Gemeente Lisse

Aandacht voor milieu tijdens jaarmarkt

23 september 2003

Op maandag 22 september jl. werd in Lisse tijdens de jaarmarkt op twee lokaties aandacht gevraagd voor het milieu. Bij Albert Heijn in Blokhuis stond een stand met informatie in het kader van de actie: Voorkom Verspilling, Koop Voedsel op Maat. Ter hoogte van de Digros stonden de Waterbus en de stand van Ecosave in het kader van de actie Wees wijs met water. Beide acties mochten zich verheugen in de nodige toeloop van publiek.

Voedsel op Maat
Bij de stand van Voedsel op Maat stond onder meer een boodschappenwagen opgesteld met een groot aantal producten dat bij een gemiddeld huishouden jaarlijks in de vuilnisbak verdwijnt. Het blijkt namelijk dat een gemiddeld huishouden elk jaar 110 tot 165 kilo voedsel ongebruikt weggooit! Dat is 10-15% van de gekochte voedingsmiddelen. Deze verspilling is nadelig voor het milieu èn voor de portemonnee: het weggegooide voedsel heeft een waarde van ongeveer 330 per jaar! Bij de stand kon het winkelend publiek een afvaltest krijgen om zelf thuis na te gaan hoeveel voedsel men weggooit en hoeveel geld men kan besparen door o.a. anders in te kopen. Deze en andere besparingstips staan beschreven in een folder die samen met de afvaltest nu verkrijgbaar is bij de receptie van het gemeentehuis. De test is ook te dowloaden via de website van de werkgroep milieuvoorlichting van het Samenwerkingsorgaan Duin- en Bollenstreek: www.blozendebloem.nl (rubriek Projecten).

Wijs met water
In de Waterbus en bij de stand van Ecosave werd informatie verstrekt over de mogelijkheden om in en om huis water te besparen. De gemeente Lisse subsidieert de besparingspakketten met 10,- per pakket. Hoewel er diverse waterbesparende pakketten zijn verkocht en besteld, is er nog subsidie over voor ca. 40 pakketten. De aanschafkosten voor een besparingspakket verdient men binnen één jaar terug. Het actiepakket bevat een douchekop, een spaarperlator (een waterbesparend mondstukje voor de kraan) en een WC-waterstop. Een standaard actiepakket kost 18,30 en een luxe pakket 31,90. Wie de stand en de bus gemist heeft en toch waterbesparende voorzieningen in huis wil treffen kan terecht op de website: www.deblozendebloem.nl. Ook is het mogelijk om bij de receptie van het gemeentehuis een folder met bestelkaart op te halen. De bestelkaart kan men tot 1 november insturen. De waterbus en de stand zijn nog te bezoeken op 4 oktober op de braderie in Noordwijk. Voor meer informatie kan men bellen met de heer M. Kosterman van gemeente Lisse, telefoon (0252) 433 204 of met de heer D. Vandy van Ecosave, telefoon (0321) 330 757.

Foto: Persbericht