Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

09/23/2003
Overlast van hondenpoep

De gemeente ontvangt zeer regelmatig klachten over hondenpoep. Veel mensen nemen gelukkig de moeite om buiten het dorp de hond uit te laten of ruimen de uitwerpselen zelf op. Maar er zijn ook hondenbezit(s)ters die hun hond op een willekeurige plek uitlaten. De uitwerpselen van de honden van deze kleine groep mensen veroorzaken veel overlast en verpesten het voor de vele andere goedwillende hondenbezit(s)ters.

Waarom is hondenpoep een probleem?
Hondenpoep op speelvelden: kinderen komen onder de poep thuis. Hoe vaak trapt u of een kind niet in de poep op de stoep? Als het warm is stinkt hondenpoep.
Alleen onkruid groeit van hondenpoep.
De onderhoudsmensen schoffelen in het plantsoen in de poep.

Iedereen vindt hondenpoep vies. Er zijn veel plekken waar je niet kunt lopen, zonder in de poep te trappen of waar een plantsoen verwildert is door het gebruik als dierentoilet.

De verplichting van de hondenbezit(s)ter
De gemeente heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening artikel 2.4.18 opgenomen met betrekking tot "verontreiniging door honden". Dit artikel schrijft dat:

1 .De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet: a. op een gedeelte van de weg dat is bestemd of mede is bestemd voor het verkeer van voetgangers;
b. op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig inge-richte kinderspeel-plaats, zandbak of speel-weide; c. op een andere door burgemeester en wethouders aange-wezen plaats. De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven, indien de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerp-se-len onmiddellijk worden verwijderd.

Wat kunt u er als hondenbezit(s)ter aan doen?
Het kost u wel meer moeite om de poep op te ruimen, maar het wordt zo voor iedereen een stuk prettiger. In Chaam zijn twee hondentoiletten en bovendien is het buitengebied in alle dorpen niet zo ver lopen. Een ommetje vanaf huis naar net buiten het dorp is gezond voor baas en hond. De hond kan in de bermen zijn/haar behoefte doen zonder overlast te veroorzaken.
U kunt een hondenpoepzakje kopen, waarmee u de uitwerpselen van uw hond kunt oprapen. Er zit een schepje aanvast, zodat uw handen niet vies worden. Zulke hondenpoepzakjes zijn verkrijgbaar bij diverse winkels. De zakjes kunt u onderweg weggooien in afvalbakken of thuis in de restafvalcontainer.