Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:
G.J. Rodenburg
Koninginneweg 111
2411 XM Bodegraven

RABO rek. : 39.88.14.325

E-mail : info@beterbodegraven.nl

jaap.arens@planet.nl

Url : www.beterbodegraven.nl

P E R S B E R I C H T

Bodegraven, 23 september 2003

betreft: sportcentrum "De Kuil"

Sinds begin 2001 wordt een discussie gevoerd inzake de toekomst van de voorzieningen binnen Bodegraven. Een aantal grote instellingen zoals het culturele centrum "het Evertshuis" en het zwembad "De Kuil" ontvangen van de gemeente jaarlijks veel geld om deze voorzieningen in stand te houden. Helaas constateren wij dat sommige instellingen financieel de zaken niet goed op orde hebben waardoor een aantal daarvan de financiële eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Bovendien is het duidelijk dat de "rek" uit de financiële mogelijkheden van de gemeente is. Zij moet dus extra zorgvuldig omgaan met haar financiële middelen. De eurocent kan maar één keer uitgegeven worden!

Het standpunt van dé lokale partij "Beter Bodegraven" is in dezen helder. Wij vinden dat de gemeente de beschikking moet houden over goede basisvoorzieningen. Het sociale en culturele leven in Bodegraven moet in stand blijven. Een ambitieuze gemeente zonder dergelijke voorzieningen is ten dode opgeschreven!

Een van deze accommodaties betreft het zwembad "De Kuil". De gemeenteraad heeft een onderzoek laten instellen naar de toekomst van het zwembad. Uit het onderzoek is gebleken dat veel burgers van zowel binnen als buiten de gemeente gebruik maken van deze voorziening. Volgens ons dus een voorziening die het waard is om te blijven steunen.

Privatiseren is niet haalbaar. In het onderzoeksrapport zijn een aantal andere oplossingen voorgesteld. Een daarvan is de optie om het zwembad af te slanken in dier voege dat de zonneweide aangewend zou worden voor woningbouw. De daaruit te genereren middelen kunnen dan aangewend worden voor zowel in belangrijke mate een sanering van de kapitaallasten van het zwembad als een stukje nieuwbouw. Deze lasten drukken bijvoorbeeld nu als een molensteen om de financiële nek van het zwembad. Wij zijn voorstander van deze optie als geen ander redelijk alternatief aanwezig zou zijn. De meerderheid van de gemeenteraad kiest ook voor deze optie. Een ander redelijk alternatief is ons voorstel om het zwembad "De Kuil" om te vormen tot een sportcentrum in Bodegraven-Noord. Wij vinden dat naast het zwembad ook andere activiteiten nabij dit complex ondergebracht kunnen worden. Wij denken dan aan een sauna of een gezondheidsinstituut zoals een fysiotherapie. Bovendien zou het bestaande fitnesscentrum "Roger Sport" aan de Margrietstraat naar het terrein ter linkerzijde van het zwembad in goed overleg tussen betrokkenen verplaatst moeten worden. Op de dan vrijvallende bouwgrond aan de Margrietstraat kan vervolgens woningbouw gerealiseerd worden. Met de vrijkomende middelen kan dan het zwembad gesteund worden. Bebouwing van de zonneweide van "De Kuil" kan dan achterwege blijven.

Woningbouw in de Margrietstraat past in de Structuurvisie van de gemeente. Op dit moment wordt namelijk plannen ontwikkeld om de door dé lokale partij "Beter Bodegraven" gelanceerde gedachte van een "Woonboulevard Willem de Zwijgerstraat" te realiseren. Onze ideeën inzake het door ons gewenste zorgcentrum op het voormalige Transneerlandia-terrein sluiten daar ook bij aan.

Andere redelijke alternatieven hebben wij nog niet gehoord. Belastingverhoging is voor ons geen vanzelfsprekendheid. Een dergelijke bijdrage kan alleen ná raadpleging van de belastingbetaler gevraagd worden boven op de jaarlijkse gemeentelijke tariefstijgingen. Wij zijn daar nu geen voorstander van zeker in het licht van de landelijke bezuinigingen die in de komende periode fors gevoeld zullen worden in de portemonnee van de inwoners van Bodegraven.

Verder vinden wij dat het bestuur van het zwembad zelf ook actief naar alternatieven dan wel naar andere financieringsmogelijkheden moet zoeken. Tot op heden hebben wij van de zijde van het bestuur nog steeds niets mogen vernemen. Wij hebben daarentegen het voorstel gedaan om bijvoorbeeld een bijdrage te vragen van omliggende gemeenten. Burgers van deze omringende gemeenten maken gebruik van onze voorziening. Het vragen van een bijdrage is in onze optiek niet onbetamelijk. Wij maken een vergelijking met de bouw van de schouwburg in Gouda. De gemeente Bodegraven heeft daarbij indertijd ook een duit in het zakje gedaan omdat onze burgers gebruik maken van die voorziening bij deze buurgemeente. Helaas is dit voorstel niet gesteund door de andere fracties van de gemeenteraad.

Wij roepen daarom een ieder op om alternatieven te presenteren om het zwembad in de huidige vorm te behouden. Niet alleen een appél gericht aan de politieke partijen, maar ook aan de gebruikers zoals verenigingen en burgers. Wij zien anders het "doomscenario" werkelijkheid worden en de zonneweide van het zwembad "De Kuil" aangewend worden voor woningbouw.

De fractie van "Beter Bodegraven"
Jaap Arens

---- --