NVMP


Vijf jaar systematische inzameling en recycling afgedankte elektrische apparaten

ZOETERMEER, 23 september 2003. De Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) zal vanmiddag haar vijfjarig bestaan vieren. De NVMP is in het leven geroepen om uitvoering te kunnen geven aan het Besluit verwijdering Wit- en Bruingoed dat op 1 januari 1999 in werking is getreden. Het besluit maakt producenten, importeurs én detailhandelaren die zelf wit- en bruingoed importeren, verantwoordelijk voor het innemen en recyclen van afgedankte apparaten.

De Vereniging FME-CWM, de organisatie van ondernemers in de metalektrosector, heeft destijds het initiatief genomen tot de NVMP waarbij inmiddels rond de 700 fabrikanten en importeurs zijn aangesloten. Tot de taken van de NVMP behoren onder meer: 12)- de landelijke inzameling van afgedankte elektrische apparaten 13)- de milieuvriendelijke recycling van deze afgedankte producten 14)- de financiering van het totale project
15)- de monitoring en rapportage naar het ministerie van VROM 16)- de communicatie met producenten, importeurs, detailhandel en consumenten

De inzameling en verwerking van afgedankte apparaten wordt gefinancierd door een verwijderingsbijdrage op nieuwe producten. Dat is per productcategorie een extra vast bedrag boven op de aanschafprijs.

Detaillisten zijn verplicht bij aankoop van een nieuw elektrische apparaat een soortgelijk oud apparaat gratis van de klant in te nemen. Deze 'oud voor nieuw'-regeling geldt ook voor elektrische apparaten waarvoor bij aankoop geen verwijderingsbijdrage moet worden betaald, zoals bijvoorbeeld een broodrooster. Gemeenten zijn verplicht afgedankte elektrische apparaten gratis in te nemen.

De Stichting NVMP verzorgt de landelijke publiciteitscampagne naar de consumenten toe. De campagne onder de slogan Zonder u valt er niks te recyclen is erop gericht de consumenten meer bewust te maken van hun afdankgedrag en tevens om hun kennis over het inzamelsysteem te vergroten. Speciale aandacht gaat nu uit naar de inzameling van kleine apparaten onder het motto: Lever ze in! Al uw overbodige kleine apparaten. De NVMP is actief op basisscholen om kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met de milieuvriendelijke recycling van afgedankte elektrische apparaten.

Europa
Het Europees parlement heeft een Europese richtlijn goedgekeurd die betrekking heeft op het inzamelen en verwerken van afgedankte elektrische apparaten. Eén van de bepalingen is dat de verwijderingsbijdrage nog acht jaar mag blijven bestaan. Daarmee erkent de Europese Commissie dat het goed is op deze manier fondsen te creëren om een verantwoord en effectief verwijderingsysteem te laten starten. Na de periode van acht jaar moet het bedrag dat voor recycling nodig is in de prijzen zijn begrepen.

De NVMP ziet in de Europese regelgeving een erkenning van het in Nederland geïntroduceerde systeem dat voor de gehele EU zal worden overgenomen. Het zogenoemde Dutch Model heeft zich bewezen als de meest efficiënte manier om afgedankte elektrische apparaten te verwijderen en zoveel mogelijk materialen geschikt te maken voor hergebruik. De NVMP heeft aan de wieg gestaan van het WEEE Executing Forum. Deze Europese organisatie verenigt uitvoeringsorganisaties, zoals de NVMP, uit een aantal landen in Europa.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de publiciteitsmanager van de NVMP, mevrouw Carla Bakker, telefoon 079 3531394, e-mail: cba@fme.nl

Foto is rechtenvrij beschikbaar via ANP Perssupport en de (digitale beeldbank) van het ANP.

23 sep 03 16:00