FNV Bouw


datum: 23-09-2003

Voorrang voor jongeren?

FNV Bouw sluit niet uit dat sommige ingrepen van het kabinet-Balkenende moeten worden gerepareerd in de CAO. Voor de CAO bouw, die afloopt op 31 maart 2004, denkt de bond naast maatregelen voor ouderen ook aan een 'eigen WW-regeling' voor jongeren. Dat kan de aantrekkelijkheid van de bouw voor jongeren vergroten. Goed voor de jongeren en goed voor de bouw, want de sector kan daarmee op termijn het aantal goed opgeleide vakmensen op peil houden. Vice-voorzitter en CAO-coördinator John Kerstens: "Dit plan is nog geheel in de fase van het 'nadenken'. We verwachten dat we de werkgevers erin meekrijgen. Want als de plannen van het kabinet doorgaan, betalen zij minder WW-premie. Daarmee komt ruimte vrij voor creatieve ideeën."

Als het kabinet-Balkenende werkelijk in de WW snijdt zoals het nu voorstelt, betekent dat met name voor jongeren dat ze geen 'aan het loon gerelateerde uitkering' meer krijgen: "Het plan is immers dat je vier van de laatste vijf jaar moet hebben gewerkt. Jongeren die een vakopleiding in de bouw volgen, komen daar misschien net nog wel aan. Maar de helft volgt géén vakpleiding. Die jongeren hoeven maar éven werkloos te worden of ze zouden naast de WW grijpen. En wie nog thuis woont, komt ook niet voor bijstand in aanmerking. Die krijgen dan helemaal niks."

De bouw kan zich bij jongeren in de kijker spelen door dit gevaar als sector af te dekken, vindt Kerstens. Hij lanceerde zijn plan op de persconferentie van FNV Bouw op 23 september, bij de presentatie van de discussienota over het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2004.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610