Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 23-09-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20277


Siliconen- borstimplantaten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U 2391910

23 september 2003

Op 20 juni 2003 ontving ik een afschrift van een brief aangaande siliconen-borstimplantaten. De beantwoording van deze brief vindt plaats mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, begeleidt buitenlandse bedrijven die overwegen om zich in Noordwest Europa te gaan vestigen en die daarbij meerdere landen voor vestiging in ogenschouw nemen. Zo is in 1992 -1993 ook Mentor (het betrokken bedrijf zoals genoemd in de brief) begeleid, waarbij Nederland, Duitsland en Schotland zich aandienden als mogelijk vestigingsland. Het belang van het aantrekken van buitenlandse bedrijven was met name in die tijd niet gelegen in de activiteit of het product van het bedrijf, maar veel meer in de directe en indirecte werkgelegenheid die deze bedrijven in Nederland zouden creëren. In dit kader is in 1993 een subsidie toegezegd in de noodzakelijke scholingskosten van het nieuw aan te trekken personeel.

Borstimplantaten als zodanig vallen onder de richtlijn 93/42/EEG (daarna gewijzigd door richtlijnen (98/79/EG en 2000/70/EG), die essentiële vereisten inzake kwaliteit en veiligheid van medische hulpmiddelen bevat. Deze richtlijn is omgezet in het Besluit medische hulpmiddelen. Daarnaast heeft de Commissie van de europese gemeenschappen op 15 november 2001 een Mededeling van de commissie inzake communautaire en nationale maatregelen in verband met borstimplantaten uitgebracht. In deze mededeling werd aangegeven dat naast een aanvulling op bestaande regelgeving ten aanzien van technische vereisten en een aanscherping van het beoordelingsregime er specifieke maatregelen genomen dienen te worden teneinde garanties voor de gezondheidsbescherming te waarborgen. Zo dienen er maatregelen getroffen te worden om patiënten gepast en volledig te informeren. Ook dient er gestreefd te worden naar een verbetering van de klinische functionaliteit van borstimplantaten, een verbeterde kennis van de kwaliteit van borstimplantaten, een beter inzicht in de gezondheidseffecten op korte en langere termijn van borstimplantaten en een betere kennis van bijwerkingen. Ingevolge richtlijn 2003/12/EG van de Commissie van 3 februari 2003 worden borstimplantaten ondergebracht in risicoklasse III. Borstimplantaten worden onderworpen aan de meest strenge conformiteitbeoordelingsprocedure behorende bij medische hulpmiddelen met een hoog risico. Dit is per 1 september 2003 ingegaan.

Sommige vrouwen met een siliconen-borstimplantaat hebben gezondheidsklachten die zij wijten aan het implantaat. Tot nu toe zijn er in de wetenschappelijke literatuur geen aanwijzigingen gevonden dat ziektesymptomen bij vrouwen met een siliconen-borstimplantaat worden veroorzaakt door dit implantaat. Toch vind ik het belangrijk (net als mijn ambtvoorgangers) dat vrouwen die problemen ondervinden, serieus worden genomen en op een goede en volledige manier worden voorgelicht en geïnformeerd. Binnenkort zal er een folder worden uitgebracht om vrouwen die overwegen om een borstimplantaat te laten implanteren goed te informeren over de voor- en nadelen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst