Provincie Noord-Brabant


Voorbeeldregeling vastgesteld

Tijdelijke huisvesting ouderen en zorgvragers in bijgebouwen mogelijk

Mensen die hun ouders of anderen die verzorging nodig hebben tijdelijk woonruimte in bijvoorbeeld een aangepaste garage willen bieden, krijgen daarvoor de gelegenheid. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een "voorbeeldregeling huisvesting mantelzorg" vastgesteld en aan de Brabantse gemeenten gezonden. De regeling is ontworpen naar aanleiding van een discussie in de gemeente Boekel over een vergelijkbare gedoogregeling.

Het eenvoudigweg aanbieden van woonruimte in de bestaande eigen woning aan ouders of anderen is al langer mogelijk. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om een bijgebouw zoals bijvoorbeeld een garage te gebruiken als tijdelijke woonruimte. Deze zogenaamde 'afhankelijke woonruimte' moet dienen voor de opvang van iemand met een aantoonbare vraag naar verzorging.

Een gemeente kan, op grond van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, een vrijstellingsbepaling in het bestemmingsplan opnemen. Er worden voorwaarden gesteld ten aanzien van de ligging, de omvang en de veiligheid van het bijgebouw. Ook moet het nadrukkelijk gaan om een tijdelijke situatie. Indien de noodzaak voor zorg vervalt door verhuizing of anderszins, moet het gebruik als woonruimte beëindigd worden. De Brabantse gemeenten kunnen de 'voorbeeldregeling huisvesting mantelzorg' toepassen in hun bestemmingsplannen.