Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van Staatssecretaris Van Geel van VROM op het 5 jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging verwijdering Metalelectro Producten (NVMP) op dinsdag 23 september 2003.

Toen de NVMP in 1998 werd opgericht was de gedachte dat samenwerken loont, bij het inzamelen en verwerken van afgedankte elektrische apparaten. Dat idee bleek te kloppen, kunnen we 5 jaar en ongeveer 3 miljoen koelkasten verder vaststellen. De NVMP-structuur bleek zelfs efficiënter dan industrie en overheid vooraf hadden ingeschat. De inzamelresultaten zijn goed, en de kosten relatief laag.

Ook in het buitenland is dat niet onopgemerkt gebleven. Er wordt daar gesproken over het "Dutch model". Het is dan ook zeker geen toeval dat de regelgeving op Europees niveau verdacht veel lijkt op het Nederlandse Besluit verwijdering wit- en bruingoed. Reden genoeg dus om iedereen die aan het succes van de NVMP heeft bijgedragen te bedanken en te feliciteren.

Er komt echter alweer een nieuwe uitdaging op ons af: de Europese richtlijn voor afgedankte elektrische apparaten treedt binnenkort in werking. Het is een spannende tijd, nu bedrijven, organisaties en lidstaten zich opmaken voor de richtlijn. Het zou kunnen dat we worden geconfronteerd met de wet van de remmende voorsprong. Maar ik denk eerder dat de schaalvergroting die de Europese ontwikkelingen veroorzaakt nieuwe kansen biedt, zeker voor organisaties als de NVMP. Ik ben benieuwd hoe u daarmee omgaat.

Gelukkig heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie, door onze efficiënte structuur. De NVMP heeft veel ervaring, die van onschatbaar belang is voor de sector. Mede op initiatief van de NVMP is het WEEE executive forum opgericht: een overlegplatform van uitvoeringsorganisaties voor terugname en herverwerking van wit- en bruingoed uit verschillende Europese landen. De NVMP speelt een belangrijke rol in het forum, dat een uitstekende plek is om expertise te delen.
Dat hoeft trouwens niet belangeloos te gebeuren. De kennis van inzameling en verwerking van wit- en bruingoed is een waardevol exportartikel.

Naast de nieuwe Europese richtlijn ligt er nog een andere uitdaging. Het Nederlandse systeem, dat nu nog collectief van aard is, moet hybride worden. Het moet grote Europese bedrijven de ruimte bieden om het beheer van de door hen op de markt gebrachte apparaten zelf te regelen.

De achtergrond hiervan is dat steeds meer producenten duurzaam produceren als een vanzelfsprekendheid beschouwen. Daarvoor hebben ze verschillende redenen; een oprecht milieubewustzijn, de druk van de consumenten, of regelgeving.
Een deel van deze duurzame producenten vindt het huidige collectieve systeem van inzameling en verwerking geen goede stimulans voor design for recycling. Ze zien meer in individuele systemen, waarbij een producent organisatorisch en financieel verantwoordelijk is voor de producten die hij op de markt brengt. Logisch, want de opbrengsten van design for recycling zijn in een individueel systeem voor het bedrijf dat erin investeert.

Als staatssecretaris van duurzaamheid vind ik zulke individuele systemen een serieuze optie. Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Vooral op het logistieke vlak scoort één grootschalig collectief systeem als het huidige NVMP-systeem nu eenmaal beter dan meerdere kleinschalige systemen naast elkaar.
Het is dus de kunst om de voordelen van beide systemen te combineren: de efficiency van een collectieve infrastructuur en het design for recycling van individuele systemen.

Om dat voor elkaar te krijgen zal er nog veel moeten gebeuren. Er moet een antwoord komen op vragen als: wat ga je belonen: producten die snel en gemakkelijk zijn te ontmantelen, of producten die zo min mogelijk milieu-onvriendelijke materialen bevatten? En hoe automatiseer je de herkenning van producten van verschillende merken. Aan de antwoorden op die vragen wordt nu al gewerkt, zoals de heer Stevels hiervoor uiteenzette.

Dames en heren,
In elk geval heeft de industrie in de afgelopen vijf jaar een enorme prestatie geleverd met het beheer van afgedankte apparaten. Ik heb er alle vertrouwen in dat u dat succes verder uit zal bouwen. En ik hoop dat u er in zult slagen het NVMP-systeem verder te verfijnen, met meer mogelijkheden voor individuele producenten.
Ik wens u daarbij veel succes.