbaar bestuur in het noorden. De BANN heeft een aantal taken geprivatiseerd vanwege kostenbeheersing en verbetering van dienstverlening. Ook hier zijn de effecten nog niet in beeld.

RBD

De Regionale Brandweer Drenthe (RBD) maakt beleid voor rampenbestrijding en bovenlokale brandveiligheidszaken. Burgemeester Urlings is voorzitter. Er is een nauwe samenwerking met de plaatselijke brandweerkorpsen in Drenthe. Het voorkomen van ongevallen en rampen wordt steeds belangrijker.

GHOR

De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) regelt onder meer het ambulancevervoer in Drenthe. Ook hier is schaalvergroting de tendens, met name op uitvoerend niveau. "Voorwaarde is wel dat beschikbaarheid en tijdige bereikbaarheid van geneeskundige hulp verzekerd blijven."

Alescon
Het werkvoorzieningschap Alescon voert voor de gemeenten in Drenthe niet alleen de Wet sociale werkvoorziening uit, maar ook de Wet inschakeling werkzoekenden. De organisatie probeert zoveel mogelijk marktconform te opereren.

"Uiteindelijk moet dit ten goede komen aan de bijdragen die de gemeenten jaarlijks beschikbaar stellen aan Alescon. Wat de gemeente meer kwijt is aan plantsoenonderhoud door Alescon, moet zij dus minder kwijt zijn aan de bijdrage voor de gemeenschappelijke regeling. De gemeente dient dit kritisch te volgen."

Recreatieschap

In het Recreatieschap Drenthe wordt het toeristisch beleid voor Drenthe besproken tussen de Drentse gemeenten.

"De toeristische samenwerking met andere gemeenten in de regio zou meer inhoud kunnen krijgen, onder andere via het Recreatieschap. Dit kan zeker als de ambities van dit Hoogeveense college tot uitvoering komen. Overigens proberen we eind 2003 een nota uit te brengen over recreatie en toerisme."

Muziekschool

De Muziekschool in Hoogeveen is nu nog een gemeenschappelijke regeling samen met gemeente De Wolden. Er zijn ideeën voor samenwerking tussen de Muziekschool en het Centrum voor Kunstzinnige Vorming (CKV). Daarbij zou een stichtingsvorm kunnen passen. Hoogeveen en De Wolden zouden de stichting structureel kunnen subsidiëren.

"Het college vindt de stichtingsvorm een goed idee. De bal ligt nu bij de twee organisaties om de ideeën verder uit te werken."

Samenwerkingsverband Zuidwest-Drenthe
Het Samenwerkingsverband Zuidwest-Drenthe is na de herindeling gehandhaafd. Het voert namelijk nog een wettelijke taak uit op het gebied van volkshuisvesting. Binnen het bestuur is een discussie gaande over opheffing. De individuele gemeenten kunnen de taak ook zelf doen.
Mededelingen
het bepaalde in artikel 3:44 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij op 22 september 2003 vergunningen ingevolge de Wet Milieubeheer hebben verleend naar aanleiding van de aanvragen van:
* De heer R. Neutel, voor het veranderen c.q. de verandering van een veehouderijbedrijf, gelegen aan Nijstad 11a te Hoogeveen;
* VEPA B.V., voor een nieuwe de gehele inrichting omvattende vergunning voor het produceren van kantoor- en projectmeubelen, gelegen aan de Industrieweg 31 te Hoogeveen.

De vermelde besluiten zijn ten opzichte van de eerder ter inzage gelegde ontwerpen niet gewijzigd.

Aan de besluiten zijn voorschriften verbonden ter bescherming van het milieu.

De besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 25 september 2003 tot en met 6 november 2003 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (Compagnieshuis). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken ook buiten kantooruren worden ingezien, namelijk op woensdagen van 17.00 tot 20.00 uur. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken dient u hiervoor tijdens kantooruren een afspraak te maken met de afdeling Milieu (telefoonnummer 291603).

Op grond van het bepaalde in de artikelen 20.1, lid 1, 20.6 en 20.7 van de Wet Milieubeheer en artikel 6:7 van de Algemene Wet Bestuursrecht staat tot en met 6 november 2003 beroep open bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor:

a. Degenen die overeenkomstig de artikelen 3:24 of 3:25 van de Algemene Wet Bestuursrecht schriftelijk dan wel mondeling bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit. b. De adviseurs die overeenkomstig artikel 3:23 van de Algemene Wet Bestuursrecht advies hebben uitgebracht over het ontwerp-besluit.
c. Degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.
d. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit.

De besluiten worden na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voor deze datum bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.

Indien de besluiten tevens betrekking hebben op het oprichten of veranderen van een inrichting, dat tevens is aan te merken als bouwen in de zin van de Woningwet, dan worden de vergunningen ingevolge het bepaalde in artikel 20.8 van de Wet Milieubeheer niet eerder van kracht dan nadat de betrokken bouwvergunning is verleend.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Ontwerp-bestemmingsplan Wolfsbos, deelplan "Leeuweriklaan"

Het plangebied is gelegen in de wijk Wolfsbos en ligt ingeklemd tussen de bestaande woningen aan de Buizerdlaan en de Leeuweriklaan in Hoogeveen. Het gebied wordt aan de noordzijde begrensd door de zuidoever van de waterpartij gelegen langs de Buizerdlaan. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de centrale ontsluitingsweg Leeuweriklaan. De oostzijde van het plangebied wordt begrensd door de perceelsgrens van het politiebureau. De zuidzijde van het plangebied wordt begrensd door de Leeuweriklaan. Doel van het plan is om 14 grondgebonden levensbestendige woningen, uitgevoerd als patiobungalows, mogelijk te maken.

Het ontwerp-bestemmingsplan kunt u vanaf donderdag 25 september 2003 gedurende 4 weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Op verzoek kan het ontwerp-bestemmingsplan tijdens deze termijn ook op dinsdagen buiten de reguliere openingstijden worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het Raadhuis. Degene die hiervan gebruik wenst te maken kan zich wenden tot de heer R.D.V. Molenaar van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel. 0528-291698). Gedurende de termijn van terinzagelegging kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent dit ontwerp-bestemmingsplan schriftelijk bij de gemeenteraad indienen. Het adres is Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft kapvergunningen verstrekt aan:
* C. Kroezen, voor een berk staande aan de voorzijde van Christinalaan 20 in Nieuwlande

* De gemeente, voor 2 meelbessen en een haagbeuk staande bij de drie flats aan de Alteveerstraat in Hoogeveen
van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan 1^e uitwerkingsplan Schutlanden-West ten behoeve van de aanleg van een fiets- en voetpad tussen de Schuttevaer en de Zuidwoldigerweg.

Door de realisering van de woonwijk Erflanden is het noodzakelijk om een duidelijke en veilige fiets- en voetgangersverbinding te realiseren, door de groenstrook tussen de wijken Kattouw en Schutlanden, van Erflanden naar winkelcentrum De Weide, de overige wijkvoorzieningen en het Steenbergerpark. De aanleg zal naar verwachting in drie of vier fases worden uitgevoerd. De eerste fase van deze verbinding tussen de Hoogeveensche Vaart en de Schuttevaer is gerealiseerd.

De huidige vrijstellingsprocedure betreft de tweede fase, het gedeelte tussen de Schuttevaer en de Zuidwoldigerweg. Over de gehele route zal een fiets- en voetpad direct grenzend aan elkaar worden aangelegd. De bestaande groenstrook zal gedeeltelijk heringericht moeten worden. Naast de nieuw aan te leggen padden, moeten enkele bestaande paden verlegd of verwijderd worden. De bestaande vijver in het traject blijft in zijn huidige vorm gehandhaafd.

Het plan kunt u met ingang van 25 september 2003 gedurende vier weken inzien bij de centrale balie van de sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Ingekomen bouw- en sloopaanvragen

Lichte bouwaanvragen

* Raak Bouw, vergroten van een bedrijfshal, Pascalstraat 12
* Scheper H., vergroten van een garage, Gijsselterweg 2a, Fluitenberg

* Zwart L., plaatsen van een dakkapel op de woning, Grootslag 8, Pesse

* Vademo Vastgoed B.V., plaatsen van een carport, Reviusplein 37 Reguliere bouwaanvragen

* Hulzentop L., plaatsen van een carport, Jos van Aalderenlaan 30
* G. Koster en Zn. V.O.F., bouwen van een paardestal en vergroten van de opslagruimte, Coevorderstraatweg 32, Noordscheschut
* Steege ter H., bouwen van een woning en garage, Eenendertigste Wijk-Zuid 29, Hollandscheveld

* Zwiggelaar F., plaatsen van een carport en kap, Bernhardlaan 53,
* Soldaat G., verbouwen van een schoolgebouw, Beukemastraat 44
* Boer A., verbouwen van een woning, Coevorderstraatweg 21, Noordscheschut

Reguliere bouwaanvragen eerste fase
* Drents-Overijsselse CooperatieBA, oprichten van een neutralisatietank, Mr.Cramerweg, Buitenvaart 2
* Drents-Overijsselse Cooperatie B.A., bouwen van een ketelhuis boven de RMO-plaat van het zuivelpark, Mr. Cramerweg, Buitenvaart
---

* Drents-Overijsselse CooperatieB.A., oprichten van een kaasopslag, Mr. Cramerweg, Buitenvaart 2

* Kappa Twincorr, verwijderen van asbest houdende dakplaten, Industrieweg 17

* Overduin J.A., wijzigen van een garagegevel, Pijlkruid 3
* Jonge de, bouwen van een bijkeuken, Veldbrake 28, Pesse
* Hoogeveen Yachting B.V., uitbreiden van een overkapping, Dr. Anton Philipsstraat

* Diaz Leon J.L., plaatsen van een carport, Julianastraat 16
* Zomer A., bouwen van een tuinschuur, Hollandscheveldse opgaande 62, Hollandscheveld

* Robben R.M., uitbreiden van een woning, De Karn 18
* Autodrôme Hoogeveen, bouwen van een showroom en garage, Parmentierstraat 6a

* Duinkerken-Kraan W.C.J., uitbreiden van een fysiotherapiepraktijkruimte, Tamboerlaan 319
* Ten Hoeve Supermarkten B.V., uitbreiden en wijzigen van een magazijn en garageboxen, Zuideropgaande 2, Hollandscheveld
* Caravan Centrum Hoogeveen B.V., bouwen van een opslagruimte, Edisonstraat 24

* Beheermaatschappij Ter Steege B.V., uitbreiden van een timmerfabriek, Europaweg 10

Reguliere bouwvergunning tweede fase
* Vereniging voor /Prot. Chr. Onderwijs, uitbreiden van een onderwijsgebouw, Schweitzerstraat 21

Lichte bouwvergunningen van rechtswege
* Heemstra M., uitbreiden van een woning, Pijlkruid 7
* Herbers M.C.A.J., bouwen van een serre, Hoogeveenseweg 35, Pesse