FNV

Meer zeggenschap bij reïntegratie
Een comité van negentien prominenten uit de wereld van reïntegratie en sociale zekerheid steunt het FNV-pleidooi om zieken en gedeeltelijk arbeidsongeschikten de regie te geven over hun eigen reïntegratie. Dat blijkt uit een verklaring die vandaag is aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken.
De vakcentrale wil invoering van het zogenaamde Persoonsgebonden Reïntegratie Budget (PRB), terwijl het kabinet heeft besloten van invoering af te zien. De prominenten zijn onder meer Robin Linschoten (Interpolis), Ella Vogelaar (Borea), Rens de Groot (CWI), Tof Thisssen (Divosa) en de voorzitters van de drie Nederlandse vakcentrales.

De prominenten doen een beroep op de Tweede Kamer om het persoonsgebonden budget toch door te zetten. Experimenten in Midden Nederland, Haaglanden en Maastricht hebben laten zien dat het instrument effectief en efficiënt is. Werknemers kopen precies de diensten die ze nodig hebben.

Vaak kiezen mensen voor een combinatie van scholing of training met advies of begeleiding. Ook kunnen ze deskundigheid inkopen die reïntegratiebedrijven niet in huis hebben.

Volgens de vakcentrales en de prominenten is de regeling een goed voorbeeld van het nemen van eigen verantwoordelijkheid, waardoor mensen niet hoeven af te wachten tot ze iets aangeboden krijgen, maar zelf een plan kunnen maken en indienen.

De vaste Kamercommissie van Sociale Zaken praat morgenochtend over het Persoonsgebonden Reïntegratie Budget met minister De Geus.

23 september 2003