GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 september 2003 17:34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

VWS schuift eigen verantwoordelijkheid af

(23 september 2003)

Minister Hoogervorst bezuinigt fors op de subsidies voor instellingen op het brede terrein van zorg, sport en welzijn. Volgens GroenLinks werkt hij daarmee tegen dat burgers en instellingen meedoen én verantwoordelijkheid nemen.

Veel van de organisaties waarop bezuinigd wordt, zorgen er voor dat mensen meedoen in de samenleving. Zij ondersteunen vrijwilligers die verantwoordelijkheid nemen voor hun medeburgers. Organisaties als de scouting en de landelijke jeugdorganisaties hebben een belangrijke preventieve werking. Zij houden jongeren letterlijk van de straat en dragen tegelijkertijd bij aan hun ontwikkeling tot verantwoordelijk burger. Ook de bezuinigingen op de vele sportclubs zijn contra-productief. De minister schrijft in zijn begroting nog dat 'dagelijkse lichaamsbeweging gezond is voor mensen'. Tegelijkertijd werpt hij met zijn bezuinigingen op sportorganisaties een hogere drempel op voor sporters.

De bewindspersonen van VWS gaan zeer onzorgvuldig te werk. De criteria op basis waarvan de besluiten worden genomen, zijn vaag en zonder inhoud. Het belangrijkste argument is dat de subsidies niet meer passen bij de actuele doelstellingen. Welke dat zijn, is echter onduidelijk. Van een aantal van deze organisaties wordt de subsidie stopgezet omdat het niet tot de taak zou behoren van VWS, maar bijvoorbeeld van gemeenten of andere departementen. Maar met het afschuiven van de verantwoordelijkheid, is er geen enkele garantie dat een organisatie ook kan voortbestaan: het geld wordt namelijk niet over geheveld. Bijvoorbeeld gemeenten krijgen al vele extra taken die zij met nog minder geld moeten uitvoeren.

GroenLinks vindt het een goede zaak dat het subsidiebeleid van de overheid kritisch wordt bekeken. Dat dient dan wel te beginnen met een goed inhoudelijk debat over de criteria op basis waarvan gesubsidieerde organisaties worden doorgelicht. Pas dan kan er worden bekeken óf en zo ja welke subsidies gekort, afgeschaft of misschien zelfs wel verhoogd kunnen worden. GroenLinks-kamerlid Evelien Tonkens deed al eerder het voorstel om daarbij het thema 'burgerschap' centraal te stellen. Criteria zijn dan dat een organisatie:
- Bijdraagt aan onderhoud en versterking van maatschappelijke verbanden en gemeenschapszin.
- Bijdraagt aan emancipatie van individuen en groepen.
- Bijdraagt aan oriëntatie op het publiek belang en aan het dragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
- Bijdraagt aan publieke dialoog en debat.

GroenLinks pleit ervoor dat de Tweede Kamer als voorbereiding op het debat over het subsidiebeleid hoorzittingen organiseert mét een deel van de gesubsidieerde organisaties.

Evelien Tonkens