Provincie Drenthe

Logo van de provincie Drenthe

GS besluiten van 23 september 2003

Assen, 23 september 2003
Persberichtnummer pb 119



40.000 euro voor Griendtsveencentrum Erica
De gemeente Emmen krijgt provinciale steun bij de ontwikkeling van de monumentale turfstrooiselfabriek in Erica tot verblijfsaccommodatie met trainings- en congresfaciliteiten. Het college stelt 40.000 euro voor het plan beschikbaar waarmee ook een Europese subsidieaanvraag kansrijker wordt.
De fabriek wordt in de plannen gerestaureerd en blijft behouden als monument. De remise wordt voorlopig nog verhuurd aan het smalspoormuseum. In een tweede fase van het project zal voor het museum een nieuw onderkomen gebouwd worden op het naastgelegen terrein. Als deze fasen zijn afgerond zal de Griendtsveenmaatschappij
- eigenaar van de grond - in overleg met de gemeente en provincie een toeristisch-recreatieve visie voor het gebied opstellen. Het college draagt bij aan de plannen omdat het precies past in de provinciale beleidslijnen. Het project draagt bij aan een verdere versterking van het plattelandtoerisme en het cultuurtoerisme in Zuidoost-Drenthe en past in de bestaande plannen voor de Veenkoloniën. Bovendien is in de regio behoefte aan hoogwaardige groepsaccommodaties.
De provinciale bijdrage wordt betaald uit het ontwikkelingskrediet recreatie en toerisme en het krediet uitvoeringskosten plattelandsbeleid.

Afwikkeling faillissement NNBT
Het college van gedeputeerde staten (GS) heeft de balans opgemaakt van het faillissement van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT). Naast de schaderegeling voor de boekingscentrale en de doorstart van een aantal goedlopende projecten en websites waarover het college al eerder besloot, willen GS ook nog de activiteiten van Tourdata Noord voortzetten.
Tourdata voert marktonderzoek uit onder de toeristisch-recreatieve bedrijven en zorgt jaarlijks voor statistische cijfers over onder andere bezoekersaantallen. De provincie betaalde hier via het NNBT aan mee. Omdat de gegevens van groot belang zijn voor de sector en voor de ontwikkeling van beleid, heeft het college afspraken gemaakt over de afhandeling van 2003 en nog uit te voeren onderzoek in 2004. De kosten hiervan bedragen bijna 30.000 euro.
Met dit laatste voorstel komen de totale kosten van de afwikkeling van het faillissement voor de provincie Drenthe op 256.000 euro. Gedeputeerde Hans Schaap is blij dat het college nu een totaalplaatje aan de staten kan voorleggen. "Wij hebben het geluid van de staten duidelijk gehoord. Met dit voorstel denk ik dat we de materiële schade maar ook schade aan bijvoorbeeld het imago van Drenthe zoveel mogelijk beperken. We moeten er nu een punt achter gaan zetten," zo zegt hij. "Ik had de afwikkelingskosten al eerder op 250.000 euro geschat. Ik verwacht dat we de definitieve afrekening rond dit bedrag kunnen houden," aldus Schaap.
Het voorstel wordt waarschijnlijk op 8 oktober in de statencommissie voor Bestuur, Financiën en Economie behandeld. Niet lang daarna zullen GS met een visie komen op hoe het volgens hen verder moet met de promotie en marketing van toeristisch Drenthe en de invulling van de taken van het voormalige NNBT.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl