Stadsdeel Amsterdam-Noord


23/9/2003 - Verdere ontwikkeling Amsterdam Dome in Noord

Reactie Dagelijks Bestuur stadsdeel Amsterdam-Noord op besluit B&W over Amsterdam Dome

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord is bijzonder verheugd over het positieve besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam over de realisatie van de Amsterdam Dome in Amsterdam-Noord.

Het gemeentebestuur geeft met dit besluit inhoud aan het streven van Amsterdam als capital of sports. De plannen die stadsdeel Amsterdam-Noord heeft ontwikkeld voor de Amsterdam Dome zijn daar helemaal op afgestemd, zegt wethouder sport Bob Plantinga. Met de Amsterdam Dome kan Amsterdam beschikken over een toekomstgerichte en kwalitatief hoogstaande multifunctionele voorziening waarmee de stad op het gebied van topsport en entertainment tot de wereldtop zal behoren. De Amsterdam Dome is kwalitatief en kwantitatief een goede en noodzakelijke aanvulling van bestaande voorzieningen op het gebied van sport en cultuur.
Als onderdeel van het Centrum Amsterdam Noord is de Amsterdam Dome bovendien een positieve stimulans voor de stedelijke ontwikkeling van Noord. Aldus wethouder Plantinga.

De plannen voor de Amsterdam Dome die stadsdeel Amsterdam-Noord op verzoek van B&W van de gemeente Amsterdam heeft ontwikkeld omvatten de realisatie in 2007 van een internationaal topsportcentrum met een capaciteit van 15.000 zitplaatsen. Hiermee kunnen in de Amsterdam Dome grote topsportevenementen (EK en WK) plaatsvinden en is private exploitatie mogelijk.
De programmering gaat uit van minimaal 160 evenementen per jaar, waarvan 50% topsport en 50% andere evenementen (entertainment, cultuur, music & dance en dergelijke).
Aan de Amsterdam Dome worden twee breedtesporthallen gebouwd, die de oude hallen Elzenhagen en De Weeren vervangen. Zo wordt een wederzijdse versterking bereikt tussen breedtesport en topsport en kunnen zeer grote toernooien worden georganiseerd.

De Amsterdam Dome wordt gesitueerd aan de Nieuwe Leeuwarderweg, vlakbij de de eind- en beginhalte van de NoordZuidlijn, het nieuwe busstation en de aansluiting op de ringweg A10. Daarmee is de Amsterdam Dome voor openbaar vervoer en het autoverkeer uitstekend bereikbaar.

Meer informatie over de Amsterdam Dome en samenvatting van het plan: www.centrumamsterdamnoord.nl/