Provincie Utrecht

Persbericht

Inspraakprocedure afgerond

Spreidingsplan ambulances definitief

23-9-2003
Bij levensbedreigende situaties moet een ambulance snel ter plekke zijn. De landelijke norm is dat een ambulance binnen 15 minuten ter plaatse is. Om dit te bereiken moet de spreiding en beschikbaarheid van de ambulances worden aangepast. In mei hebben Gedeputeerde Staten een ontwerp spreidingsplan gepresenteerd. Hierop zijn 19 inspraakreacties gekomen. Vandaag hebben Gedeputeerde Staten het spreidingsplan ongewijzigd vastgesteld.

Inspraak
Na bespreking van het ontwerp spreidingsplan in mei in het college, is het plan ter inzage neergelegd. In totaal zijn er 19 inspraakreacties gekomen. Na zorgvuldige afweging hebben GS geen aanleiding gezien om het ontwerpspreidingsplan te wijzigen. Uiteraard ontvangen alle belanghebbenden nog bericht waarin staat aangegeven waarom het verzoek niet gehonoreerd kon worden.

Structurele aanpak
Gedeputeerde J.G.J. Kamp: 'Met dit spreidingsplan kent de provincie Utrecht een dekkingspercentage van 100%. Het spreidingsplan is in opgesteld in nauw overleg met verzekeraar AGIS, de Zorgverzekeraars Nederland en de Regionale Ambulancevoorziening, die samen met de provincie Utrecht het Platform Ambulancezorg Provincie Utrecht vormen. Uitgangspunt van het plan is dat alle bewoners van Utrecht binnen 15 minuten na melding door een ambulance bereikt kunnen worden. Onvoorziene omstandigheden, zoals extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld, zijn uitgezonderd.'

Wat verandert er ook al weer?
· Er worden 3 uitrukpunten gerealiseerd; in Lopik, Houten-Zuid en Baarn.
· De standplaats Amersfoort-Zuid wordt verplaatst naar een locatie bij de Stichtse Rotonde.
· De standplaats Amersfoort-Noord wordt in westelijke richting verplaatst.
· De standplaats 'De Ronde Venen' wordt verplaatst naar de A2, bij hotel Bilderberg.
· Advies is dat er 33 ambulances komen in plaats van de huidige 27.

Rijk
Of er ook daadwerkelijk 33 ambulances komen in plaats van de huidige 27, is grotendeels afhankelijk van financiering via het Rijk. Bij de behandeling van de Rijksbegroting is 18 miljoen euro extra uitgetrokken voor ambulancezorg. GS heeft dan ook de overtuiging dat er daadwerkelijk meer ambulances zullen komen.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 21 53 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl