XS4ALL

Privacy inbreuk door Verisign

23 september 2003

Verisign is verantwoordelijk voor het beheer van het .com en .net domein.
Het bedrijf biedt sinds kort een nieuwe 'service' die ieder .com- en .net-domein dat niet bestaat doorrouteert naar een zoekpagina van Verisign zelf.
Voor meer info, zie: http://www.webwereld.nl/nieuws/16258.phtml of:
http://slashdot.org/article.pl?sid=03/09/16/0034210&mode=thread&tid=12 6&tid=95&tid=98&tid=99

Dit houdt in dat webbrowsers, nadat een .com of .net pagina wordt opgevraagd die niet blijkt te bestaan, automatisch uitkomen op een speciale advertentiepagina van Verisign
http://sitefinder.verisign.com/index.jsp

Het heeft echter ook gevolgen voor e-mail. E-mail die per ongeluk naar een niet bestaand of verkeerd gespeld adres worden verzonden (b.v. @xs4alll.com) belandt in een mailserver van Verisign. Dit heeft potentieel vergaande consequenties voor de privacy van internetgebruikers. Immers, in plaats van een 'bounce', een melding dat de verzonden e-mail niet kan worden bezorgd omdat het adres niet bestaat, krijgt de verzender van de e-mail nu geen foutmelding terug. De verzonden e-mail kan daarentegen wel door Verisign gelezen worden.

XS4ALL heeft maatregelen genomen om de privacy van abonnees van XS4ALL te beschermen. De instellingen van de DNS servers van XS4ALL zijn sinds vorige week aangepast, zodat abonnees van XS4ALL alsnog een foutmelding krijgen bij het opvragen van een site, of het versturen van e-mail aan niet bestaande .com of .net domeinen. E-mail die door abonnees van XS4ALL aan een niet bestaand .com of .net adres wordt verzonden komt dus niet terecht bij Verisign.

XS4ALL heeft haar ongenoegen over deze nieuwe 'service' van Verisign kenbaar gemaakt bij o.a. Network Solutions (onderdeel van Verisign), en ICANN, de organisatie die zich o.a. bezighoudt met de toewijzing van IP adressen. ICANN heeft Verisign inmiddels verzocht te stoppen met de omstreden dienstverlening.
Zie ook: http://www.smh.com.au/articles/2003/09/22/1064082898794.html