Provincie Limburg

Provincie Limburg: externe investeringen door interne bezuinigingen (206)
GS presenteren Programmabegroting 2004

De Provincie Limburg wil de komende jaren fors investeren in voorzieningen voor burgers en in de infrastructuur. Gedeputeerde Staten willen de komende vier jaar 112 miljoen investeren in verschillende grote projecten en nog eens 24 miljoen exploitatiegelden vrijmaken voor de verschillende thema's. Dat blijkt uit de Programmabegroting 2004 die vanmiddag werd gepresenteerd. Provinciale Staten nemen op 14 november een besluit over deze begroting.

De Programmabegroting 2004 is de eerste begroting na de invoering van het dualisme op provinciaal niveau. Daarin wordt de kaderstellende taak van Provinciale Staten (controle) en de bestuurlijke bevoegdheden van Gedeputeerde Staten (verantwoording) inzichtelijker gemaakt. De Programmabegroting markeert tevens een nieuwe manier van werken. Daarbij worden alle partners van de Provincie opgeroepen samen te werken, grenzen te verleggen, vernieuwend te denken en te handelen.

In de Programmabegroting is rekening gehouden met de gevolgen voor de Provincie Limburg van de bezuinigingen op rijksniveau. In de Programmabegroting 2004 is rekening gehouden met bezuinigingen van 6,2 miljoen. De Provincie Limburg verwacht volgend jaar 70 miljoen uit het Provinciefonds te ontvangen. Dat is aanmerkelijk minder dan dit jaar. Daarnaast zal de Provincie volgend jaar zo'n 3,5 miljoen bezuinigen op apparaatskosten, onder meer door het bezuinigen op externe adviseurs. Daar staat tegenover dat de opbrengsten van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting volgend jaar stijgen naar ruim 66 miljoen. De hogere opbrengst komt vooral door meer en zwaardere auto's in Limburg en een verhoging van het tarief (met zes procent). GS stellen in de Programmabegroting 2004-2007 voor om de komende jaren 112 miljoen te investeren in de Barge Terminal Venlo, de rijkswegboulevard Sittard-Geleen, de revitalisering van bedrijventerreinen, de binnen- en buitenring Parkstad, de spoorlijn Lanaken-Maastricht en investeringen in de ecologische hoofdstructuur. Volgend jaar wordt van het totaalbedrag ruim 15 miljoen geïnvesteerd en nog eens bijna 10 miljoen aan vervangingsinvesteringen. Verder zijn GS van plan een fonds Majeure Projecten in het leven te roepen. Hieruit kunnen de komende jaren interessante, grote werken (in meest brede zin) worden gefinancierd en kunnen mogelijke co-financieringen gerealiseerd worden. Gepland is dat dit fonds de komende vier jaar wordt gevuld met in totaal 13 miljoen. Daarnaast is het de bedoeling dat dit fonds ook gevuld wordt via de jaarlijkse onderuitputting, meevallers en incidentele voordelen.

Thema's
In het coalitieakkoord 'Limburg verlegt grenzen' wordt de nadruk gelegd op vijf thema's. Voor de periode 2004-2007 is een bedrag van 24 miljoen vrijgemaakt voor beleidsintensiveringen vanuit vier sectorspeerpunten: werk ( 6 miljoen), platteland ( 6 miljoen), zorg en cultuur ( 6 miljoen) en leefbaarheid en veiligheid ( 6 miljoen). De inzet van het bedrag binnen de verschillende thema's wordt ieder jaar aan de hand van actieprogramma's bepaald. De extra middelen worden ingezet als de reguliere middelen zijn besteed.

Ondernemend Limburg
Het thema 'Ondernemend Limburg' bestaat uit drie actieprogramma's: "Limburg technologische topregio", "nieuwe impulsen aan de economie","seniorensamenleving en toerisme" en "bereikbaarheid en ruimte voor dynamische ondernemers."
Het doel van de actieprogramma's is de regionale economie te versterken en van Limburg een gewilde regio maken om te investeren. Volgend jaar wordt aan reguliere middelen en in de actieprogramma's in totaal ruim 7 miljoen besteed.

Jong zijn in Limburg
Het thema 'Jong zijn in Limburg' kent vijf actieprogramma's: "jongerenparticipatie en integratie", "ontplooiing als poort naar de maatschappij", "de school als poort naar de arbeidsmarkt", "ruimte voor jonge mensen" en "voorkomen van problemen en helpen waar nodig is." In totaal is 5,4 miljoen begroot voor dit thema voor 2004.

Veilig leven in Limburg
Het derde thema is 'Veilig leven in Limburg' dat bestaat uit de actieprogramma's "handhaving van openbare orde en veiligheid (veiligheid op straat)", "bestrijding overlast en hinder van vandalisme in de (woon- en leef)omgeving", "bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit", "het bevorderen van de veiligheid in het publieke domein en inrichtingen (fysieke leefomgeving en fysieke veiligheid)" en "(mede) zorgdragen voor de beschikbaarheid van hoogwaardige collectieve voorzieningen ten behoeve van de hulpverlening bij rampen en calamiteiten."
De totale kosten voor 2004 bedragen in totaal ruim 7 miljoen.

Ruimte voor Limburg
Het thema 'Ruimte voor Limburg' werkt met drie actieprogramma's: "plattelandseconomie", "natuur, landschap en water" en "ruimtelijke instrumentarium". De hoofdpunten daarbij zijn minder regelen en meer mogelijkheden, samenwerking met de regio, ontschotting van budgetten en vorming van een plattelandsfonds.
Voor volgend jaar zijn de totale lasten geraamd op ruim 7 miljoen.

Samen bouwen aan vitale kernen, wijken en buurten Het thema 'samen bouwen aan vitale kernen, wijken en buurten' werkt aan de hand van de actieprogramma's "vitale netwerken en sociale betrokkenheid", "passende en bereikbare voorzieningen en goed wonen" en "werken in een leefomgeving met kwaliteit." Daarbij gaat het in 2004 om een totaalbedrag van ruim 19 miljoen.

Voor het jaar 2004 is een bedrag van ruim 4 miljoen gehonoreerd en vrijgemaakt uit de financiële ruimte (nieuwe gelden) voor beleidsintensiveringen voor de vijf themas.

---

Programmabegroting 2004
23-9-2003 13:34