Provincie Flevoland




Flevoland laat tekorten bureau Jeugdzorg onderzoeken

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland laat de tekorten bij het Bureau Jeugdzorg (BJZ) onderzoeken. Het Bureau Jeugdzorg heeft over 2002 een exploitatietekort van bijna 700.000 euro. Dit blijkt uit de jaarrekening 2002. Ook dit jaar dreigt er weer een tekort dat naar verwachting 475.000 euro bedraagt.

De tekorten treden op bij de door provincie Flevoland gefinancierde taken maar vooral bij de door het ministerie van Justitie gefinancierde taken. Over deze tekorten bij het BJZ maken Gedeputeerde Staten van Flevoland en de ministeries van Justitie en VWS zich grote zorgen. Flevoland wil weten wat de oorzaken van de tekorten zijn en op welke wijze het BJZ vanaf 2004 zonder tekorten geëxploiteerd kan worden. Daarom heeft een extern bureau opdracht gekregen onderzoek te doen naar het financieel beheer en de bedrijfsvoering van het BJZ. Dit onderzoek is ook belangrijk omdat door de komst van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg de provincie de verantwoordelijkheid krijgt voor justitietaken.

In 2003 krijgt het BJZ tevens te maken met een acuut
liquiditeitsprobleem. Volgens het BJZ zijn de beschikbare subsidies niet voldoende om de organisatie te kunnen exploiteren. Provincie en de landelijke overheden gaan er van uit dat het BJZ zich moet kunnen bedruipen met de middelen die beschikbaar zijn.

De provincie Flevoland laat ook verklaringen van het BJZ over de specifieke omstandigheden van Flevoland meewegen voor een juiste beoordeling van de problematiek. De uitkomsten van het onderzoek worden met de ministeries en het BJZ besproken en zullen op korte termijn leiden tot maatregelen ter verbetering van het BJZ en de aanpak van de tekorten.