Ingezonden persbericht


Den Haag, 23 september 2003

KPN frustreert marktwerking internetvoorzieningen voor onderwijs

Vandaag lanceerde KPN een aanbod om onderwijsinstellingen gratis breedbandinternet voor een periode van drie jaar aan te bieden. Het ogenschijnlijk sympathieke aanbod van KPN voor 2004 verstoort de door de overheid beoogde marktwerking voor leveranciers van internetvoorzieningen aan scholen in Nederland.

In plaats van het sponsoren van voetbal laat KPN weten te willen investeren in Nederland als kennisland. De afgelopen 4 jaar heeft het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCenW) hier al grote investeringen in gedaan. nl.tree heeft in opdracht van OCenW zo'n 11.000 scholen succesvol aangesloten op een landelijk dekkend intranet/internet. Deze investeringen worden door het aanbod van KPN in één klap teniet gedaan.

nl.tree is verbaasd over het aanbod van KPN. Een eerste reactie van Algemeen Directeur Erik Zegwaart "Het lijkt wel dat KPN de enige zakelijke markt waar ze niet monopolist is via prijsdumping wil heroveren. Het doet me in eerste instantie denken aan het paard van Troje".

Vorig jaar achtte OCenW de tijd rijp om de levering van internetvoorzieningen per 1 januari 2004 vrij te geven aan de markt. KPN frustreert met haar aanbod eerlijke marktwerking voor de komende drie jaren, omdat andere ISP's praktisch onmogelijk een plek op deze markt kunnen veroveren. Gebrek aan marktwerking is bovendien slecht voor ICT-innovaties binnen het onderwijs.

Het monopoliseren van deze markt maakt het scholen bovendien onmogelijk een reële afweging te maken welke ISP de internetvoorzieningen zal gaan leveren. Dit is in strijd met het beleid van OCenW die een onafhankelijke positie van de scholen beoogde in hun keuze voor een nieuwe ISP.

Het lijkt nl.tree ook zeer onwaarschijnlijk dat KPN voor 1 januari 2004 alle scholen, dus inclusief de onrendabele scholen, kan voorzien van een goed werkende Internetaansluiting.


---
nl.tree is de toonaangevende aanbieder van netwerk-, communicatie- en contentdiensten voor specifieke gebruikersgroepen (communities). nl.tree voorziet in de bouw en het beheer van Kennisnet voor het Nederlandse onderwijs. nl.tree weet als geen ander dat het onderwijs geheel eigen behoeften, problemen maar ook mogelijkheden kent. nl.tree biedt internetaansluitingen en -diensten van hoge kwaliteit en heeft een innoverende rol in ICT toepassingen binnen het onderwijs. nl.tree ontwikkelt producten en diensten die afgestemd zijn op de behoefte uit het onderwijs. In aansluiting hierop verzorgt nl.tree diverse ICT-trainingen voor het onderwijs en ontwikkelt en levert e-learningomgevingen in samenwerking met Siemens, onder de naam Accessium. nl.tree is een initiatief van de Nederlandse kabelbedrijven.

Op basis van de Europese aanbesteding door het ministerie van OCenW levert nl.tree sinds 1999 een pakket van internetdiensten en services aan scholen. Daarmee hebben 10.700 scholen gegarandeerde bandbreedte, een breedbandige aansluiting, ongeacht waar de school zich bevindt (via kabel, satelliet, GPRS of DSL), basis internetdiensten, directe toegang tot de Kennisnetportal en service van een ISO gecertificeerde organisatie die het onderwijs inmiddels goed kent. Op 31 december 2003 loopt deze overeenkomst af in verband met de wens van het ministerie van OCenW een situatie van vrije marktwerking te realiseren.

nl.tree wil ook na 31 december 2003, in concurrentie met andere marktpartijen, actief blijven op deze markt, waarmee de continuïteit van het thans ingerichte landelijk dekkend intranet/internet voor de onderwijsmarkt is gewaarborgd. Hiermee worden de grote investeringen van de overheid het best benut. Passend binnen het budget dat het ministerie OCenW toekent aan de scholen streeft nl.tree ook in 2004 naar het behoud van het hoogwaardige kwaliteitsniveau van haar aansluitingen en diensten met flexibele voorwaarden en een duidelijke keuzemogelijkheid afgestemd op de behoeften van de scholen en het onderwijs.

Meer informatie over nl.tree kunt u vinden op www.nltree.com